duminică, 11 august 2024

***

 MEMORIE  CULTURALA  -  GUY  DE  MAUPASSANT 


Scriitorul francez Guy de Maupassant s-a născut la 5 august 1850, la Château de Miromesnil, Dieppe.

A copilărit în Normandia, când avea 11 ani părinții au divorțat, mai târziu se va teme să se căsătorească datorita traumei provocate de acest divorț. A studiat la Liceul Corneille din Rouen si din acea perioadă a început să scrie versuri.

În 1869 a început să studieze dreptul la Paris, peste un an s-a înrolat ca voluntar in armata franceză si a luptat in războiul franco-prusac. După război a făcut parte din cercul literar al scriitorului Gustave Flaubert, care i-a fost îndrumător.

A lucrat ca funcționar public din 1872 până in 1880, la Ministerul Afacerilor Maritime apoi la Ministerul Educației. A debutat editorial in 1880, cu volumul de poezie numit Des Vers, in același an a apărut scurta povestire care l-a făcut celebru, Boule de Suif, în volumul Soires de Medan, editat de Emile Zola.

Maupassant a scris in scurta sa existență 6 romane, circa 300 de nuvele, 3 cărți de călătorie si 1 singur volum de poezie. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se număra Une Vie(1883), Bel-Ami (1885),

Pierre et Jean (1888), considerat imoral, Le Horla (1887). A cucerit bublicul cu stilul sau realist, simplu si direct, comic sau ironic uneori.

Din pacate la 20 de ani s-a îmbolnăvit de sifilis, boală care i-a provocat probleme mentale și neurologice. Tema bolilor psihice este prezenta in opera marelui scriitor inca de la primele scrieri, din volumul de povestiri La Maison Tellier (1881).

Guy de Maupassant a murit la 6 iulie 1893, in Paris.

Citate Guy de Maupassant:


1. Timpul este un reparator infailibil, care tămăduieşte fără niciun leac rănile sufletului.


2. Viaţa nu-i niciodată chiar atât de bună, dar nici chiar atât de rea pe cât pare.


3. Inima are taine pe care rațiunea nu le poate pătrunde.


4. Am fost făcuţi să trăim mai mult cu trupul decât cu sufletul; dar tot gândind, s-a creat o disproporţie între inteligenţa noastră dezvoltată şi condiţiile mereu aceleaşi ale vieţii noastre.


5. Ne iubim mama aproape fără s-o ştim, pe nesimţite, căci asta-i tot atât de firesc ca şi viaţa; şi nu ne dăm seama cât de adânci sunt rădăcinile acestei iubiri decât în momentul despărţirii finale. Nici o altă afecţiune nu se poate compara cu ea, căci toate celelalte rezultă din întâlniri, în timp ce ea este din naştere; toate celelalte ne sunt oferite mai târziu, de către hazardul existenţei, pe când ea vieţuieşte din prima clipă, în însuşi sângele nostru.


6. Două făpturi nu se pătrund niciodată până în suflet, până în adâncul gândurilor, merg alături una de alta, îmbrăţişate uneori, dar niciodată contopite, fiinţa morală a fiecăruia dintre noi rămâne veşnic singură în viaţă.


7. A răsufla, a dormi, a bea, a mânca, a lucra, a visa, tot ceea ce facem e a muri. A trăi, în sfârşit este a muri!


8. Marea problemă a existenţei noastre vine din faptul că suntem pentru totdeauna singuri şi toate eforturile, toate actele noastre nu ilustrează decât tendinţa de a fugi de această singurătate.


9. E atât de adâncă şi de tristă tăcerea odăii în care trăieşti singur!


10. Un sărut legal nu este tot atât de valoros cât un sărut furat.


11. Când aud muzică, pare că mi se desface pielea de pe carne… Stau ca un om jupuit de viu; orchestra cântă pe nervii despuiaţi, cutremuraţi, care se înfioară la fiecare ton.


12. Artistul este un om jupuit de viu, o creatură care vibrează înfiorată.


13. Cine are noroc la bani, pierde în dragoste.


14. Inima unei femei nu se topeşte chiar dacă ai arunca-o la cuptoarele soarelui, o lacrimă însă o înmoaie.


15. Vreau o comoară care să le cuprindă pe toate celelalte. Vreau tinereţea…


Sursa:

https://m.cinemagia.r o/actori/guy-de-maupassant-53404/biografie/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 CALENDARUL ZILEI– 6 noiembrie                  "O idee trebuie s-o iubeşti întocmai ca pe o femeie.                   Să fii fericit o...