Adevăratul caz Rain Man: Puterea uimitoare a minții umane
În filmul „Rain Man” (1988), celebrul actor Dustin Hoffman joacă rolul unui savant autist care are o capacitate incredibilă de a-și aminti detalii. Personajul poate să numere sute de scobitori dintr-o dintr-o singură privire sau să reproducă din minte pagini întregi din cartea de telefoane.
Însă, oricât de popular ar fi filmul, puțini știu că personajul lui Hoffman se baza pe o persoană reală: Kim Peek, adevăratul „Rain Man”. Iar viața lui Kim Peek a fost chiar mai plină de extraordinar decât cea a personajului din film.
Peek s-a născut cu un creier cu adevărat extraordinar, căruia îi lipsea complexul de neuroni care leagă cele două emisfere. Pe măsură ce băiatul înainta în vârstă, această anomalie a dat naștere unor abilități surprinzătoare.
La vârsta de doi ani, Peek era deja capabil să memoreze volume uriașe de informație. De asemenea, putea citi cu o viteză ieșită din comun.
Practic, Peek putea să termine aproape orice carte într-o oră, ținând minte aproape tot ce citise. Această abilitate se datora în parte faptului că putea citi două pagini în același timp, câte una cu fiecare ochi.
Fiindcă avea și o nemaipomenită capacitate de înmagazinare de informații, Peek a devenit o enciclopedie ambulantă. De exemplu, putea să ofere informații rutiere detaliate despre orașe din lumea întreagă, pe baza hărților peste care aruncase o singură privire.
În plus, adevăratul „Rain Man” avea abilitatea remarcabilă de a face calcule mentale privitoare la datele calendaristice. De exemplu, dacă alegeai o anumită dată din istorie, Peek era capabil să îți spună în ce zi a săptămânii fusese data respectivă.
De altfel, lui Peek îi plăcea să se facă remarcat și obișnuia să abordeze străinii pentru a-și demonstra abilitățile. Pe baza datei lor de naștere, le spunea ziua din săptămână în care se născuseră. Apoi continua, trecând în revistă evenimentele importante care avuseseră loc în jurul lumii în acea zi.
Abilitățile lui Peek i-au intrigat pe oamenii de știință. Cercetătorii au sugerat că ele se datorau faptului că bărbatului îi lipseau neuronii care făceau conexiunea între cele două emisfere ale creierului.
Însă, spre deosebire de creierele multor oameni care se nasc cu această anomalie, creierul lui Peek a dezvoltat conexiuni diferite, pe care cei mai mulți oameni nu le au. Aceste conexiuni suplimentare i-au permis lui Peek să țină minte cantități incredibile de informație.
Totuși, anomalia i-a cauzat și probleme. În ciuda memoriei sale incredibile, făcea mari eforturi din punct de vedere intelectual.
Avea probleme la materiile care necesitau capacitate de raționament, cum ar fi matematica. Șocant este faptul că IQ-ul lui era de aproximativ 87, adică sub nivelul unui om normal, care este de aproximativ 90 – 110.
De-a lungul vieții, „Rain Man” a avut și probleme de dezvoltare. A învățat să meargă abia la patru ani și avea nevoie de ajutor pentru cele mai simple activități, cum ar fi să-și încheie nasturii de la cămașă.
Din fericire, Peek avea un tată foarte devotat. Acesta, Fran Peek, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții îngrijindu-l pe fiul său supradotat și ajutându-l la sarcinile care i se păreau dificile.
În 1984, familia Peek s-a întâlnit cu scenaristul Barry Morrow. Impresionat de povestea lui Kim, Morrow a cerut permisiunea să scrie un scenariu de film pe baza ei. Așa s-a născut filmul „Rain Man”.
Pelicula a fost foarte bine primită de marele public, iar Peek a început să primească invitații la emisiuni televizate. Și oamenii de știință au început să se intereseze de el. La un moment dat, l-au supus pe Peek la o serie de RMN-uri, pentru a afla mai multe despre cum îi funcționa creierul.
În cele din urmă, Kim Peek a murit în 2009, în urma unui infarct, la vârsta de doar 58 de ani. A fost sfârșitul unei vieți incredibile, care ne demonstrează că creierul uman ascunde încă multe mistere.
Iată ce a spus cândva Barry Morrow despre Peek:
„Nu cred că un om ar putea petrece cinci minute cu Kim fără să plece cu o părere întrucâtva schimbată despre sine, despre lume și despre potențialul nost ru ca ființe umane.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu