MEMORIE CULTURALA - HERMAN HESSE
Scriitorul Hermann Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1946, cunoscut pentru capodopere precum: "Jocul cu mărgele de sticlă" sau "Lupul de stepă", s-a născut la 2 iulie 1877, la Calw, în Germania.
În operele lui Hermann Hesse sunt des întâlnite teme precum singurătatea spirituală a artistului, izolarea de lumea mondenă, individualitatea și căutarea unui sens în viață. Hesse a fost profund influențat de filosofia orientală, în special de budism și taoism, astfel încât scrierile sale încorporează adesea elemente ale acestor tradiții.
Prima sa operă scrisă a fost un mic volum de poezii, publicat în 1899, până în 1904 continuând să lucreze ca librar, an în care a decis să devină scriitor independent ieșind pe piață cu romanul Peter Camenzind, operă care s-a dovedit a avea un succes imediat. La scurt timp renunță să mai vândă cărți și se mută la Montagnola, lângă Lugano, mediul rural oferindu-i ceea ce-și dorea – un trai liniștit, departe de civilizație, de tumultul orașului. Puțin după stabilirea sa în Elveția, a izbucnit Primul Război Mondial, iar pe toată perioada lui, Hermann Hesse a fost supus abuzurilor autorităților naziste, acestea suprimându-i scrierile și distrugând o parte dintre ele. În anul 1923, Hermann Hesse a renunțat la cetățenia germană, dobândind-o pe cea elvețiană.
Operele lui Hermann Hesse au fost influențate major de scriitori și filozofi precum Platon, Spinoza, Schopenhauer, Nietzsche, de istoricul Jacob Burckhardt, dar mai ales de filosofia indiană și, mai târziu, cea chineză.
„Volumele mele care mă reprezintă cel mai mult sunt, din punctul meu de vedere Poemele (ediție colectivă, Zürich, 1942), povestirile Knulp (1915), Demian (1919), Siddhartha (1922), Der Steppenwolf (1927) [Lupul de stepă], Narziss und Goldmund. (1930), Die Morgenlandfahrt (1932) și Das Glasperlenspiel (1943). (…) Dar, vă rog, domnilor, să vă mulțumiți cu această schiță foarte sumară, deoarece starea mea de sănătate nu-mi permite să fiu mai cuprinzător”.
Hermann Hesse a murit la 9 august 1962, în casa lui din Montagnola, Elveția, în urma unui atac de cord, la vârsta de 85 de ani.Operele lui Hesse au fost traduse în aproape 60 de limbi și au fost vândute în cel puțin 125 de milioane de exemplare în întreaga lume.
Citate Hermann Hesse:
“Cei care sunt prea trândavi şi comozi ca să gândească singuri şi să fie proprii lor judecători, se supun legilor croite de alţii, ceilalţi simt înlăuntrul lor propriile lor legi.”
“Nu există realitate în afara celei din lăuntrul nostru. Iată de ce atâţia oameni duc o viaţă nereală. Ei iau imaginile din afara lor drept realitate şi nu permit lumii lor interioare să se dezvăluie.”
“Cei mai mulţi oameni sunt precum frunzele care se scutură, plutind şi rostogolindu-se this-happiness-consisted-of-nothing-else-but-the-harmony-of-the-few-things-aroun-403x403-nk8qn6până ajung la pământ. Alţii însă, câţiva la număr, sunt ca stelele cu traiectorie fixă, neatinse de vânt, ei poartă într-înşii propria lor lege şi propria lor traiectorie.”
“Tot astfel a trebuit să gândesc şi despre părinţii mei. Ei spun că eu sunt copilul lor şi că aş fi ca ei. Dar chiar dacă trebuie să îi iubesc sunt pentru ei un om străin pe care nu-l pot înţelege. Şi ceea ce este esenţial la mine şi poate fi tocmai esenţa sufletului meu, ei consideră că e neimportant şi atribuie acest ceva tinereţii sau toanelor mele. Şi cu toate acestea ţin la mine şi mi-ar face cu dragă inimă tot binele din lume. Un tată îi poate da copilului său nasul şi ochii şi chiar şi mintea drept moştenire, dar nu şi sufletul. Acesta e nou odată cu fiecare om!”
“Avem pretenţia ca viaţa noastră să aibă un sens, dar ea are exact atâta sens cât suntem în stare să-i dăm.”
“Trebuie să învăţaţi să râdeţi. Pentru a ajunge la umorul de calitate, nu vă mai luaţi prea mult in serios.”
“Fericirea este un „cum”, nu un „ce”. Un talent, nu un obiect.”
Surse: http://xn- -descoper-67a.ro/)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu