#remember ALEXANDRU MANDY ✨
Compozitorul ALEXANDRU MANDY, pe numele real Armand Abram Penchas (născut pe 9 august 1914, la Craiova) își începe activitatea componistică în octombrie 1940, cu revista în două acte, „Pour vous Madame”, a cărei premieră a avut loc la Craiova. Având origine evreiască, în timpul Celui de-al Doilea Război mondial a fost concentrat la muncă şi deportat în Transnistria. La revenirea în țară, în anii ‘50, va lucra ca director de studii la Institutul de Teatru și ca farmacist la Fabrica de medicamente nr.1 din Bucureşti.
În 1956, debutează în muzica uşoară, cu piesa „Noapte albă”, interpretată de Gigi Marga. După o lungă perioadă de interdicţie de a mai compune, având în vedere şi originea sa evreiască, participă la Festivalul Mamaia din 1964, cu piesa “Da”, în interpretarea Margaretei Pâslaru. Compune apoi piesele „Cântecul vântului” şi „Glasul tău”, un omagiu adus Mariei Tănase, ambele interpretate de Sergiu Cioiu.
De altfel, Sergiu Cioiu, artist care a făcut parte din distribuția mai multor spectacole ale Teatrului "Tănase", şi Mihaela Mihai au fost interpreţii preferaţi ai compozitorului, primul interpretând nu mai puţin de 25 de melodii compuse de AL.MANDY. De asemenea, melodii precum: “N-ați văzut o fată?”, “Greu se mai fac oamenii oameni”, “O simplă întâmplare”, “Merci, Becaud”, “N-am știut”, “Poarta sărutului”, “Când vei veni iar lângă mine”, “Sub un petic de cer”, “Cine doarme” compuse de el, au fost interpretate de: Margareta Pâslaru, Mihaela Runceanu, Doina Badea, Cornel Constantiniu, Aurelian Andreescu.
𝗠𝗲𝗹𝗼𝗱𝗶𝗶 𝗱𝗲-𝗮𝗹𝗲 𝘀𝗮𝗹𝗲 𝘀-𝗮𝘂 𝗰𝗮̂𝗻𝘁𝗮𝘁 𝘀̦𝗶 𝗽𝗲 𝘀𝗰𝗲𝗻𝗮 𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝘁𝗮̆ “𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁𝗶𝗻 𝗧𝗮̆𝗻𝗮𝘀𝗲”, 𝗶̂𝗻 “𝗦𝗼𝗻𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗹𝘂𝗻𝗶𝗶”, 𝗱𝗲 𝗦𝗮𝘀̦𝗮 𝗚𝗲𝗼𝗿𝗴𝗲𝘀𝗰𝘂 𝘀̦𝗶 𝗣𝘂𝗶𝘂 𝗖𝗮̆𝗹𝗶𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂, 𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗹-𝗮 𝗮𝘃𝘂𝘁 𝗰𝗮 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗮𝗴𝗼𝗻𝗶𝘀𝘁 𝗽𝗲 𝗣𝘂𝗶𝘂 𝗖𝗮̆𝗹𝗶𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂.
Se stinge din viață pe 10 octombrie 2005, într-un cămin de bătrâni din București.
#teatrultanase #teatrulderevista #inmemoriam
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu