sâmbătă, 10 august 2024

***

 Principalele evenimente ale zilei de 10 august pe mapamond de-a lungul timpului:


843: În Tratatul de la Verdun, după moartea lui Ludovic cel Pios, Imperiul Franc este împărțit între fiii acestuia, Lothar, Ludovic și Carol.


• Lothair I a primit Francia Media (Regatul franc de mijloc) - Regatul Italiei. Lothair (care fusese numit co-împărat franc în 817) și-a păstrat titlul de împărat, dar a conferit doar stăpânirea nominală asupra pământurilor fraților săi. 


• Ludovic al II-lea Germanul a primit Francia Orientalis (regatul franc de est) - Regatul Bavariei


• Carol al II-lea a primit Francia Occidentalis (regatul franc de vest) - Regatul Aquitaniei


1500: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită.


1539: Francisc I al Franței semnează Ordonanța de la Villers-Cotterêts, prin care limba franceză este introdusă în locul latinei în documentele oficiale.


1675: A fost înființat "Observatorul Regal din Greenwich". În 1948 observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s–a păstrat până în prezent, și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.


1792: Revoluția franceză: Poporul cucerește Palatul Tuileries. La prânz, castelul este luat cu asalt. Adunarea națională decide că regele Ludovic al XVI-lea este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție".


1793: Muzeul Luvru este deschis oficial la Paris, Franța.


1809: Proclamarea independenței statului Ecuador. Sărbătoare națională.


1835 – PT Barnum își începe cariera ca showman și antreprenor de circ expunând pe Joice Heth, un sclav african octogenerian despre care pretinde că a fost doica lui George Washington.


1875: Este pusă piatra de temelie a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august), sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.


1920: Marele Imperiu Otoman dispare. Prin semnarea Tratatului de la Sèvres pierde patru cincimi din teritoriul său.


1974: Este inaugurată Sala Polivalentă din București.

#evenimente #events #OnThisDay #10August #Aug ust10 #August #remember #2k24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din nou SuperBlog

 Mi-e dor să scriu din nou din postura de superblogger. Știu!!!... Am mai făcut-o de atâtea ori și au trecut doar câteva luni de la încheier...