marți, 6 august 2024

***

 Suntem în 6 august. În această zi:

- în anul 258, chiar la începutul persecuțiilor pornite de împăratul Valerian împotriva creștinilor pe tot cuprinsul Imperiului Roman, este decapitat la Roma însuși Papa Sixtus al II-lea, alături de 6 diaconi: Januarius, Vincentius, Magnus, Stephanus, Felicissimus și Agapitus. Vor urma, pretutindeni în Imperiul Roman, numeroși episcopi, preoți și diaconi. Martiriul papei Sixtus al II-lea îi va aduce acestuia trecerea ulterioară în rândurile sfinților.

- în 1497, britanicul John Cabot se întoarce la Bristol din Newfoundland (America de Nord). Este primul european care reușește acest lucru după vikingi. John Cabot ajunge în America la 5 ani după ce Cristofor Columb descoperise „Lumea Nouă”, cu deosebirea că italianul a explorat, în cele 4 călătorii ale sale, insulele din Caraibe, America Centrală și America de Sud.

- în 1661 se semnează uimitorul tratat de la Haga, între imperiile portughez și olandez. Olandezii renunță la New Holland (Brazilia de azi), pe care o cedează Portugaliei în schimbul a 67 de tone de aur! Pentru a avea o idee asupra valorii banilor acum 350 de ani, cele 67.000 de kilograme de aur însemnau 4 milioane de reali (moneda portugheză) sau 2 milioane de guldeni (moneda olandeză).

- în 1675, țarul Alexei al Rusiei le interzice tunsorile „străine“ (adică moda importată din Occident) tuturor celor care nu sunt nobili.

- în 1699, prima expediție științifică organizată de britanici ajunge în Australia. Nava HMS Roebuck, comandată de căpitanul William Dampier, aruncă ancora în Shark Bay (Golful Rechinilor), din Australia de Vest. 

- în 1806, sub loviturile decisive ale lui Napoleon, se pune punct unei mascarade milenare: Sfântul Imperiu Roman de origine germanică își încheie existența odată cu abdicarea împăratului Francisc al II-lea al Casei de Habsburg. Vreme de peste 1.000 de ani (a fost înființată pe 25 decembrie 800 de împăratul Carol cel Mare), această formațiune s-a pretins a fi moștenitoarea și continuatoarea Imperiului Roman, deși nu se suprapunea aproape deloc cu teritoriile fostului imperiu. Papa îl recunoștea pe împăratul Sfântului Imperiu drept urmașul împăraților romani și autoritatea acestuia avea pretenția că se întindea asupra tuturor creștinilor. Dar teritoriul Germaniei și Nordul Italiei erau foarte fragmentate, iar francezii nu se supuneau pretențiilor împăratului și ale Papei, așa că autoritatea acestuia era mai degrabă teoretică. După anii 1500, Sfântul Imperiu a intrat într-un declin accentuat, șeful statului fiind, de fapt, împăratul Imperiului Austriac. La începutul anilor 1800, Sfântul Imperiu Roman nu mai era nici sfânt, nici imperiu și nici roman. Napoleon adusese ideile revoluției franceze în toată Europa, odată cu armatele sale victorioase. După succesul de la Austerlitz, împăratul francez a format, din majoritatea stătulețelor germane (care erau incluse formal în Sfântul Imperiu), Confederația Rinului - prima formă de uniune coerentă a unei mari părți din Germania, dar vasală Franței. Abdicarea lui Francisc al II-lea și dizolvarea imperiului, cu toate instituțiile sale, a fost văzută ca o măsură preventivă de a-l bloca pe Napoleon să devină și împărat al Sfântului Imperiu Roman, pentru că deținătorii acestui titlu erau aleși de nenumărații prinți, guvernatori și duci care alcătuiau puzderia de stătulețe de pe teritoriul fărâmițat al Germaniei.

- în 1815, flota SUA zdrobește pirații de pe coasta de nord a Africii în ceea ce se cheamă Al Doilea Război al Barbarilor. Corăbiile tâlharilor de pe coasta musulmană terorizau Marea Mediterană jefuind, ucigând și înrobind oamenii de pe navele care cutezau să iasă în larg, adesea organizând și raiduri pe malurile prospere și bogate ale Europei. În special în perioada anilor 1500-1700, când Imperiul Otoman a fost la apogeu, pirații au făcut ravagii, iar europenii ajunseseră să le plătească tribut ca să fie lăsați în pace. Flota americană a învins pirații din Alger, Tunis și Tripoli, s-a încheiat un tratat pe care barbarii nu l-au respectat, dar Europa devenise deja prea dezvoltată. Statele europene au încetat să mai plătească tribut după 1816, iar navele construite de europeni au devenit prea mari, puternice și avansate tehnologic pentru ca arabii să le mai poată amenința. Acesta a fost sfârșitul piraților musulmani de pe coasta nordică a Africii.

- în 1856 este turnat uriașul clopot (16,3 tone) care va fi montat în Marele Ceas de la Westminster, Londra - cunoscut azi sub numele de Big Ben.

- în 1890, în SUA, criminalul William Kemmler devine prima persoană executată pe scaunul electric.

- în 1896, Franța anexează Madagascar.

- în 1901, guvernul american deschide teritoriile tribului indian Kiowa (făcut celebru de cărțile lui Karl May) pentru coloniștii albi. Se dizolvă astfel, de facto, rezervația acestui popor.

- în 1914 continuă nebunia zilelor de început ale Primului Război Mondial: Austro-Ungaria declară război Rusiei, iar Serbia declară război Germaniei. Zeppelinele germane bombardează Liege, iar cavaleria franceză intră în Belgia, pentru a o sprijini în lupta cu invadatorii nemți.

- în 1917 începe cea mai mare luptă de pe frontul românesc în Primul Război Mondial: bătălia de la Mărășești. Trupele româno-ruse reușesc să se apere cu succes, împiedicându-i pe germani să rupă frontul, să ocupe Moldova și să debușeze în sudul Rusiei, așa cum își propuseseră.

- în 1918 se încheie A Doua Bătălie de pe Marna - ultima mare ofensivă a germanilor în Primul Război Mondial. Efortul acestora se încheie dezastruos când aliații, sprijiniți de sute de tancuri, contraatacă pe flancul drept, avansează în liniile germane și provoacă pierderi grele.

- în 1919, România pune capăt de facto Republicii Sovietice Ungare, după ce a ocupat aproape toată țara (este lăsată liberă partea dinspre lacul Balaton, unde se instalează amiralul Horthy).

- în 1929 este adoptat Planul Young, o nouă variantă de eșalonare a plății reparațiilor de război germane către aliați (în special Franța) după Primul Război Mondial. Nu va fi respectat nici acesta.

- în 1937, în timpul războiului civil spaniol, artileria generalului Franco (tabăra naționalistă și conservatoare) deschide focul asupra Madridului aflat în mâinile guvernului coaliției compuse din socialiști, comuniști și anarhiști.

- în 1940, URSS anexează oficial și Estonia.

- în 1944 începe deportarea a 70.000 de evrei de la Lodz în lagărul de exterminare de la Auschiwtz.

- în 1945 este detonată prima din cele două bombe atomice folosite împotriva unor ținte inamice, până acum, în istorie: bombardierul american B-29 „Enola Gay“ aruncă bomba asupra orașului japonez Hiroshima. Localitatea este rasă de pe fața pământului (FOTO), mor 20.000 de soldați japonezi și între 70.000 și 126.000 de civili - jumătate dintre ei instantaneu, uciși de explozie, ceilalți în zilele următoare din cauza rănilor și a radiațiilor. Motivele pentru care americanii au recurs la această atrocitate (Stalin și Churchill au fost de acord cu bombardarea atomică a Japoniei) sunt multiple. Japonia rămăsese ultima dintre puterile Axei care refuza să se predea. Americanii aveau soluția debarcării în insule, dar rezistența poporului japonez era îndârjită și se estima că luptele la sol ar fi fost câștigate, dar cu prețul a 1.000.000 de morți de partea SUA - lucru de neacceptat. În același timp, sovieticii ocupaseră Manciuria și amenințau să pătrundă și mai mult în teritoriile ocupate de japonezi. Așa că președintele american Harry Truman a autorizat folosirea bombei atomice. Va urma, pe 9 august, bomba de la Nagasaki, apoi capitularea Japoniei.

- în 1962, Jamaica își câștigă independența după 300 de ani petrecuți sub dominație britanică.

- în 1964 este tăiat din greșeală Prometheus, cel mai longeviv arbore cunoscut până acum de oameni - vechi de 4.862 de ani. Întâmplarea are loc în Nevada, SUA.

- în 1991 este lansat ca serviciu public World Wide Web - WWW. Ideea îi aparține lui Tim Berners-Lee, acesta-și face publice documentele cu detaliile ideii sale care va revoluționa lumea.

- în 1994, musulmanii fundamentaliști algerieni amenință profesorii și elevii care frecventează școlile și universitățile din țară.

- în 1996, NASA face publică o teză senzațională - ar putea exista viață pe Marte. Afirmația se întemeiază pe studiul meteoritului ALH84001, proven it de pe această planetă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Povestea tragică a Elenei Văcărescu, prima iubire a lui Ferdinand al României Una dintre cele mai mari poete de la începutul secolului XX a...