sâmbătă, 10 august 2024

***

 • 10 august: In memoriam marea actriță de teatru, film și televiziune Tamara Buciuceanu Botez (1929 - 2019) 🙏


Este una din reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc. Este supranumită „Doamna comediei româneşti”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. 


A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografica din Bucureşti la clasa profesorului Nicolae Bălţăteanu în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi.


A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de comedie etc. A avut roluri importante în teatru în piese precum, „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu.


De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. 


A jucat în peste 25 de filme, printre care se numără: „Titanic vals” (1964), „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Chirita in provincie”, „Cuibul de viespi”, „Liceenii”, „Primăvara bobocilor”, dublaj memorabil de voce, record de dublaj Disney (interpretare la 81 de ani, și 58 de ani în activitate), la filmul „Prințesa și Broscoiul”, în rolul Mamei Odie, în original vocea aparținându-i lui Jeniffer Lewis (2010) etc. Personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”.

#TamaraBuciuceanu #TamaraBuciuceanuBotez #actrita #romana #scena #teatru #film #televiziune #Bender #Tighina #Basarabia #Moldova #RepublicaMoldova #Romania #aniversare #aniversari #omagiu #ABCulMemoriei #inmemoria #inmemoriam #remember Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti  #Teatrul #National #TeatrulNational #Bucuresti #TNB #IuliaBuciu ceanu #2k24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Atunci cand esti singur,iti doresti compania cuiva. Cand esti in cuplu, iti lipseste libertatea. Cand nu ai de munca,iti doresti sa lucrezi...