joi, 1 august 2024

***

 LUNA AUGUST !!! ❤

Luna lui August numită și „Gustar“ ori „Secelar“ ori „Măselar“ este a opta lună a anului după Calendarul Gregorian, cuprinzând în total 31 de zile. 

O zicală veche spune că în august să văd lunile de peste an iar acum se culeg multe roade. Turme și cirezi cobor de la munte, începând perioada de împerechere.

August este a opta luna a anului în calendarul Gregorian si una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile. Luna august mai este denumita și: augustru, maselar, gustar, secerar, agust, aust, ogust, gustea, secerar, macavei-cap de post.

Din punct de vedere astrologic luna august începe cu soarele în semnul Leului și sfârșește în semnul Fecioarei. Din punct de vedere astronomic, luna august incepe cu soarele in constelatia Racului si se sfarseste cu soarele in constelatia Leului.

Numele lunii august vine de la numele primului imparat roman, Cezar August, aceasta luna are 31 de zile, pentru ca Cezar August a dorit ca luna august să aiba tot atâtea zile cate are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Inainte, luna august se numea în latina Sextilis pentru ca era a sasea luna în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie. 

Grecii numeau luna august Metageitnion.

Conform traditiilor populare dacă în această luna va fi negura pe livezi și rauri după apunerea soarelui, înseamnă timp bun statornic, ploaia din august subtie vinul, vanturile de miazanoapte aduc timp statornic, cand sunt alune multe, înseamnă iarna grea pe viitor, daca în august nu e caldura, atunci rămân fructele necoapte, se spune ca în aceasta luna pleaca cocorii în siruri și randunelele în stoluri.

Luna august mai este denumită popular și “gustar“ si reprezintă ultima lună a verii. În această perioadă se coc, se mănâncă și se gustă cele mai multe fructe și legume ale anului, de unde și denumirea ei populară.

Pe lângă multitudinea și diversitatea de legume și fructe, august este de asemenea o lună ce abundă în tradiții, obiceiuri și superstiții, datorate în mare parte sărbătorilor din această perioadă.

Cele mai importante sărbători ale lunii august, sunt:

- Macaveii, Scoaterea Sfintei Cruci pe data de 1 august;

- Probejenia sau Schimbarea la Față pe data de 6 august;

- Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august;

- Vartolomeii, Sfantul Apostol Bartolomeu, pe data de 25 august;

- Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pe data de 29 august.

Prima jumătate a lunii august este reprezentată de o perioadă de post, post cunoscut ca Postul Sfintei Maria Mare, unul dintre cele mai mari posturi de peste an.

Se spune că acest post este rupt din Postul Paștelui care, în trecuturile îndepărtate, ar fi ținut 9 săptămâni. Cum primăvara este o perioadă mai săracă în alimente, s-au mutat două săptămâni vara, înaintea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, când legumele, zarzavaturile și fructele sunt numai bune de mâncat și gustat.

- Pe data de 1 august oamenii stropesc grădinile și livezile cu agheasmă, sfințesc grâu la biserică, pentru a-l amesteca cu semnițele ce urmează a fi semănate, iar cei care au stupi adună mierea deoarece aceasta capătă puteri miraculoase de vindecare.

- Pe 6 august, de Probejenie, femeile adună și usucă plante și fructe de leac, oamenii încetează cu scăldatul în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire.

Începând cu această zi fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, existând și o zicală în acest sens, și anume: “boabă nouă în gură veche”...

Luna august este, totodată, o lună a semănăturilor de toamnă, timpul fiind optim pentru aceste activități, în special după data de 15 august.

În luna august se coboară turmele de oi de la munte, bărbații schimbă pălăria cu o căciulă, iar cerbii spurcă apele curgătoare, care nu mai sunt bune de scăldat.

August începe în aceeași zi a săptămânii ca și Februarie în anii bisecți.

Soarele și Luna:

- Soarele — la începutul lunii răsare la ora 06:03 și apune la ora 20:40, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 06:38 și apune la ora 19:53.

- August este o lună cu sărbători frumoase și tradiții pe măsură. 

De asemenea este luna în care majoritatea pleacă în concedii, ultima lună de vacanță pentru elevi și ultima lună a verii, de acum toam na începe să bată la ușă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Într-o zi soacra se hotărăşte să-şi testeze cei trei gineri. Aşa că se aruncă într-o fântână. Primul ginere o vede şi se duce repede şi o ...