miercuri, 14 august 2024

***

 Percy Bysshe Shelley s-a născut la 4 august 1792, în Field Place, Sussex și a fost un scriitor englez, considerat unul dintre cei mai importanți poeţi ai romantismului secolului al XIX-lea, cunoscut pentru operele „Ozymandias”, „Oda vântului de apus”, „Mont Blanc”, „Odă unei ciocârlii”, „Mascarada anarhiei” și „Prometeu descătuşat”.

Fiind primul copil al aristocraţilor Elizabeth Pilfold şi Timothy Shelley, a început studiul acasă, iar din 1802 a studiat la Syon House Academy.

În 1804, a fost înscris la Eton College, școală aristocratică ce practica încă biciuirea colectivă a elevilor, unde a intrat în conflict atât cu conducerea, cât și cu majoritatea colegilor, fiind agresat fizic și psihic, izolându-se de ceilalți colegi, reușind, totuși, finalizarea studiilor.

În 1810 s-a înscris la Universitatea din Oxford și a publicat două romane gotice „Zastrozzi” și „St. Irvyne” și volumele de poezii „Fragmente postume ale lui Margaret Nicholson” și „Poezii originale de Victor și Cazire”.

În 1811, împreună cu prietenul său Thomas Jefferson Hogg, a publicat anonim pamfletul „Necesitatea ateismului”, iar premisa „mintea nu poate crede în existența unui Dumnezeu”, a îngrozit conducerea universității. Refuzul de a nega că pamfletul îi aparține, a condus, în cele din urmă, ca în 25 martie 1811 cei doi să fie exmatriculați.

După ce a realizat mai multe călătorii în Irlanda și Țara Galilor, a întâlnit-o pe Harriet Westbrook, o tânără de 16 ani, Shelly nutrind sentimente de iubire pentru Harriet și sperând că o va putea salva de la sinucidere. 

A început să scrie pamflete politice, pe care le-a distribuit prin intermediul baloanelor cu aer cald, al sticlelor și al bărcilor din hârtie, iar în 1813 a publicat „Regina Mab”, primul său poem important, ce descrie cum ar fi o societate utopică pe Pământ, unde personajul ce dă titlul poemului, este o zână inventată inițial de William Shakespeare și descrisă în Romeo și Julieta.

S-a apropiat de idolul său, filosoful William Godwin, de a cărui fiică, Mary Godwin, autoarea romanului Frankenstein (1818), s-a îndrăgostit, iar după ce au fugit în Europa, cei doi s-au căsătorit.

În 1816, a publicat poemele „Alastor sau duhul singurătății”, „Mont Blanc” și „Imn frumuseții intelectuale”, însă nu au captat atenția criticilor vremii.

Începând cu 1816, sănătatea lui Shelley a început să se înrăutățească, stabilindu-se pentru o scurtă perioadă în Elveția, unde s-a împrietenit cu Lord-ul Byron, ulterior mutându-se în Marlow, iar din 1818, stabilindu-se în Italia.

În 1818 a publicat „Revolta Islamului”, poem ce se concentrează pe două personaje, Laon și Cythna, care inițiază o revoluție împotriva conducătorului acestora despotic, o pildă simbolică despre eliberare și idealismul revoluționar.

Aflând despre masacrul de la Peterloo, Shelley și-a exprimat revolta într-un poem satiric intitulat „Mascarada anarhiei”, însă nici acesta și nici celelalte poezii politice „Cântec pentru fiii Angliei”, „Anglia în 1819” și „Un nou imn național” nu au văzut lumina tiparului Angliei din acea vreme.

Fiind la curent cu evenimentele politice din Europa, a scris  poemul „Odă libertății”, inspirat de revoluția izbucnită la începutul anului 1820 în Spania și „Odă Neapolelui”, inspirată de răscoala carbonarilor din Neapole.

Printre lucrările sale cele mai cunoscute se numără „Ozymandias” (1818), poem ce explorează ravagiile timpului și uitarea la care sunt supuse moștenirile, chiar și ale celor mai importanți oameni, „Oda vântului de vest” (1819), poemul ce alegorizează rolul poetului ca voce a schimbării și a revoluției, „Odă unei ciocârlii” (1820), poem ce caută să înțeleagă natura, să îi găsească sensul, „Familia Cenci” (1819), o tragedie, în cinci acte inspirată de drama familie romane a Casei Cenci, „Prometeu descătușat” (1820), dramă lirică în patru acte ce prezintă chinurile lui Prometeu, care sfidează zeii și dă focul umanității, „Adonis” (1821), o elogie pastorală scrisă pentru a comemora moartea prietenului său, poetul John Keats și „Triumful vieții” (1822), poem ce explorează natura ființei și a realității.

Shelley a scris, de asemenea, ficțiune și eseuri despre probleme politice, sociale și filozofice, iar o mare parte a operei nu a fost publicată în timpul vieții sale din cauza riscului de a fi arestat pentru calomnie politică și religioasă. 

Criticul literar Harold Bloom l-a descris pe Shelley drept „un meșter superb, un poet liric fără rival și, cu siguranță, unul dintre cei mai avansați intelectuali sceptici care au scris vreodată o poezie".

Percy Bysshe Shelley s-a stins din viață la 8 iulie 1822, în urma unui accident de navigaţie.


 #istorie #personalitati #oameni #cultura #aboutpeople #educatie #mobydick #biografii #evenimente #astăziînistorie #oamenifaini #educație #personalități #culturagenerala #aziinistorie #scriitori #oamenifrumosi #oamenii #personalitate #te atru #aziînistorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...