ȘERPII MAICII DOMNULUI - KEFALONIA
În fiecare an, in luna august, in postul Adormirii Maicii Domnului, imediat după ce creștinii praznuiesc Schimbarea la Fata (6 august) si până la Adormirea Maicii Domnului (15 august), un numar insemnat de serpi mici apar in jurul bisericii si a clopotnitei din localitatea Markopoulo. În aceasta perioada, biserica inchinata Maicii Domnului "Langouvarda" este luata cu asalt de o specie unica de șerpi mici, fiecare avand capul insemnat cu o cruce.
Sunt o specie unică de șerpi, lungi de aprox. 60 de centimetri și însemnați cu o cruce albă pe cap si pe limbă. Șerpii vor disparea iarasi in chip minunat, dupa slujba savarsita in ziua de Adormirea Maicii Domnului. In timpul slujbei savarsite pentru Maica Domnului, serpii intra in biserica, umpland tot locul: se urca pe icoane, se incolacesc in jurul sfestnicelor, stau pe credinciosi, intră inclusiv în Sfântul Altar.
Exista o emotie generala legata de aparitia acestor serpi, nu atat pentru vreun potential pericol, cat pentru faptul ca se crede că dacă acestia nu vor aparea in perioada amintita, e un soi de semn că ceva rău se va intampla in regiune. Această "credință" este bazată pe faptul că în anii 1940 si 1953, cand serpii nu au fost deloc prezenti la biserica din Markopoulo, au avut loc multe războaie și calamități naturale.
In anul 1924, cand Biserica Ortodoxa din Grecia a adoptat împreuna cu celelalte state crestine, calendarul indreptat (nou), multi au asteptat cu interes și curiozitate să vadă dacă vor mai aparea sau nu serpii Maicii Domnului. Aparand serpii, ca in fiecare an, creștinii au inteles că totuși, numai Sfântul Sinod este în măsură sa hotarasca asemenea lucruri administrative.
Aceasta biserica se afla zidita pe locul fostei Manastiri Langouvarda, distrusa de turci, precum si de un cutremur, in anul 1953. Traditia locala, bazandu-se mai mult pe legende insa, spune ca, in momentul in care manastirea a fost atacata de pirati, candva in jurul anului 1705, maicile s-au rugat Maicii Domnului sa le transforme pe ele în șerpi, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite. Rugaciunea acestora a fost ascultată, iar pirații au plecat, deoarece s-au înfricoșat tare de vederea șerpilor.
Șerpii Maicii Domnului, avand capul insemnat cu o cruce, precum si limba fiindu-le în formă de cruce, apartin clasei de serpi "telescopus fallaxspecies", numita si "sarpele-pisică european". Acesti serpi intra in biserica în special în vremea slujbei, arătând însă o blandete deosebita fata de toți creștinii din interior. Imediat ce se termina slujba Sfintei Liturghii, serpii devin oarecum agresivi, ei iesind din biserica si întorcându-se apoi în pustiul din zonă. Oricât ar fi ulterior căutați, ei nu vor mai putea fi găsiți, până în aceeași perioadă a anului următor.
Autor text: Teodor Danalache
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu