miercuri, 14 august 2024

***

 Jean Piaget s-a născut la 9 august 1896, în Neuchâtel și a fost un psiholog, biolog și filozof elvețian, o figură marcantă a psihologiei secolului al XX-lea, cunoscut pentru contribuțiile sale din domeniul epistemologiei și al psihologiei dezvoltării copilului, cel care a elaborat prima teorie stadială a dezvoltării cognitive, numită „Teoria dezvoltării cognitive”.

A studiat la Școala Latină și la Colegiul din Neuchâtel, timp în care a publicat un articol despre observațiile sale cu privire la o vrabie albinoasă, dar și numeroase articole despre moluște, devenind un malacolog bine cunoscut, câștigându-și un renume printre zoologii europeni.

A studiat zoologia și psihologia la Universitatea din Neuchâtel, unde a publicat două eseuri filosofice pe care le-a considerat drept „lucrări de adolescență”, iar în 1918 și-a luat doctoratul.

A studiat un semestru la Universitatea din Zürich, iar din 1919, a studiat doi ani la Universitatea Sorbona din Paris, devenind interesat de psihologie, combinând pregătirea în biologie cu interesul său pentru epistemologie. În Paris, a lucrat la o școală pentru băieți unde a încercat să exploreze procesul de raționament al copiilor, și fiind interesat de tipurile de erori pe care aceștia le făceau, a desăvârșit un test de inteligență, realizând primele studii experimentale asupra dezvoltării inteligenței.

În 1921 a fost numit director al Institutului J.J. Rousseau din Geneva, în perioada 1925-1929 a fost profesor la Universitatea din Neuchâtel, iar din 1929 a fost profesor al Universității din Geneva, predând psihologia copilului. 

Deoarece a continuat să dezvolte teoria pe care a descoperit-o pentru prima dată la Paris, evoluția minții copilului printr-o serie de etape stabilite până la vârsta adultă, în 1955 a înființat Centrul Internațional de Epistemologie Genetică de la Geneva, ce s-a axat pe studiul gândirii științifice, sociologiei și al psihologiei experimentale.

Pornind de la observațiile și conversațiile cu proprii copii, Piaget a concluzionat că un copil își creează și își recreează, în mod constant, propriul model al realității, dezvoltându-se mental prin integrarea conceptelor mai simple în concepte de nivel superior. 

Astfel, a dezvoltat lucrarea teoretică denumită „Epistemologie genetică”, ce reprezintă un calendar stabilit de natură pentru dezvoltarea capacității mentale a copilului, stabilind patru stadii:

- stadiul senzorio-motor (0-2 ani), în care copilul cunoaște realitatea, se adaptează și exprimă ceea ce învață prin senzații, percepții și mișcări;

- stadiul preoperațional (2 - 6/7 ani), ce se caracterizează printr-o dezvoltare a abilității de reprezentare, vizibilă în utilizarea de către copil a simbolurilor, imaginilor, cuvintelor, sunetelor sau a altor lucruri, în imitarea unor comportamente și în dezvoltarea limbajului;

- stadiul operațiilor concrete (6/7-11/12 ani), reprezentat de începutul proceselor logice de gândire ale copilului și începutul clasificării obiectelor în funcție de asemănări și diferențe, copilul începând, de asemenea, să înțeleagă conceptele de timp și număr;

- stadiul operațiilor formale (11/12 - 18 ani), reprezentat prin „detașarea de limitările concret-intuitive”, permițând un tip mai flexibil de experimentare mentală, copilul învațând să formuleze ipoteze și să vadă implicațiile propriei sale gândiri și a celorlalți.

Datorită stadiilor cunoașterii identificate de Piaget, vechile idei despre copil, despre învățare și despre educație au fost reevaluate, profesorul devenind nu un transmițător de cunoștințe, ci un ghid pentru descoperirea, de către copil, a propriei lumi.

Piaget a acordat o mare importanță educației copiilor, iar în calitate de director al Biroului Internațional de Educație, el a declarat că „doar educația este capabilă să salveze societățile noastre de la un posibil colaps, fie el violent sau treptat".

Teoria sa privind dezvoltarea copilului a fost studiată în cadrul programelor de educație inițială, iar în prezent, educatorii și teoreticienii care lucrează în domeniul educației timpurii a copiilor insistă în încorporarea strategiilor bazate pe constructivism.

Piaget a fost un scriitor prolific, publicând peste de 50 de volume, dintre care amintim „Biologia și cunoașterea”, „Concepția copilului asupra lumii”, „Limbajul și gândirea copilului” și „Epistemologie genetică”.

Considerat „marele pionier al teoriei constructiviste a cunoașterii”, ideile sale au fost amplu popularizate, ceea ce a condus la apariția studiului dezvoltării ca subdisciplină majoră în psihologie.  

Jean Piaget s-a stins din viață la 16 septembrie 1980.


 #personalitate #oamenifrumosi #aboutpeople #evenimente #scriitori #oamenifaini #oameni #astăziînistorie #educatie #culturagenerala #istorie #personalitati #oamenii #AziInIstorie #cultura #aziinistorie #biografii #personalități #psihologie # dezvoltarepersonala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...