miercuri, 14 august 2024

***

 Sir Alfred Joseph Hitchcock s-a născut la 13 august 1899, în Leytonstone, Londra și a fost un regizor și producător de filme englez, supranumit „maestrul suspansului", considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influenţă asupra posterităţii, care a folosit un suspans psihologic ce a produs o experiență distinctă spectatorului, regizor a peste 50 de filme, printre care și „Rebecca” (1941), „Suspicion” (1942), „Lifeboat” (1945), „Spellbound” (1946), „Rear Window” (1955), „Vertigo” (1958) și „Psycho” (1961). 

Născut într-o familie săracă, a primit o educație strictă, catolică, urmând cursurile colegiul iezuit St. Ignatius din Londra, unde pentru neascultare, erau folosite pedepsele fizice.

După decesul tatălui său, a abandonat colegiul iezuit, iar între 1913 și 1914 a studiat ingineria și navigația, angajându-se la Compania Telegrafică Hanley.

Dând curs laturii sale artistice, în 1916 Hitchcock s-a înscris la cursuri de desen și design la Universitatea din Londra, iar după finalizarea acestora, în 1920 s-a angajat ca desenator de titluri pentru filme mute la compania americană Famous Players-Lasky, ce deschisese o filială în Anglia, în Islington, însă a lucrat și ca regizor secund al lui Graham Cutts. Când compania americană și-a închis filiala, Hitchcock a început să lucreze cu producători independenți, ocupând funcțiile de director artistic, designer de producție, editor, asistent de regie și scenarist, iar în 1923 a început producția primului său scurtmetraj, „Number 13”, care nu a fost finalizat din lipsă de fonduri.

Primul său film lansat a fost „Always Tell Your Wife” (1923), pe care l-a regizat împreună cu starul Seymour Hicks, însă nu a primit niciun credit pentru această producție.

În 1925 a regizat primul său film mut, „The Pleasure Garden”, o producție germano-britanică ce s-a bucurat de succes, iar în 1929 a regizat primul film cu sonor din Anglia, thriller-ul „Blackmail”, ce a fost cel mai de succes film al anului.

În scurt timp, Hitchcock a devenit un geniu al cinematografiei engleze, iar filme precum „Murder” (1930), „The Man Who Knew Too Much” (1934), „The 39 Steps” (1935), „The Lady Vanishes” (1938) şi "Jamaica Inn" (1939), i-au asigurat succesul,  bucurându-se de faimă internațională.

În 1937 a vizitat împreună cu familia sa New York-ul şi fiind captat de condiţiile de producţie din SUA, în 1939 a luat decizia de a părăsi Anglia și de a se muta în SUA.  

În 1940, Hitchcock a produs primul film la Hollywood, „Rebecca”, o adaptare a romanului cu același nume scris de Daphne Du Maurier, ce exploatează temerile și iluziile unei tinere soții care se mută în Anglia și care trebuie să se lupte cu un bărbat distant, o menajeră posesivă și cu amintirea fostei soții, peliculă ce s-a bucurat de un mare succes, obţinând unsprezece nominalizări la Premiile Oscar, câștigând premiul Oscar pentru cel mai bun film. 

În 1944, împreună cu Sidney Berstein, și-a creat propria casă de producție „Transatlantic Pictures”, în 1945 a regizat pelicula „Spellbound”, ce i-a avut în distribuţie pe Gregory Peck şi Ingrid Bergman, iar în 1946 a regizat pelicula „Notorius" ce i-a avut în distribuţie pe Cary Grant şi Ingrid Bergman.

În 1958 a primit premiul Festivalului de Film de la San Sebastian pentru filmul „Vertigo”, iar în 1959, a produs filmul „North by Northwest”, unul dintre cele mai apreciate filme ale sale și primul care folosește tipografia cinetică în secvențele de deschidere, imaginea lui Cary Grant urmărit de un avion pe câmp fiind memorabilă.

În 1960 a produs filmul „Psycho” (1960), considerat cel mai de succes film al său, celebru pentru scena ce a impresionat și influențat industria cinematografică, respectiv, asasinarea protagonistei la duș și celebrul sunet ce intensifică suspansul, o capodoperă a cinematografiei mondiale, ce a primit patru nominalizări la Premiul Oscar.

Hitchcock a mai regizat „Rope” (1948), „The Birds” (1963), „Marnie” (1964), „Torn Curtain” (1966), „Topaz” (1969), „Frenzy” (1972) şi „Family Plot” (1976), iar thriller-ul psihologic „Vertigo” (1958) a fost votat cel mai bun film al tuturor timpurilor.

Filmele produse de către Hitchcock au cumulat un număr de 46 de nominalizări la premiile Oscar, inclusiv șase nominalizări pentru cel mai bun regizor și chiar dacă nu a câștigat niciodată premiul pentru filmele sale, în 1968, a fost recompensat, onorific, cu Premiul Oscar pentru întreaga sa carieră. 

Hitchcock a influenţat cinematografia pe toate planurile, iar în domeniul suspansului, a inventat totul, termenul „hitchcockian” intrând în limbajul uzual atât al spectatorilor, cât şi al criticilor, descriind filmele realizate de diverși regizori, cu stiluri și teme asemănătoare cu ale sale.

În 2012, în memoria sa a fost realizat filmul biografic „Hitchcock”, regizat de Sacha Gervasi, bazat pe cartea „Alfred Hitchcock and the Making of Psycho”, scrisă de Stephen Rebello, care prezintă relaţia dintre regizorul Alfred Hitchcock şi soţia sa Alma Reville în timpul filmărilor peliculei „Psycho”.

Alfred Hitchcock s-a stins din viață la 29 aprilie 1980.


 #aboutpeople #istorie #biografii #personalitate #oamenifaini #culturagenerala #cultura #oamenii #educatie #aziinistorie #oamenifrumosi #oameni #AziInIstorie #astăziînistorie #evenimente #personalitati #personalități #actori #filme #hitchcock #alfredhotc hcock #aboutpeople

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pairing perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae

 Se simte deja parfum de sărbătoare. Iar sărbătoarea, pentru mulți dintre români, vrând-nevrând, înseamnă nu atât partea spirituală cât mai ...