miercuri, 14 august 2024

***

 Herman Melville s-a născut la 1 august 1819, în New York și a fost un scriitor, nuvelist și poet american, considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii, cunoscut, în special, pentru romanele „Cojocelul alb” (1850) și „Moby Dick” (1851). 

Născut într-o familie de comercianți, a avut parte de o copilărie privilegiată, locuind în case spațioase și fiind îngrijit de mai mulți servitori. Încă de la vârsta de 6 ani a început să studieze la Liceul Masculin din New York, fiind descris de către tatăl său ca „înapoiat în vorbire și oarecum lent în înțelegere”, însă în 1826 s-a îmbolnăvit de scarlatină și chiar dacă s-a însănătoșit într-un timp scurt, vederea i-a fost afectată permanent.

În 1829, a studiat la Columbia Grammar and Preparatory School, iar în 1830, în urma încercării tatălui de a comercializa și blănuri, familia s-a mutat în Albany, Melville urmând cursurile Academiei din Albany. 

După ce tatăl său a decedat în 1832, Melville a fost nevoit să se angajeze la State Bank din New York, unde a lucrat timp de doi ani, iar după ce și-a finalizat studiile liceale, a fost, pentru o perioadă de trei luni, învățător în Pittsfield, după care și-a ajutat fratele în afacerea familiei.

După ce în 1937 afacerea a dat faliment, Melville a studiat topografia la Academia Lansingburgh în speranța că va fi angajat în cadrul proiectul Canalului Erie, iar cum slujba nu s-a concretizat, în 1839 s-a angajat ca băiat de cabină pe nava comercială „St. Lawrence”, ce naviga între New York și Liverpool. 

Între anii 1841 și 1843, Melville a lucrat ca marinar și harponier la bordul belenierelor  „Acushnet” și „Charles & Henry”, iar în august 1843 s-a angajat ca marinar pe fregata „Statele Unite”, de pe care, în octombrie 1844, a debarcat în Boston.

Renunțând la viața pe mare, s-a dedicat scrisului și astfel, în 1846, a publicat primul său roman „Typee” și continuarea lui „Omoo” (1847), ambele bazate pe experiențele sale de pe insulele Nuku Hiva și Tahiti, un ansamblu de povestiri și evenimente imaginare despre viața marinarilor, bucurându-se de un mare succes, devenind cunoscut drept scriitor și aventurier.

În 1850 a publicat romanul „Cojocelul alb”, ce prezintă povestea unui tânăr marinar care se alătură echipajului navei USS Neversink, o perspectivă dură asupra condițiilor vieții pe mare, fiind abordate teme precum ierarhia militară, disciplina strictă, rasismul și abuzurile la care erau supuși marinarii în cadrul marinei militare americane din acea perioadă. 

În 1851 a publicat romanul „Moby Dick”, bazat atât pe experienţa sa ca vânător de balene, cât și pe evenimentele rezultate în urma scufundării balenierei Essex în 1820, precum și pe povestirile navigatorilor de la începutul secolului al XIX-lea despre caşalotul albinos Mocha Dick, o frescă a experienţei trăite de Melville la bordul balenierei Pequod, condusă de căpitanul Ahab și a răzbunării acestuia pe legendara balenă albă Moby Dick, cu care se întâlnise în trecut, fără să o poată învinge şi care i-a provocat pierderea piciorului, căpitanul Ahab fiind dispus să sacrifice orice, inclusiv propria viaţă, pentru a o răpune.

„Moby Dick” poate fi înţeles drept un roman de aventuri pe mare, presărat cu detalii reale legate de vânătoarea de balene, un roman ce prezintă relaţia omului cu divinitatea sau arhetipul creatorului mistuit de opera sa.

Chiar dacă romanul nu a avut un mare succes în acea perioadă, peste ani a ajuns să fie recunoscut drept unul dintre cele mai importante romane ale Renaşterii Americane şi ale literaturii universale, fiind ecranizat în repetate rânduri.

Povestitor captivant, creator de tipare umane cu o puternică vitalitate, a cărui proză este complexă și de o imaginație bogată, maestru al povestirilor și al jurnalelor de călătorie, a cunoscut viaţa marinărească cu aventurile ei pe care le-a transpus și în romalele „Mardi” (1849), „Redburn” (1849) și „Pierre” (1852), însă a mai scris și 15 povestiri, zeci de poezii, publicistică, pagini de jurnal şi numeroase însemnări de călătorie.

Herman Melville s-a stins din viață la 28 septembrie 1891.


 #educatie #aziinistorie #scriitori #oamenii #biografii #personalități #culturagenerala #aboutpeople #evenimente #astăziînistorie #carti #personalitati #oamenifaini #educație #istorie #oamenifrumosi #personalitate #cultura #oa meni #MOBYDICK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...