Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la 10 august 1929, în Tighina, acum localitea din Republica Moldova și a fost o actriţă de teatru, film şi televiziune, supranumită „Doamna comediei româneşti", ce a jucat în peste 25 de filme și a interpretat peste 1.500 de roluri memorabile, printre care cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi”, Chiriţa din „Chiriţa în provincie” și Isoscel din „Liceenii”.
Născută într-o familie înstărită, ambii părinți absolvind Conservatorul, tatăl acesteia fiind avocat și dirijorul corului Basarabiei, iar mama sa solistă în același cor, a avut parte de o copilărie frumoasă, luând lecţii de pian și interpretând acasă, în duet cu sora sa, diferite arii.
În 1940, pe când avea 11 ani, după începerea celui de-al Doilea Război Mondial, când sovieticii au ocupat Basarabia şi Bucovina de Nord, Tamara, împreună cu familia sa, au trecut Prutul, adăpostindu-se la Iaşi, în locuința bunicilor materni, lăsând toată avuția în urmă, înfruntând din plin sărăcia și nevoile de zi cu zi.
A absolvit Liceul internat „Clara Doamna” din Suceava, unde a dormit pe o saltea din foi de porumb, a avut doar o singură haină, iar pentru a se întreține, a ocupat postul de suplinitoare la o școală din vecinătate.
Îndrăgostită de teatru, între 1948 și 1951 a studiat trei ani la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, apoi s-a transferat la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvind în 1952, debutând pe scena Teatrului Giuleşti, în piesa „Marfă din Makkar”.
A jucat pe scena Teatrului Giulești, Teatrului Bulandra, Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” și a Teatrului Național din Iași, interpretând roluri memorabile în piese precum „Coana Chirița”, „Dimineață pierdută”, „Doi tineri din Verona”, „Domnul Puntilla şi sluga sa Matt”, „Pălăria florentină”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la Arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” și „Vin americanii”.
În 1964, a debut și pe marile ecrane, în filmul „Titanic Vals”, jucând, de-a lungul carierei, în peste 25 de filme, precum „Grăbeşte-te încet”, „Bocet vesel”, „Primăvara bobocilor”, „Ultimele zile ale verii”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Nunta mută” și „Liceenii”, unde a jucat alături de Mihai Constantin, fiul Iuliei Buciuceanu, sora Tamarei, şi al marelui actor George Constantin, precum și în „Cuibul de viespi”, „Extemporal la dirigenţie”, „Liceenii Rock ‘n’ Roll” şi „Liceenii în alertă”.
A avut o carieră strălucită în radio şi în televiziune, fiind remarcabile cupletele sale din programele de Revelion sau colaborările cu Radiodifuziunea Română, unde a înregistrat sute de spectacole, dar și emisiunea de divertisment „Unda veselă”.
De-a lungul carierei, Tamara a fost răsplătită cu numeroase premii, printre care și Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, iar în septembrie 2011, a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor, din Piaţa Timpului, Bucureşti.
Actorul Horaţiu Mălăele afirma că „Tamara Buciuceanu este o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască”.
Scriitoarea Bogdana Darie, în biografia actriței, menționa: „Cu siguranţă că Tamara Buciuceanu-Botez, cea pe care o iubim cu toţii, pe care am aplaudat-o de atâtea ori, profesoara „Isoscel“ pentru generaţii de cinefili, eroina a zeci de piese unde inteligenţa, subtilitatea şi umorul smulg admiraţia unui popor întreg, este imaginea însăşi a firescului, a agerimii, a bunăcuviinţei aceluiaşi popor. Pentru doamna Tamara, sigur este că viaţa i-a fost teatrul, iar teatrul i-a fost viaţa. Aşa cum poate i-a menit-o de mult, de mult de tot „îngerul vestitor“ de la Tighina”.
Tamara Buciuceanu-Botez s-a stins din viață la 15 octombrie 2019.
#istorie #aboutpeople #cultura #astăziînistorie #oameni #oamenifrumosi #AziInIstorie #oamenifaini #evenimente #culturagenerala #personalități #biografii #educatie #oamenii #personalitati #romani #personalitate #aziinistorie #teatru #actori #film #c ulturageneral
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu