luni, 5 august 2024

***

 Actorul Peter O’Toole, dincolo de scenă


Peter Seamus O’Toole s-a născut la 2 august 1932 la Spitalul Universitar St James din Leeds, Anglia, fiind fiul lui Constance Jane Eliot, o asistentă medicală scoțiană, și al lui Patrick Joseph O’Toole, jucător de fotbal. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Peter a fost înscris pentru o perioadă de șapte sau opt ani la o școală catolică, St Joseph’s Secondary School. Avea să spună mai târziu: „Am fost speriat de călugărițe: întreaga lor negare a feminității – rochiile negre și părul tuns scurt – a fost atât de oribilă, atât de înspăimântătoare.”

La terminarea școlii, O’Toole a obținut un loc de muncă ca jurnalist stagiar și fotograf la Yorkshire Evening Post, apoi a fost încorporat pentru a-și satisface serviciul militar în Marina Regală. După ce a ieșit din armată, tânărul a urmat cursurile Academiei Regale de Artă Dramatică (din 1952 până în 1954), după ce fusese inițial respins de școala de teatru Abbey Theatre din Dublin pentru că nu vorbea limba irlandeză.

În timp ce studia la RADA, la începutul anilor 1950, O’Toole a fost implicat activ în protestele împotriva războiului din Coreea și mai târziu, în anii ’60, a fost un adversar al războiului din Vietnam.

În 1959 actorul s-a căsătorit cu actrița galeză Siân Phillips, cu care a avut două fiice: Kate și Patricia. Cuplul a divorțat în 1979, iar ea avea să mărturisească mai târziu că O’Toole a supus-o la cruzime mentală, alimentată în mare parte de alcoolismul de care actorul suferea și a fost victima unor crize de gelozie extremă atunci când l-a părăsit în cele din urmă pentru un bărbat mai tânăr.

Peter O’Toole a început apoi o relație cu modelul Karen Brown cu care a avut un fiu, Lorcan O’Toole, născut în martie 1983, când actorul avea cincizeci de ani.

O boală severă aproape i-a pus capăt vieții la mijlocul anilor ’70. Din cauza excesului de alcool a început să aibă dureri severe de abdomen și a fost diagnosticat inițial greșit, pentru că, în realitate, actorul suferea de cancer. A suferit o intervenție chirurgicală în 1976 pentru a i se extirpa pancreasul și o mare parte din stomac, a devenit dependent de insulină, dar în cele din urmă și-a revenit și s-a întors la muncă.

Peter O’Toole s-a retras din activitate în iulie 2012 din cauza recidivei cancerului. A încetat din viață pe 14 decembrie 2013 la Spitalul Wellington din St John’s Wood, Londra, la vârsta de 81 de ani, fiind apoi incinerat, conform dorințelor sale, într-un sicriu de răchită la Crematoriul Golders  Green din Londra.

Peter O’Toole a fost nominalizat de opt ori la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, prima dată pentru rolul lui T. E. Lawrence în Lawrence al Arabiei, în 1962, dar nu a reușit niciodată să câștige premiul. Au urmat, pe rând, nominalizările pentru rolurile în ​​Becket (1964), The Lion in Winter (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man ( 1980), My Favourite Year (1982) și Venus (2006).  În 2002, Academia i-a acordat cu un premiu onorific pentru întreaga carieră și contribuția sa la cinematografia mondială.

S ursa:

IMDb

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sophia Loren împlinește 90 de ani Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 la Roma, fiind fiica Romildei Villani și a lui R...