vineri, 30 august 2024

***

 Alexandra, numele care aduce ghinion în familia Romanov. Micuța Alexandra Alexandrovna a murit la 6 ani și jumătate, iar alte trei Mari Ducese care au purtat acest nume au murit înainte de a împlini 21 de ani


Marea Ducesă Alexandra Alexandrovna a Rusiei s-a născut pe 30 august 1842 în Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg și a fost fiica cea mare a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a primei sale soții, Maria de Hesse și de Rin, devenită țarina Maria Alexandrovna. 

Fetița a fost alintată "Lina" sau "Sashenka" în familie. Tatălui ei îi plăcea să-i țină companie în timp ce lucra în biroul său. Moartea ei din cauza meningitei la vârsta de șase ani și jumătate a fost devastatoare pentru părinți. Maria de Hesse plângea în fiecare zi și povestea despre fetiță la zeci de ani după moartea ei. Țarul Alexandru al II-lea a luat o floare de la una dintre coroanele funerare ale mucuței și a așezat-o între paginile jurnalului său la data de 10 iulie 1849, ziua dispariției micuței, pentru a marca doliul. 

Se spune că fantoma Alexandrei a apărut împreună cu cea a bunicului ei, țarul Nicolae I al Rusiei, de două ori la palat în anii 1860, în timpul sesiunilor de spiritism organizate de mătușa fetiței dispărute, Marea Ducesă Alexandra Iosifovna (căsătorită cu Marele Duce Constantin Nikolaevici, al doilea fiu al Țarului Nicolae I al Rusiei). 

Țarul Alexandru și mulți nobili de la curtea imperială erau interesați de fenomenul spiritismului care era la modă în epocă, îmbrățișând spiritismul ca o explicație a realității și ca o formă de a comunica cu cei dispăruți. La una dintre întâlniri, masa de spiritism s-ar fi ridicat câțiva centimetri, s-ar fi învârtit și s-ar fi auzit cuvintele Alexandrei: "Dumnezeu să-l salveze pe țar!" 

Alexandru al II-lea și toți cei prezenți au susținut că au simțit atingerea degetelor fantomatice. Spiritele ar fi răspuns la întrebările adresate de Alexandru al II-lea, atingând literele alfabetarului care se afla pe masa de spiritism, iar țarul a transcris pe hârtie cuvintele. O doamnă de onoare a spus însă mai târziu că răspunsurile erau lipsite de sens și s-a întrebat de ce anturajul țarului era mai interesat să se joace de-a spiritismul decât să se roage pentru sufletul micuței dispărute. Mama Alexandrei a refuzat să vină la cea de-a doua ședință, după ce a declarat că fantomele sunt "spirite ale minciunilor" manipulate de diavol, iar fiica ei nu a apărut de fapt la prima sesiune de comunicare cu spiritele morților.

Alexandru al II-lea și Maria Alexandrovna au avut, în afara micuței Alexandra, încă șapte copii: Țareviciul Nicolae Alexandrovici, căruia în familie i se spunea Nixa și care a murit la doar 21 de ani de meningită cerebro-spinală, viitorul țar Alexandru al III-lea, Marele Duce Vladimir Alexandrovici, Marele Duce Alexei Alexandrovici, Marea Ducesă Maria Alexandrovna (care va deveni mama Reginei Maria a României), Marele Duce Serghei Alexandrovici și Marele Duce Paul Alexandrovici, a cărui prima soție, numită tot Alexandra, avea să moară la doar 21 de ani.

După durerea provocată de moartea timpurie a micuței Alexandra, Maria Alexandrovna și-a asumat un rol active în activități caritabile. Datorită ei a fost înființată Crucea Roșie în Rusia, care s-a transformat rapid în cea mai mare și mai bogată structură publică, a înființat 5 spitale, 12 case de caritate, 30 de adăposturi, 2 institute pentru fete, 38 de gimnazii, 156 de școli inferioare și 5 societăți de caritate private. 

O rochie albastră de mătase purtată de micuța Alexandra era încă expusă la Palatul de Iarnă la 50 de ani de la moartea ei, potrivit Margarettei Eagar, asistenta medicală a celor patru fiice ale lui Nicolae al II-lea și ale țarinei Alexandra Feodorovna.

Aceasta a mai spus că numele Alexandra era considerat ghinionist în familia Romanov începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, deoarece toate fetele Romanov care au purtat numele Alexandra au murit în adolescență. Spunea, de asemenea, că niciuna din fetele ultimului țar al Rusiei nu au purtat acest nume, în ciuda faptului că Alexandra era numele mamei lor, tocmai pentru că era considerat aducător de moarte, dând exemplul Marii Ducese Alexandra Pavlovna, al Marii Ducese Alexandra Nikolaevna și al Marii Ducese Alexandra Georgievna, toate decedate înainte de a împlini vârsta de 21 de ani.

Alexandra Pavlovna, prima fiică a Țarului Pavel I al Rusiei și a celei de-a doua soții a acestuia, Sophie Dorothea de Württemberg, a murit la Viena, pe 16 martie 1801 de febră puerperală, la scurt timp după ce a născut o fetiță care a murit și ea în ziua nașterii. Alexandra avea numai 17 ani, iar moartea ei a avut loc în aceeași săptămână cu asasinarea tatălui ei. 

Marea Ducesă Alexandra Nicolaevna a Rusiei a fost al patrulea copil și fiica cea mică din cei șapte copii ai Țarului Nicolae I al Rusiei și a soției lui, Prințesa Charlotte a Prusiei. Tânăra s-a căsătorit pe 28 ianuarie 1844, cu Prințul Frederic Wilhelm de Hesse la Sankt Petersburg și după nuntă cuplul a rămas la Sankt Petersburg din cauza sănătății Alexandrei care s-a înrăutățit rapid. Marea Ducesă a născut un fiu, Wilhelm, cu trei luni înainte de termen. Copilul a murit la scurt timp după naștere, iar Alexandra, după câteva ore, în aceeași zi. Părinții ei și întreaga familie au fost devastați. Alexandra Nicolaevna avea numai 19 ani.

Marea Ducesă Alexandra Georgievna a Rusiei a fost al treilea copil și prima fiică a regelui George I al Greciei și a reginei Olga. Când a împlinit 19 ani, s-a măritat cu Marele Duce Paul Alexandrovici al Rusiei, al optulea copil al împăratului Alexandru al II-lea și al împărătesei Maria de Hesse. Cuplul a avut doi copii, Marea Ducesă Maria Pavlovna și Marele Duce Dmitri Pavlovici. Însărcinată în șapte luni cu al doilea copil, Alexandra a plecat la plimbare împreună cu prietenii ei cu o barcă pe râul Moscova, dar a căzut în timp ce sărea în ambarcațiune. A doua zi, s-a prăbușit în mijlocul unui bal cu dureri violente. L-a născut pe Dmitri, care a supraviețuit, dar Marea Ducesă a intrat în comă și a murit șase zile mai târziu, la doar 21 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...