vineri, 30 august 2024

***

 Curiozități despre Sigmund Freud, psihanalistul „îndrăgostit” de cocaină


Exceptându-l pe Carl Gustav Jung, nimeni nu a făcut mai mult pentru interpretarea viselor decât neurologul și psihiatrul austriac Sigmund Freud (1856-1939).

Deși este cunoscut ca fondator al psihanalizei, multe aspecte ale vieții lui Freud sunt mai puțin amintite, cum ar fi faptul că a fost curtat intens de Hollywood sau că a avut o adevărată fascinație pentru cocaină. Iată, deci, câteva curiozități despre Sigmund Freud.


Cea mai cunoscută carte a sa a fost inițial un eșec

Freud este cunoscut în zilele noastre pentru dezvoltarea tehnicii psihanalizei, pentru teoriile controversate și discutabile despre dezvoltarea sexuală a omului și pentru înclinația pentru interpretarea viselor.


Un amănunt surprinzător este că volumul considerat acum cel mai de impact și catalogat de însuși Freud drept „cea mai semnificativă contribuție” a lui în domeniu, „Interpretarea viselor”, a avut nevoie de aproape opt ani pentru a se vinde (în condițiile în care tirajul inițial a fost de doar 600 de exemplare).


Cu toate acestea, pe măsură ce deceniile au trecut, interpretarea viselor în psihanaliză a devenit o practică tot mai frecventă, iar Freud a trăit suficient de mult pentru a-și vedea cartea devenind un succes cultural și comercial.


Lui Sigmund Freud îi plăcea cocaina

În timpul experimentelor sale cu farmacologia, Freud a fost fascinat de beneficiile unui nou „leac miraculos”: cocaina. A descoperit că atunci când consuma apă amestecată cu cantități mici de pulbere de cocaină îi creștea productivitatea, simțea că starea de spirit i se înseninează și îi sporea încrederea în sine.

A început chiar să o recomande pacienților lui, cu rezultate dezastruoase, deoarece mulți dintre ei s-au luptat cu drogul, iar un pacient a dezvoltat chiar o dependență în toată regula.

Când, de-a lungul anilor, tot mai multe decese și cazuri de dependență au început să fie asociate cu acest drog, Freud a încetat să mai pledeze pentru beneficiile cocainei pentru sănătate și, în cele din urmă, a renunțat el însuși la această substanță.


Trebuie spus că Sigmund Freud nu a fost singurul care a avut o pasiune pentru acest drog. Până în 1903, chiar și Coca-Cola se prepara cu frunze de coca, ca să nu mai vorbim de vinul cu cocaină, o băutură recomandată de Vatican.


Pe Freud nu l-au atras nici banii, nici faima de la Hollywood

De-a lungul vieții, Freud a refuzat mulți bani de la mai multe instituții care au încercat să obțină părerea celebrului neurolog despre diverse celebrități sau figuri istorice.


Într-o astfel de ocazie, Samuel Goldwyn, de la studiourile M.G.M., i-a oferit lui Freud 100.000 de dolari (peste 1.5 milioane de dolari, la valoarea de astăzi) ca onorariu de consultant de scenariu pentru niște filme de dragoste ce urmau să fie produse, cum ar fi „Cleopatra”. În pofida sumei, Freud a refuzat oferta din lipsă de interes.


De asemenea, a primit o ofertă de 25.000 de dolari de la Chicago Tribune pentru a-i psihanaliza pe Nathan Leopold și Richard Albert Loeb, care fuseseră acuzați de uciderea unui copil după ce au susținut că au vrut să realizeze „crima perfectă”, dar, din nou, Freud a refuzat cererea.


Freud era evreu, așa că atunci când regimul nazist a anexat Austria, la 13 martie 1938, psihanalistul s-a aflat în pericol, fiind direct vizat de regimul lui Adolf Hitler.

A scăpat cu greu, cu ajutorul prințesei daneze Marie Bonaparte, ea însăși o pacientă a lui și psihoterapeut (după un tratament de succes, prințesa i-a dăruit lui Freud celebra canapea).


Cu ani în urmă, naziștii arseseră în public cărțile lui Freud, în Germania, iar după începerea războiului i-au arestat o mare parte din familie. Patru dintre surorile sale au fost trimise în lagăre de concentrare, unde toate au avut parte de o moarte prematură.

Sigmund Freud, care reușise să fugă din Austria alături de soție și fiică, a murit la câteva săptămâni de la declanșarea conflictului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...