🇬🇧 #Today marks the 90th birth anniversary of the great Romanian easy listening singer-songwriter Alexandru Jula (1934 - 2018).
__________________________________________
🇷🇴 Astăzi, 24 iulie, se împlinesc 90 de ani de la nașterea marelui cantautor român Alexandru Jula (1934 - 2018), unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de muzică uşoară a generației de aur.
De-a lungul anilor, artistul denumit „Ultimul romantic” a imprimat peste 20 de albume discografice (primul scos în 1966, de Electrecord - „Ionel Miron şi Alexandru Jula”) şi peste 300 de piese. Are în repertoriu șlagăre care au încântat generații întregi, de la „Soţia prietenului meu”, „Eşti tu”, „Mi-ai adus iar primăvara” şi „Pisica neagră” (puţini ştiu că, în Mamaia, există o terasă botezată astfel, după celebrul său şlagăr), până la „Cântaţi cu bunicu`”. A primit 15 diplome şi medalii de onoare. Duetele Alexandru Jula - Ionel Miron sunt memorabile, scriind totodată şi “istoria” Teatrului de Revistă galăţean.
A debutat pe scena in septembrie 1953, la Casa de Cultura Municipala din Bistriţa, unde a activat timp de un an. De la 1 octombrie 1954 a intrat în echipa Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi (la directorul Teatrului, regretatul Aurel Manolache), secţia estradă, unde a debutat în spectacolul "Sugestii şi reclamaţii" cu piesele "E toamnă iar" (Ştefan Kardoş) şi "Povestea cu Ileana Cosânzeana" (Nicolae Kirculescu). Dupa terminarea stagiului militar a revenit la Galati, Teatrul de Estrada devenise Teatrul Muzical „Nae Leonard”, director pe atunci fiind Viorel Dobos. Pe 23 august 1960, cuplul Alexandru Jula si Ionel Miron isi face debutul in televiziune, a participat la prima emisiune TVR transmisa din Teatrul de Vara din parcul Herastrau. La Radio, Alexandru Jula si Ionel Miron au debutat pe 1 ianuarie 1963, ora 16, la emisiunea „Noi interpreti romani de muzica usoara”.
Participă alaturi de Ionel Miron la Festivalul de muzica ușoară de la Mamaia în 1965 și în 1969. Între 1965-1971 a colaborat şi la premierele Teatrului "Constantin Tănase" din Bucureşti. Din 1972, timp de 8 ani, a fost cooptat şi în colectivul Teatrului "Fantasio" din Constanţa.
Premii şi distincţii :
- 1979: Laureat al Concursului de creație și Interpretare „Melodii ’79” pentru interpretarea piesei „Am auzit de dragoste” (V. Veselovschi).
- 1998: Diploma de Excelență la Festivalul Național al Teatrelor de Revistă, la Constanța
- 2000: Premiul Național de Revistă.
- 2002: Ministerul Culturii şi al Cultelor le-a acordat artistilor Alexandru Jula şi Ionel Miron, Diploma de Onoare “pentru contribuţia la promovarea cântecului românesc” în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă a Muzicii Ușoare Românești „O zi printre stele” organizată la Studioul de Concerte “Mihail Jora” al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) de Secretarul de Stat, Ion Antonescu.
- 2002: Cetățean de Onoare al municipiului Galați.
- 2004: Preşedintele României i-a conferit lui Alexandru Jula, solist vocal al Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, "pentru dăruirea şi talentul de care a dat dovadă timp de 50 de ani pe scena teatrului muzical românesc, încântând numeroase generaţii de spectatori".
- 2006: Premiul special la Gala Premiilor pe anul 2005 ale Revistei Actualitatea Muzicală a UCMR
- 2008: „Discul de aur” pentru vânzări record ale albumului „Selecţiuni”
- 2017: Premiul special pentru întreaga carieră, în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Premiilor Muzicale Radio România.
#AlexandruJula #interpret #cantaret #cantautor #roman #muzicausoara #Romanian #easylistening #singer #songwriter #SimleuSilvaniei #Salaj #Transilvania #Galati #Moldova #România #Romania #onthisday #birthanniversary #aniversare #aniversari #omagiu #ABCulMemoriei #inmemoria #inmemoriam #remember Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leo nard" - Galați #2k24
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu