duminică, 25 august 2024

***

 7 curiozități despre capre, primele animale domesticite


Mai mici sau mai mari, albe, maro, negre sau roșcate, caprele trăiesc pe lângă oameni de mii de ani. Rezistente și descurcărețe, aceste animale supraviețuiesc în cele mai vitrege condiții și sunt mult mai inteligente decât credem.

1

Primele animale domestice

Caprele sunt primele animale domesticite, iar potrivit antropologilor domesticirea lor a avut loc cu aproximativ 10.000 de ani în urmă.

Primele popoare care au păstorit turme de capre au fost cele din Orientul Mijlociu. Acești oameni foloseau animalele pentru carne și lapte, precum și pentru păr și piele, din care își confecționau îmbrăcăminte.

2

Caprele preferă fețele zâmbitoare

La capitolul „curiozități despre capre”, nu putem să trecem cu vederea un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Queen Mary din Londra. Un experiment simplu a dovedit faptul că aceste animale preferă fețele zâmbitoare.

Ca să demonstreze acest lucru, cercetătorii au lipit pe peretele unui adăpost de capre fotografii ale aceleiași persoane, în două stări emoționale distincte și opuse (furie și bucurie). Apoi, au lăsat caprele să se îndrepte spre imaginile care le atrăgeau cel mai mult.

În mod surprinzător, majoritatea animalelor au evitat chipul încruntat și s-au îndreptat spre cel zâmbitor.

„Am dovedit pentru prima dată că aceste animale fac distincția între expresiile faciale și preferă să interacționeze cu oameni zâmbitori”, a declarat Christian Nawroth, coordonatorul studiului.

3

Folosite de Google ca să tundă gazonul

Gazonul din fața sediului Google din Mountain View, SUA, este tuns de… o turmă de capre. În loc să plătească o firmă specializată, cei de la Google au decis să închirieze 200 de capre, pe care le lasă libere pe gazon.

Timp de o săptămână, animalele pasc iarba și o fertilizează în același timp, susțin reprezentanții companiei.

4

 Urăsc apa

Caprele sunt animale destul de robuste, însă nu le place ploaia. Când se apropie o furtună, fug spre cel mai apropiat adăpost, de obicei înainte să cadă primii stropi. De asemenea, le displac bălțile și noroiul.

5

De ce au ochii bulbucați?

Unii oameni se sperie de forma ciudată a ochilor de capră. Potrivit cercetătorilor, ochii exoftalmici sunt specifici animalelor erbivore, care constituie vânatul animalelor de pradă.

Acest tip de ochi le oferă un câmp vizual mai larg, fără a absorbi multă lumină cu partea superioară. Acest lucru împiedică soarele să le orbească și le permite să fie atente la prădători.

6

Se nasc cu dinți

Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre capre are legătură cu dentiția acestor animale. În primul rând, trebuie să știi că, la naștere, caprele au deja dinți.

La fel ca la oamenii, dinții de lapte le cad progresiv și sunt înlocuiți de dentiția permanentă. Caprele adulte au 32 de dinți: 24 de molari și opt incisivi.

Curios este faptul că toți incisivii se află pe partea din față a mandibulei. Pe partea din față a maxilarului, aceste animale nu au dinți, ci o placă dură.

7

 Cele două extreme

Dimensiunile caprelor variază mult, în funcție de rasă. Caprele nigeriene pitice cântăresc doar nouă kilograme. În schimb, caprele anglo-nubiene pot ajunge  la greutatea de 113 kilograme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 BOALA – MARIN SORESCU Doctore, simt ceva mortal Aici, în regiunea ființei mele Mă dor toate organele, Ziua mă doare soarele Iar noaptea lun...