duminică, 4 august 2024

***

 ❤️💛💙 Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc, într-o familie de secui. 

Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire).


Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.


"A fost, este şi va rămâne pentru tot poporul român şi pentru mine va rămâne un om cu O mare, curajos, bun, generos, dăruit cu cele mai frumoase calităţi. Ai fost, eşti şi rămâi în sufletul meu. Szobi, trebuie să ştii asta. Rămâi fratele meu. Tu ai fost ca fratele meu. Pentru asta îţi spun: Adio, scumpul nostru, tu, "buză de iepure"! Te iubesc până la sfârşitul vieţii. Mărgelatu" Florin Piersic.


Szobi Cseh s-a stins din viaţă pe 1 august 2014 la vârsta de 71 de ani, după o lungă suferinţă. Acesta a murit la spitalul Fundeni unde a dus o luptă crâncenă cu o boală necruţătoare, cancerul osos.

(Straini în noapte)

 

RESPECT!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sophia Loren împlinește 90 de ani Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 la Roma, fiind fiica Romildei Villani și a lui R...