miercuri, 14 august 2024

**

 Ioan Dicezare s-a născut la 12 august 1916, în București și a fost un as al aviației de vânătoare române, ce a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în campaniile militare de la Stalingrad, Dnipropetrovsk şi Mariupol, la apărarea regiunii petrolifere din zona Ploieştiului, dar și împotriva forțelor germane, însumând peste 500 misiuni de luptă, 23 de victorii aeriene și 19 avioane inamice distruse.

Născut într-o familie de origine italiană, numele acestuia era Di Cesare, însă întotdeauna a fost scris Dicezare.

Primele cursuri de zbor le-a urmat la Aeroclubul IAR Braşov, unde, în 1936, a obţinut „Brevetul de aptitudini de pilot de turism gradul I”, iar la scurt timp a obținut și „Brevetul internaţional gradul II”.

A studiat la Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie de la Cotroceni, pe care a absolvit-o în 1939 şi a fost repartizat la Flotila I Vânătoare de la Pipera.

După începerea celui de-al Doilea Război Mondial, din 22 iunie 1941 a luptat pe Frontul de Est, în cadrul legendarului Grup 7 Vânătoare, pilotând un Messerschmitt Bf 109E, ce avea la partea din față inscripționat cuvintele „Hai fetițo!”.

A participat la campaniile militare de la Stalingrad, Dnipropetrovsk și Mariupol, unde a luptat alături de aviația germană împotriva aviației militare a URSS, iar la 22 aprilie 1943, într-o luptă desfășurată lângă Izium, a doborât un avion de bombardament tip „Douglas Boston”, al cărui echipaj a fost luat prizonier, furnizând informații vitale despre aerodromurile din zonă, fiind decorat la 30 august 1943 cu Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a.

În 1943, Dicezare a făcut parte din Flotila Udett, escadrilă ce a executat cele mai grele şi mai riscante misiuni de pe frontul de est, iar în 1944 a luptat, în calitate de comandant de escadrilă, împotriva acțiunilor aviației de bombardament americane, asigurând apărarea regiunii petrolifere din zona Ploieștiului.

După 23 august 1944, Dicezare a fost repartizat la Grupul 1 Vânătoare, luptând contra forțelor germane până la finalizarea războiului.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Dicezare însuma peste 500 misiuni de luptă, 23 de victorii aeriene, 19 avioane inamice distruse și numeroase victorii la sol, fiind recompensat „pentru curajul și eroismul dovedit în luptele aeriene” cu Ordinul Mihai Viteazul, Virtutea Aeronautică în grad de cavaler, Crucea de Fier clasa I cu frunze de stejar de aur, fiind avansat la gradul de general-locotenent (r).

În 1948, după instaurarea regimului comunism în România, Dicezare a fost arestat și încarcerat la închisoarea Malmaison din Bucureşti şi ulterior la închisoarea din Piteşti, însă a fost graţiat din lipsă de probe.

A fost obligat să renunţe la uniforma militară sub care și-a riscat în nenumărate rânduri viața pe front și a fost încadrat ca şef de atelier la Întreprinderea Electromontaj din Bucureşti, apoi maistru instructor la Grupul Şcolar Industrial „Iosif Rângheţ”, iar din 1964 a fost mecanic şef la şantierul Trustului 1 Construcţii, din Bucureşti.

Ioan Dicezare s-a stins din viaţă la 10 august 2012.


 #romani #istorie #aboutpeople #personalitati #oamenifrumosi #oamenii #culturagenerala #AziInIstorie #educatie #biografii #cultura #aziinistorie #astăziînistorie #personalitate #personalități #oameni #evenimente #scriitori #oamenifaini #Ero iRomani #eroi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...