ALEXANDRU I. PHILIPPIDE
(1 mai 1859 - 12 august 1933)
La 12 august 1933 înceta din viață, la Iași, lingvistul și filologul Alexandru I. Philippide, considerat creatorul şcolii filologice din Iaşi.
Născut la 1 mai 1859 pe meleaguri vasluiene, la Bârlad, a urmat studiile primare și liceale în orașul natal. S-a înscris apoi la Facultatea de Litere și Filozofie a Universității Mihăilene din Iași și în perioada de studenție a fost bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară din Iași. A continuat pregătirea în Germania, la Halle, unde a audiat cursuri de fonetică, filologie clasică şi filologie romanică.
A debutat în 1881 cu lucrarea „Încercări asupra starei sociale a poporului român în trecut”.
A fost profesor la Liceul Naţional din Iaşi, bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi (1881-1884), profesor la Catedra de Filologie Română a Universităţii din Iaşi, decan al Facultăţii de Litere şi Filozofie, între 1913 şi 1918.
În 1898, a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar în 1900 a fost ales membru titular. A fost colaborator la mai multe publicaţii ale vremii: „Arhiva”, „Convorbiri literare”, „Viaţa românească” etc. Printre lucrările sale fundamentale se numără „Istoria limbii române” şi „Gramatica limbii române”. În perioada 1897-1905, Academia Română i-a încredinţat sarcina de a conduce lucrările de elaborare a „Dicţionarului limbii române”, pentru care a adunat un bogat material documentar, din care a alcătuit, într-o primă formă, literele A-D. Între 1925-1928 a publicat lucrarea „Originea românilor: I. Ce spun izvoarele istorice; II. Ce spun limbile română şi albaneză”, în care este urmărită istoria poporului român şi a limbii române din punctul de vedere al locului, epocii şi modului de formare.
Ca profesor era de o mare severitate în pregătirea studenţilor, dar era dispus să ofere explicaţii suplimentare celor ce îi solicitau ajutorul. Nu se grăbea în hotărâri astfel încât, notele pe care le dădea reflectau pe deplin şi fără dubii gradul de pregătire al fiecărui student. Era de o rară modestie, nu jignea, dar nici nu permitea să fie tratat cu indiferenţă şi aroganţă.
În 1927 s-a organizat, pe lângă Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în urma demersului său, Institutul de Filologie Română din Iaşi, care astăzi îi poartă numele.
(Sursa foto: Internet)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu