sâmbătă, 10 august 2024

***

 • 9 august: In memoriam violonista Lola Bobescu (1921 - 2003), copilul-minune al muzicii românești 🙏


Pe numele ei complet Lola Violeta Ana-Maria Bobescu a fost violonistă și profesoară de vioară belgiană, originară din România.


Studiile muzicale le-a început de la vârsta de 5 ani cu tatăl său, compozitorul și dirijorul Aurel Bobescu, continuându-le la École Normale de Musique din Paris (1928–1935), cu Marcel Chailley și la Conservatoire National de Musique din Paris (1931–1935), cu Jules Bucherit, obținând la absolvire Prix d’Excellence. A luat lecții particulare de vioară și cu George Enescu și cu Jacques Thibaud.


După ce a debutat la vîrsta de 6 ani în Craiova, într-un recital de vioară acompaniată la pian de Aurel Bobescu, stârnind senzație, Lola Bobescu a cucerit faima internațională la 17 ani, apărând la Paris (1936) cu orchestra Colonne sub bagheta lui Paul Paray, unde a interpretat Concerto roumain de Stan Golestan.


Cu câţiva ani înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial s-a stabilit în Belgia, unde a fondat şi condus formaţiile Les Solistes de Bruxelles, actuala L’Orchestre de Wallonie din Liège şi Cvartetul de coarde L’Arte del Suono din Bruxelles.


Solistă-concertistă timp de peste 60 de ani, s-a situat printre violoniștii români cu cea mai solidă carieră artistică. A colaborat cu mari ansambluri: filarmonicile din Berlin, Londra şi Bucureşti, orchestrele franceze Colonne, Pasdeloup şi Lamoureux, orchestra Concertgebouw din Amsterdam, La Suisse Romande din Geneva, orchestra Accademia Santa Cecilia din Roma, orchestrele Radio Bucureşti şi cele din Craiova, Braşov, Iaşi şi Timişoara.


În paralel cu activitatea solistică, Lola Bobescu a desfășurat o fructuoasă activitate pedagogică, fiind profesoară de Vioară la Conservatorul din Liège și la Conservatorul regal din Bruxelles.


A revenit în România cu regularitate, apărând în concerte cu orchestrele Filarmonicii și Radio din București, Craiova, Brașov, Iași, Timișoara etc. A înregistrat discuri la casele Electrecord, Decca, Columbia, Nippon Program, Arcophon etc.


Yehudi Menuhin o considera „cea mai mare si mai frumoasa violonista a lumii”.

#LolaBobescu #LolaBobesco #violonista #profesoara #vioara #romana #belgiana #Craiova #Dolj #Oltenia #Romania #SartLezSpa #Belgia #Belgium #aniversare #aniversari #omagiu #ABCulMemoriei #inmemoria #inmemoria m #remember #2k24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din nou SuperBlog

 Mi-e dor să scriu din nou din postura de superblogger. Știu!!!... Am mai făcut-o de atâtea ori și au trecut doar câteva luni de la încheier...