luni, 26 august 2024

**

 Maica Tereza și-a trăit viața pentru a-i ajuta și a-i îngriji pe bolnavi, muribunzi, săraci. Viața și-a dăruit-o Celui de Sus și oamenilor.

„Ca să fim acceptate de săraci trebuie să trăim asemenea lor” – Maica Tereza

Maica Tereza (Agnesë Gonxhe Bojaxhiu) s-a născut la 26 august 1910 la Skopje, Macedonia și a decedat la 5 septembrie 1997, la Calcutta, India.

Ea a fost cea mai mică dintre copiii familiei din Shkodër, Albania, având ca părinți pe Nikollë și Drana Bojaxhiu.

Tatăl ei era implicat în politica albaneză. În 1919, după o întâlnire politică, în care Skopje era lăsată în afara Albaniei, el s-a îmbolnăvit și a murit, când Agnesë avea opt ani, pe vremea Imperiului Otoman.

După moartea tatălui ei, mama ei a crescut-o ca romano-catolică.

La vârsta de 18 ani și-a părăsit țara pentru a merge în Irlanda. Aici se alătură Surorilor Misionare de Loreto. Purta numele de Agneza a lui Iisus.

Ulterior s-a mai întâlnit cu fratele ei Lazăr, stabilit în Italia. Cu mama ei și sora Age nu s-a mai întâlnit niciodată.

La 1 decembrie 1928 a plecat spre India, locul în care visa să ajungă. Aici și-a luat numele de Maria Tereza a Pruncului Iisus, din devotament pentru Sfânta Tereza de Lisieux.

Iisus i-a spus „Vino, fii lumina mea!”

În septembrie 1925, Maica Tereza are o revelație pe când se află la Mănăstirea loreto din Darjeeling. Aici îl aude pe Iisus care îi spune „Vino, fii lumina mea!”.

Acesta a fost acel moment din viața sa în care a știut că trebuie să i se dedice lui Iisus.

Ea a fondat, în anii ’50,  împreună cu aproape 20 de călugăriţe, organizaţia “Misionarii Carităţii”, pentru a ajuta săracii de pe străzile Calcuttei.

Organizația s-a extins apoi și în celelalte tări, până în România.

Maica Tereza a fost beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea pe 19 octombrie 2003, la şase ani de la moarte sa, numind-o Binecuvântata Tereza de Calcutta.

Rugăciunile către Maica Tereza au făcut minuni

S-a întâmplat după ce o femeie în vârstă de 30 de ani din Kolkata a declarat că s-a vindecat de o tumoră la stomac după ce s-a rugat la Maica Tereza.

Pentru că Vaticanul nu a găsit nicio explicație științifică pentru acest lucru, au declarat că a fost un miracol.

În martie 2016, Papa Francis a anunțat că Maica Tereza va fi declarată Sfântă după recunoașterea celui de-al doilea miracol atribuit ei.

Un bărbat din Brazilia, cu multiple tumori pe creier, a fost vindecat după cei din familia sa s-au rugat la Maica Tereza. Acesta se pare că a fost cel de-al doilea miracol al măicuței, nefiind găsit nici de această dată un răspuns științific.

Un Sfânt este persoana care a trăit o viață devotată credinței (catolice în cazul de față), care l-a pus pe Dumnezeu și cuvântul Lui înainte de toate. Cel care a ajutat omul nevoiaș fără a cere nimic în schimb.

„Păstrează-ţi inima pură. O inimă pură este necesară pentru a-L vedea pe Iisusîn ceilalţi oameni. Dacă Îl vezi pe Iisus în oameni, atunci există iubire pentru ei şi de aici apare pacea”, spunea Maica Tereza.

Maica Tereza nu-şi atribuia niciodată meritul a ceea ce realiza, căutând mereu să deturneze atenţia pe care o primea spre Iisus şi spre „lucrarea Lui” pe lângă cei mai sărmani dintre sărmani.

Călugărița care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Obișnuia să spună că este „un creion în mâna lui Dumnezeu”.

De-a lungul vietii a primit peste 124 de premii internaționale, dar cel mai important a fost Premiul Nobel pentru Pace primit în 1979.

Maica Tereza a vizitat de trei ori România. A fost în țara noastră de două ori în 1990, iar a treia oară un an mai tîrziu. De fiecare dată, Maica a vizitat Casele Misionarelor Carității de la noi.

Maica Tereza a fost unul dintre cei mai umanitariști oameni ai secolului 20.

„După sânge, sunt albaneză. După cetățenie, sunt indiancă. După credință, sunt călugăriță catolică. După chemare, eu aparțin lumii. În ce privește inima mea, îi aparține în totalitate lui Iisus”, așa se caracteriza Maica Tereza.

A fost înmormântată în sediul central al congregației Misionarele Carității de pe Lower Circular Road din Calcutta.

Sanctificarea Maicii Tereza a avut loc pe 4 septembrie 2016, cu o zi înainte de a 19-a comemorare a morții sfintei. Papa Francis a condus ceremonia care a avut loc în fața ba silicii Sf. Petru din Vatican.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Viața și iubirile lui Pablo Picasso. Artistul ce a abandonat în repetate rânduri școala pentru a ajunge inventatorul cubismului și cel mai...