sâmbătă, 10 august 2024

***

 #Today marks the 130th birth anniversary of the great Romanian humorist, columnist and poet Păstorel Teodoreanu (1894 - 1964). He is best remembered for his parody texts and his epigrams.

__________________________________________

Astăzi, 30 iulie, se împlinesc 130 de ani de la naşterea poetului, scriitorului, publicistului și epigramistului român Păstorel Teodoreanu (pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu, 1894 - 1964), membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. 


A scris piese, monologuri teatrale, schițe, nuvele și povestiri, poezie lirică, a făcut publicistică literară și politică. A rămas în literatura română prin epigramele sale. A fost fratele mai mare al romancierului Ionel Teodoreanu. Mama sa, Sofia, profesoară la Conservatorul din Iași, era fiica compozitorului Gavriil Musicescu. 


Pleacă pe front în Primul Război Mondial și se întoarce de două ori rănit. Este recompensat cu înalte distincții militare.  


In 1916, Păstorel debutează cu versuri în săptămânalul "Capitala" al lui Ion Th. Florescu. Debutul său editorial se întâmplă în anul 1928. Primul volum publicat a fost Hronicul măscăriciului Vălătuc, aducându-i scriitorului prețuirea unor critici prestigioși, precum Paul Zarifopol. Romanul său cel mai cunoscut, pe care criticul literar George Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel. In 1928, pentru volumul Hronicul mascariciului Valatuc, Pastorel Teodoreanu primeste Premiul Academiei Române.


In 1920, in paginile revistei Viata romanească, Păstorel Teodoreanu scrie feeria in versuri Rodia de aur (împreuna cu Adrian Maniu). Va fi reprezentata la Teatru National din Iasi (1922), Bucuresti în stagiunea 1929/1930 si Craiova. In 1930, este cooptat in conducerea Teatrului Național din Iași. Peste doi ani, este decorat de Nicolae Iorga, prim-ministru la acea vreme.


Cariera sa a atins apogeul în 1937, când a primit unul dintre cele mai prestigioase premii literare, Premiul Național pentru proză inmanat de Societatea Scriitorilor Români.


Al. O. Teodoreanu a realizat (în colaborare cu Jean Grosu) o traducere în limba română a romanului Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hašek, publicată în 1956. Textul acestei traduceri a fost republicat de mai multe ori, bucurându-se de un deosebit succes. Neîndoielnic, savoarea acestei traduceri se datorează geniului satiric al lui Al. O. Teodoreanu.


Dintre epigramiștii noștri remarcabili, de la Radu D. Rosetti, I. Gr. Periețeanu la Ionescu Quintus-tatăl, apoi fiul, dar popularitatea maximă a cunoscut-o Cincinat Pavelescu, iar urmașul lui a fost Alexandru Osvald Teodoreanu.

#PastorelTeodoreanu #poet #scriitor #publicist #epigramist #Romanian #humorist #columnist #Dorohoi #Botosani #Moldova #Bucuresti #Bucharest #Ilfov #Muntenia #Romania #aniversare #aniversari #omagiu #ABCulMemoriei #inmemoria #inmemoriam #remember #OnThisDay #BirthAnniversary Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti #Teatrul #Na tional #TNB #2k24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din nou SuperBlog

 Mi-e dor să scriu din nou din postura de superblogger. Știu!!!... Am mai făcut-o de atâtea ori și au trecut doar câteva luni de la încheier...