miercuri, 14 august 2024

***

 Samuel von Brukenthal s-a născut la 26 iulie 1721, în localitatea Nocrich, din judeţul Sibiu și a fost un jurist de origine săsească, una dintre cele mai importante personalităţi iluministe ale Transilvaniei, fostul Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, în perioada 1777-1787, mare colecţionar de artă, fondatorul Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din ţara noastră, unul din primele înfiinţate în Europa şi cel mai mare din sud-estul Europei.

Născut într-o familie de aristrocați, la naștere, numele lui a fost Brekner, însă pentru loialitate, tatăl său, Michael Brekner, a fost înnobilat în 1724, primind numele nobiliar von Brukenthal. 

Dorind să urmeze aceeași carieră ca tatăl şi bunicul său, aceea de jurist, Samuel a absolvit gimnaziul, iar la 20 de ani s-a angajat la Cancelaria din Sibiu. Datorită aptitudinilor intelectuale, a studiat dreptul, filozofia, ştiinţele politice şi administrative la Universităţile germane din Halle şi Jena, fără a fi obţinut un titlu academic, acesta nefiind obligatoriu în acea perioadă, iar după absolvire, a fost numit cancelar provincial la Viena. Încă din perioadă petrecută la Viena, Samuel a început să colecţioneze opere de artă, atât prin intermediul pictorului Johann Martin Stock și a arhiducelui Leopold Wilhelm, cât și direct de la artiştii epocii, devenind în 1743, unul dintre cei mai importanţi colecţionari ai regiunii.

În 1745, Samuel s-a întors în Sibiu, iar după doi ani de studii de specializare, a fost admis la cancelaria administraţiei locale. 

Luând în considerare faptul că în satul natal nu avea șanse să se dezvolte, deoarece urmașul direct al tatălui său era fratele mai mare, iar în Sibiu șansele erau mici, neavând titlul de cetăţean al oraşului, pe care nu-l putea obţine decât având o gospodărie proprie, la 26 octombrie 1745, Samuel s-a căsătorist cu Sofia Katharina, fiica primarului din Sibiu, primind ca zestre suma de 30.000 de guldeni și proprietăţi imobiliare importante, devenind una dintre personalitățile de seamă din Transilvania.

Din 1751 a ocupat funcțiile de grefier secund, grefier principal şi vicenotar al magistratului de Sibiu, iar în 1753, în urma unei călătorii la Viena, a fost primit în audienţă de împărăteasa Maria Tereza a Austriei, căreia i-a prezentat dorinţa saşilor de a avea propriul secretariat al administraţiei, asemenea cu cel a secuilor și astfel, în ianuarie 1754, Samuel a fost numit secretar al naţiunii săseşti. Deoarece împărăteasa Maria Tereza l-a apreciat pe Brukenthal, acesta a devenit protejatul său, iar în 1762, a fost ridicat la rangul de baron.

Samuel a mai ocupat funcțiile de şef al Cancelariei Curţii, şef al Cancelariei Provinciei, iar în perioada 1777 - 1787, a deținut funcţia de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, fiind singurul sas transilvănean care a deținut o funcție atât de înaltă.

În urma decesului împărătesei Maria Tereza a Austriei, din 29 noiembrie 1780, baronul Samuel von Brukenthal a căzut în dizgraţia împăratului Iosif al II-lea, iar în cele din urmă a fost nevoit să se retragă din funcţia de guvernator.

În 1788, Samuel a decis să construiască la Sibiu, după modelul vienez, un palat în stilul baroc, de dimensiuni impresionante, iar în 1779, spațioasă reşedinţă destinată să găzduiască galeriile de artă, cabinetul de stampe, biblioteca, dar şi seratele muzicale şi literare patronate de baronul Samuel von Brukenthal, a fost inaugurată. 

În 1790, colecțiile de artă ale baronului Samuel von Brukenthal au fost deschise publicului, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre, din Paris.

Samuel von Brukenthal s-a stins din viață la 9 aprilie 1803, la vârsta de 82 de ani, iar prin testament a dispus, printre altele, deschiderea palatului ca muzeu public, iar pentru ca imensa sa colecţie de artă să nu fie înstrăinată, a dispus ca doar urmaşii săi pe linie masculină să poată moşteni colecţia, iar în cazul întreruperii descendenţei, colecţiile să fie gestionate de o fundaţie care să le aducă în proprietatea Gimnaziului Evanghelic din Sibiu.

În 1817, palatul a devenit muzeu public, cunoscut drept Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa și primul muzeu din România. Baronul Joseph von Brukenthal, în 1867 a prevăzut, prin testament, ca palatul să fie atribuit aceleiaşi fundaţii, iar în 1872, după decesul baronului Hermann von Brukenthal, descendenţa familiei Brukenthal pe linie masculină s-a încheiat, Gimnaziul Evanghelic din Sibiu preluând gestionarea imensei averi a familiei Brukenthal.

În 1948, muzeul a fost naţionalizat, fiind trecut în proprietatea statului. De-a lungul timpului, s-a urmărit îmbogățirea pinacotecii muzeului Brukenthal, atât prin intermediul donaţiilor şi achiziţiilor, cât și prin alăturarea importantului segment al picturii româneşti moderne şi contemporane.

În prezent, Palatul Brukenthal adăpostește Galeria de Artă și Biblioteca Muzeului Național Brukenthal, unde se află cele mai valoroase colecții de picturi ale stilului baroc din centrul și estul Europei.


 #astăziînistorie #educație #oamenifrumosi #oameni #culturagenerala #personalități #oamenii #oamenifaini #aboutpeople #biografii #personalitate #educatie #istorie #evenimente #cultura #aziinistorie  #personalitati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...