miercuri, 14 august 2024

***

 John Galsworthy s-a născut la 14 august 1867, în Surrey și a fost un romancier și dramaturg, unul dintre cei mai apreciați scriitori englezi de la începutul secolului al XX-lea, laureat în 1932 al Premiului Nobel pentru Literatură, cunoscut pentru trilogiile „Forsyte Saga”, „Comedia modernă” și „Sfârșit de capitol”.

Născut într-o familie bogată, Galsworthy a urmat cariera tatălui său, studiind dreptul la Harrow și apoi la Oxford, iar după absolvire, în 1890 a fost admis în barou, devenind avocat.

Dorind a se specializa în dreptul maritim, a efectuat o călătorie în jurul lumii, în timpul căreia l-a întâlnit pe scriitorul Joseph Conrad, care pe atunci era secund pe o navă comercială, ce l-a încurajat să scrie, cei doi devenind buni prieteni.

Nefiind atras de domeniul afacerilor, în 1895, la întoarcerea în Anglia, a considerat că  

profesia de avocat nu este potrivită și, astfel, s-a apucat de scris, inițial pentru propriul său amuzament, publicând, pe cheltuiala sa, în 1897 colecția de povestiri „Din cele patru vânturi”, iar în 1898 romanul „Jocelyn”, folosind pseudonimul John Sinjohn.

În 1904 a publicat prima sa lucrare importantă, „Insula fariseilor", semnată cu propriul nume, iar în 1906 a publicat „Proprietarul”, primul volum al trilogiei „Forsyte Saga”, completată de al doilea volum „Încătușați de lege” (1920) și al treilea volum „De închiriat” (1921), dar și de cele două interludii „Vara târzie a unui Forsyte" (1918) şi „Deșteptarea" (1920), trilogia descriind viața a trei generații ale unei familii bogate din Anglia, la răscrucea dintre secole, al cărei personaj principal este Soames Forsyte, portretizând și criticând dur clasa de mijloc superioară din Anglia, într-un mod realist si încărcat de simbolistică, opera bucurându-se de un mare succes.

După Primul Război Mondial, povestea familiei Forsyte a fost continuată în trilogia „Comedia modernă”, ce conține volumele „Maimuța alba” (1924), „Lingura de argint” (1926) și „Cântecul lebedei” (1928), unde este descrisă neîncrederea resimțită de către populație după anii de război, iar mai apoi publică trilogia „Sfârșit de capitol”, ce conține volumele „În așteptare” (1931), „Pustietate în floare” (1932) și „Dincolo de râu” (1933), unde este prezentată viața membrilor familiel Cherrell, veri prin căsătorie ai familiei Forsyte.

Galsworthy a fost, de asemenea, un dramaturg de succes, piesele sale scrise într-un stil naturalist, folosind un limbaj direct, clar și cu o atenție sporită la detalii, abordează probleme etice și nemulţumirile sociale specifice, cum ar fi dublul standard al justiţiei și contrastul amar între tratamentul aplicat de lege celor bogați și celor săraci, viața realistă din închisoare, lupta muncitorilor împotriva exploatării, represiunea femeilor, politica, dar și moralitatea războiului. Printre acestea se numără „Tabachera de argint” (1906), „Strife” (1909), „Justiția” (1910), „Șase piese scurte” (1921) și „Loialitate” (1922).

Galsworthy a fost un activist social renumit, ce a susținut mişcarea pentru votul femeilor, reforma închisorilor şi drepturile animalelor. În 1921 a pus bazele organizaţiei internaţionale a scriitorilor (PEN), iar în 1932 a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură „pentru o artă distinsă a naraţiunii, care a luat cea mai înaltă formă în opera Forsyte Saga".

În 1967, BBC Television a difuzat o adaptare în 26 de părți a trilogiilor „Forsyte Saga” și „Comedia modernă”, ce s-a bucurat de aprecierea publicului.

John Galsworthy s-a stins din viață la 31 ianuarie 1933.


 #educatie #oamenifrumosi #oameni #personalitati #biografii #aboutpeople #astăziînistorie #personalitate #oamenifaini #culturagenerala #oamenii #cultura #AziInIstorie #personalități #istorie #aziinistorie #evenimente #scriitori #teatru #forsytesaga #cultura #educatie #aboutpeop le #14August

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pairing perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae

 Se simte deja parfum de sărbătoare. Iar sărbătoarea, pentru mulți dintre români, vrând-nevrând, înseamnă nu atât partea spirituală cât mai ...