sâmbătă, 10 august 2024

***

 🇬🇧 #Today marks the 85th birth anniversary of famous Romanian comedy actor Nicu Constantin (1939 - 2009).

__________________________________________

🇷🇴 Astăzi, 31 iulie, se împlinesc 85 de ani de la nașterea lui Nicu Constantin (1939 - 2009), unul dintre cei mai mari actori de comedie români.


Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea (de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu) și a ajuns în România în anul 1910. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina și sosise în Constanța în 1913-1914, pentru a studia la Școala Greacă din localitate - considerată pe atunci cea mai bună instituție de învățămînt din Balcani cu predare în limba greacă.


În anul 1960 a fost angajat la Teatrul de revistă ”Constantin Tănase” – ocupând unul din cele două locuri din 250 de candidaţi – , pe care nu l-a mai părăsit până în anul 2000, când a ieșit la pensie. A activat și a susținut peste 9.000 de reprezentații pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. La 23 de ani, Nicu Constantin era deja șef de trupă la „Tănase”, afirmându-se în multe spectacole. A devenit cunoscut marelui public în spectacolul Șapte păcate de Mircea Crișan, în care formează un cuplu extraordinar cu Alexandru Lulescu, un duet nou la concurență cu Radu Zaharescu–Horia Șerbănescu. Au urmat Colibri music-hall, Palatul melodiilor sau Jos pălăria, apoi un turneu la Paris și altul la München, succese extraordinare. Concertul tinereții sau Scandal la Boema, alte spectacole de marcă ale Teatrului de Revistă. Între 1978–1981, a stat mai departe de „Tănase” din cauza conducerii teatrului, transferându-se la Teatrul de Operetă pe care îl adora din tinerețe. Și publicul îl adora în Vânzătorul de păsări de Carl Zeller. În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt și lung metraj, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. 


Un moment de referință în cariera actorului a fost rolul Oacă din Groapa (1967) lui Eugen Barbu, cu Ion Dichiseanu, în rolul lui Paraschiv, cu Lulescu în Gheorghe Caiafa și Olga Bucătaru în Didina. A avut parte de cronici pozitive, mai ales „Cronica galbenă” semnată de Radu Popescu, pe care actorul n-a uitat-o: „La Teatrul Tănase se joacă «Groapa» după Eugen Barbu. Nicu Constantin și atât.” A fost Gae, tăntălăul tehnician de la ferma de găini din Belmondo al II-lea (1980–1991), o piesă preluată după Arnold și Bach de Tudor Mușatescu, jucată de vreo 750 de ori.


Remarcabilă a fost colaborarea actorului cu radioul, el fiind practic una dintre „emblemele” emisiunii „Unda veselă”, colaborare mijlocită de maestrul Ion Vova, de care avea să îl lege o lungă şi trainică prietenie.


În anul 1959, debuta în televiziune, împreună cu Margareta Pâslaru și Marina Voica, într-o emisiune dedicată mișcării artistice de amatori, cu un cuplet semnat de George Mihalache, intitulat „Holteiul”. Locul unde i se spunea „Colega”, au însumat sute de scheciuri în emisiuni de umor, semnate de realizatori cunoscuți, apoi revelioanele maraton, primele din istoria televiziunii în direct. Inimitabilul Nicu Constantin era nelipsit de pe micul ecran.


Libertatea din Bucureștiul anilor ʹ60 îi oferise intrarea și în celebrele baruri de noapte, „Continental” și „Melody”, unde „răspundea” de partea umoristică, pe baza textelor scrise de „veteranii” Nicu Canner și Mircea Crișan sau de mai tinerii Conți Bărbulescu, Dan Mihăescu, Grigore Pop și George Mihalache. Remarcabilă pentru umorul românesc rămâne sceneta semnată de Petre Bărbulescu, Lupușor și Mielu (1975) în regia lui Ovidiu Dumitru în care aduce zâmbete pe micul ecran împreună cu minunatul Ștefan Mihăilescu-Brăila.


În 1964, Nicu Constantin făcea cunoștință cu publicul numeros de pe Stadionul Republicii din Capitală, într-un spectacol amplu cu actori și cântăreți, dar și sportivi. De pomină au rămas și spectacolele de la Giulești, unde se adunau mulți actori microbiști în teren. De la Ștefan Bănică și Colea Răutu la Puiu Călinescu și tânărul George Mihăiță sau Dan Spătaru care făcuse fotbal de performanță, Alexandru Arșinel, dar și profesioniștii Dobrin și Rică Răducanu, iar Stela Popescu, Rodica Popescu Bitănescu și Cristina Stamate pe post de arbitre.


A debutat pe marele ecran alături de Iurie Darie în 1962 în filmul fantastic fără dialoguri semnat de Ion Popescu Gopo, S-a furat o bombă, în rolul episodic al unui chitarist. Consacrarea a venit odata cu rolul Nicu din Vin cicliștii (1968), un film de Aurel Miheleș care prezintă aventurile sportive şi amoroase ale membrilor echipei de ciclism „Trotineta”. Un film cu peripeții, cu accidente și ciclism adevărat, cu frumoasa Ana Szeleș, Mircea Albulescu, Ștefan Tapalagă. Nicu Constantin este și protagonist al unui film de referință din istoria cinematografiei românești,Secretul lui Bachus (1984) de Geo Saizescu.


În anul 2001, Nicu Constantin a devenit cetățean de onoare al orașului Eforie Sud, iar la 7 februarie 2004, Președintele României Ion Iliescu i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. În anul 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar 3 aprilie 2006, a fost recompensat cu premiul UNITER pentru întreaga activitate.

#NicuConstantin #actor #roman #comedie #scena #teatru #revista #film #radio #televiziune #EforieSud #Eforie #Dobrogea #Bucharest #Ilfov #Muntenia #Romania #aniversare #aniversari #omagiu #ABCulMemoriei #inmemoria #inmemoriam #remember Teatrul de Revista Constantin Tanase #TeatruldeRevista #Teatrul #ConstantinTa nase #Bucuresti #2k24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Din nou SuperBlog

 Mi-e dor să scriu din nou din postura de superblogger. Știu!!!... Am mai făcut-o de atâtea ori și au trecut doar câteva luni de la încheier...