luni, 5 august 2024

***

 Principele Nicolae, Nicky cum îl alinta familia, s-a născut la Sinaia, la Castelul Pelișor, pe 5 august 1903, fiind al patrulea copil al cuplului princiar Ferdinand și Maria și a fost botezat prin procură de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.


Încă inainte de izbucnirea Primului Război Mondial principele Nicolae a fost trimis la vestitul Eton College, în Marea Britanie. Asta în ciuda pasiunii sale declarate pentru medicină, la care s-a opus bătrânul rege Carol I pentru că el considera că un fiu sau un nepot regal nu putea fi decât militar. În timpul colegiului, prințul și-a uitat slăbiciunea pentru medicină. Dar a izbucnit războiul, Regele Carol a murit şi familia a decis că e mai bine ca prințul să se întoarcă în Romania. Imediat după 1918, Nicolae își continuă studiile la Eton și apoi face un stagiu militar în flota britanică.

În anii '20 apar zvonuri în legătură cu viaţa deloc disciplinată pe care o ducea prințul. Regina Maria este hotărâtă să taie răul de la rădăcină, nevrând să se mai ajungă în situația creată de celălalt fiu al sau, Carol. Aşa că îi atrage atenția lui Nicolae să fie mai cumpătat cu distracțiile.

Regina Maria încearcă să-I găsească o partidă bună în aristocrația britanică. Gândurile ei se îndreaptă către tânăra contesă Nina Seafield, care era nu numai cea mai bogată contesă, dar probabil cea mai bogată femeie din lumea veche. Pe lângă titlul nobiliar, Nina moștenise 10 milioane lire sterline.

Este interesant că, la propunerea ocolită ce i s-ar fi facut, contesa n-a spus ,,nu", dar nici n-a spus da". A lăsat propunerea fără răspuns. Întreaga Europă, mai ales cei care își aveau numele trecut in Almanahul Gotha, așteaptau cu nerăbdare decizia contesei. Se întâmpla în 1928, dar planurile Reginei Maria de a aranja această căsătorie benefică pentru familia regală a României au eșuat. Contesa Nina s-a căsătorit cu Derek Herbert Studley-Herbert în 1930.

După ce Carol fuge cu Elena Lupescu, iar Mihai devine rege al României, principele Nicolae, în calitatea lui de unic unchi, devine membru al Regenţei. Cum acest rol nu-i era deloc pe plac, face tot ce-i stă în putinţă pentru a-l sprijini pe fratele său mai mare să revină pe tronul României. Este un fervent artizan al Restauraţiei şi, dupa ce aceasta se înfăptuieşte, îşi imaginează că Regele Carol îi va fi recunoscător.

Nu după mult timp, adica la doar un an de la revenirea Regelui Carol al II-lea, Nicolae se îndrăgosteşte de soţia politicianului N.N. Saveanu. Ioana Doletti avea 29 de ani, iar principele era cu 10 ani mai mare.

Nicolae i-a cerut lui fratelui său să-i aprobe căsătoria cu Ioana, divorţată acum de fostul soţ, dar regele nu acceptă, deoarece, conform Statutului Casei Regale, membrii acesteia nu se puteau căsători decât cu persoane aparţinând unor familii domnitoare.

Relaţiile dintre fraţi se deteriorează rapid. În faţa refuzului categoric al lui Carol, Nicolae şi Ioana Doletti s-au căsătorit, în secret, la sfârşitul lui octombrie 1931, în localitatea Tohani din judeţul Buzau. Aflând, Carol i-a cerut ministrului Constantin Argetoianu să găsească o soluţie pentru anularea căsătoriei. Cum o rezolvare a situaţiei nu s-a găsit, regele a decis să i se acorde principelui "un timp de gândire", iar în acest scop să fie lăsat să plece, pentru şase luni, în străinătate, oferindu-i-se 50 000 de franci pe lună şi 500 000 de lei la plecare. Principele Nicolae a acceptat, mai ales că şi-a luat şi soţia. Cei doi au călătorit întâi în Franţa, iar apoi în Elveţia. Peste tot principele Nicolae o prezenta pe Ioana cu titlul "principesă a României".

În decembrie 1931, Tribunalul de Ilfov constată că principele Nicolae nu a avut consimţământul regelui pentru căsătoria sa cu Ioana Doletti, drept care căsătoria este declarată "inexistentă".

După doi ani, Nicolae revine în România pentru festivităţile prilejuite de semicentenarul Castelului Peleş din Sinaia. În timpul paradei militare, principele a refuzat să stea alături de Carol al II-lea, iar când secretarul regelui l-a invitat lânga suveran, l-a înjurat în auzul publicului.

Relaţiile dintre Nicolae și Carol au fost tensionate mult timp de acum înainte. Totusi, tăvălugul vremurilor şi destinul trist al Casei Regale a României l-au determinat pe Nicolae să-şi ierte fratele care l-a alungat din ţară pentru o vină pe care însuşi regele Carol a avut-o: iubirea pentru o femeie de rang inferior faţă de cel al familiei regale.

Principele a fost singurul membru al familiei care a participat la înmormântarea fostului rege al României, în 1953, la Estoril. Explicaţia lui: "Am venit la înmormântarea lui Carol, pentru ca am simţit că era de datoria mea, deşi l-am urât pe fratele meu mai mult decât orice pe lume. Carol a fost însă fratele şi regele meu."

Principele Nicolae a iubit-o enorm pe Ioana Doletti. Moartea ei, în 1963, i-a provocat multă suferinţă. Patru ani mai târziu, în 1967, s-a recăsătorit cu Maria Thereza Lisboa Figueira de Mello.

Nicolae a supravieţuit până în 1978, a încetat din viaţă la Madrid, în Spania, şi a fost înmormântat în Elveţia, la Lausanne. Dorinta sa, ca trupul sa-i fie adus in tara dupa moarte, la Sinaia, Curtea de Arges sau Snagov nu a fost încă dusă la îndeplinire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...