joi, 22 august 2024

***

 ,,Supranaturalul este un element cheie definitoriu în gotic. Fie că invocă supranaturalul direct sau se bazează pe imaginația cititorului pentru a-l oferi, scriitorii gotici folosesc supranaturalul pentru a construi suspansul și pentru a crea efecte speciale pentru cititor. Aceasta nu este o invenție gotică; literatura are o lungă istorie de explorare a supranaturalului. Scriitorii gotici nu trebuie decât să privească înapoi la exemplele fantomelor, zânelor și vrăjitorilor lui Shakespeare pentru a vedea dovezi ale supranaturalului în literatura engleză și lore. Chiar și în culmea popularității lor, scriitorii gotici nu au deținut un monopol asupra supranaturalului; acesta poate fi găsit și în poezia romantică a lui Samuel Coleridge și Sir Walter Scott.


Este interesant de luat în considerare cele două abordări diferite ale supranaturalului adoptate de scriitorii gotici. Pe de o parte, unele romane se bazează pe „supranaturalul acceptat”, caz în care supranaturalul este pur și simplu presupus că face parte din realitate și nu este dată nicio altă explicație. Un exemplu în acest sens ar fi prezența călugăriței sângeroase în Monk. Ea nu se dovedește a fi vreo servitoare deghizată, sau un truc al luminii sau o scârțâie pe podea. Ea este la fel de reală ca oricine altcineva din roman și este o fantomă. Prezența ei este acceptată și niciodată explicată folosind alt tip de raționament. Ceva gotic

romanele folosesc însă „supranaturalul explicat”, caz în care efectele supranaturale înfricoșătoare ale poveștii sunt explicate ulterior și au cauze perfect științifice și raționale. Adesea atribuit goticului feminin, „supranaturalul explicat” este exemplificat în romanța din pădure a lui Ann Radcliffe, în care se întâmplă lucruri înfricoșătoare, dar când sunt explicate, sunt mai puțin oribile decât păreau inițial. De exemplu, eroina Adeline crede că aude spirite noaptea, dar se pare că pur și simplu a citit lucruri greșite, iar imaginația ei a făcut-o să audă fantome în ceea ce erau de fapt doar vocile servitorilor.


Frederick S. Frank era fascinat de gadgetria supranaturală a goticului, prin care se referea la elementele fizice din operele gotice prin care forțele supranaturale iau măsuri asupra lumii. Exemplele lui Frank includeau: „portrete vocale și mobile; statui voalate care prind viață; schelete animate; uși, portaluri, trape și alte mijloace de ieșire care se deschid și se închid independent și nepotrivit; mesaje secrete sau manuscrise livrate de spectre; camere interzise sau compartimente sigilate; și capace de sicriu văzute în act de ridicare. "

De la Radcliffe și Lewis, supranaturalul și-a menținut un punct de sprijin constant în ficțiune. În timp ce misterele lumii naturale au fost tot mai amănunțit explicate de știință, scriitorii au continuat să evoce formele tradiționale ale supranaturalului literar, folosind fantome, vampiri, zombi, vârcolaci și energii oculte. În acest fel, supranaturalul literar devine un element într-o conversație mai mare despre imaginația umană, și secretele minții umane, și natura existenței umane ca creatură spirituală, nu doar un organism biologic. "


Prin amabilitatea lui Wendy Fall, Universitatea Marquette 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 CALENDARUL ZILEI– 6 noiembrie                  "O idee trebuie s-o iubeşti întocmai ca pe o femeie.                   Să fii fericit o...