vineri, 26 iulie 2024

***

 👩Toată lumea cunoaşte personajele faimoase ale lui Disney, Mickey Mouse, Minnie Mouse, Goofy, Duck Donald şi Pluto... 

Dintre toţi, 🦆Donald Duck se remarcă prin temperamentul exploziv, diferit de al celorlalţi, care l-a făcut şi personajul care a apărut în cele mai multe filme create de Walt Disney. 

🦆Donald Duck, a implinit 90 de ani, pe 9 iunie, de când a fost creionat şi se poate lăuda cu un premiu 🏆Oscar şi cu propria stea pe 🌟Walk of Fame de la Hollywood.

🦆A fost creat în anul 1934 şi a luat viaţă într-un prim film apărut pe 9 iunie în acel an. Totuşi, creatorul său, Walt Disney, se pare că a dorit ca ziua lui 🦆Donald să fie sărbătorită pe 13 martie... De ce? Aflăm acum...😉

👩Mai întâi sa aflam, cine l-a inspirat pe Walt Disney să-l creeze pe 🦆Donald?

Lui Walt Disney i-a venit ideea de a-l crea pe răţoiul 🦆Donald când l-a auzit pe Clarence Charles Nash, un actor de voce, recitând „Mary Had a Little Lamb” cu vocea unei raţe... 

După ce a apărut ideea, a urmat şi schiţa. Aspectul lui 🦆Donald a fost inspirat de raţa americană Pekin. Trăsăturile de caracter ale lui 🦆Donald au fost create pentru a contrasta cu cele ale lui Mickey Mouse😍. 

Mickey a fost atât de drăguţ, blând, prietenos şi generos, încât Disney a decis că este nevoie de cineva imperfect, morocănos şi puţin răutăcios. Această natură imperfectă l-a făcut un personaj îndrăgit de oamenii din întreaga lume...😊

Ştiati că... 🦆Donald Duck are mai multe prenume? 

Nu sunt multe personaje Disney cu nume lungi, dar numele complet al lui 🦆Donald este: Donald Fauntleroy Duck. 

Originile numelui 🦆Donald Duck par a fi inspirate după jucatorul de cricket Donald Bradman. 

Walt Disney era în cursul de a crea un nou prieten pentru Mickey Mouse când acesta a dat peste un ziar despre Bradman, ceea ce l-a influențat să numească personajul 🦆Donald. 

Expertul în voce Clarence Nash a făcut audiții pentru Walt Disney Studios, când acesta a auzit că Disney căuta oameni ce știu să imite sunete de animale. Disney a fost impresionat de sunetele sale de rață și l-a ales pe el ca vocea lui 🦆Donald. Pe lângă asta, Mickey Mouse începuse să devină un model pentru copii așa că trebuia să existe și cineva care să arate și caracteristici negative, ce nu mai puteau fi atribuite lui Mickey. Deși Dick Huemer și Art Babbit sunt primii care l-au animat, Dick Lundy este cel ce l-a developat pe 🦆Donald ca personaj.

De ce are două zile aniversare?

De obicei, ziua de naştere a unui personaj este ziua în care a debutat pe marele ecran, dar nu este cazul lui 🦆Donald Duck. 🦆Donald a debutat în film pe 9 iunie 1934. A fost un co-star al scurtmetrajului Disney 🎬„Găinuşa înţeleaptă”, iar compania Dinesy a considerat această dată ca zi de naştere oficială a lui 🦆Donald. Cu toate acestea, într-unul din desenele sale animate aflăm că aniversarea lui este de fapt 13 martie, ziua în care a fost creionat pentru prima dată...

Ziua de 9 iunie, pana la urma, este în mod oficial considerată de compania Disney ca ziua de naștere a lui 🦆Donald, în ciuda mai multor contradicții în cadrul universului.

Burt Gillett l-a readus pe 🦆Donald în desenul Mickey Mouse Orphan's Benefit, pe 11 august 1934.

🦆Donald a continuat să fie un hit pentru spectatori și a început să apară în mod regulat în desene cu Mickey Mouse. Desenele din această perioadă sunt considerate de mulți critici ca filme exemplare și clasice. Ben Sharpsteen de asemenea a inventat comedia clasică "Mickey, Donald și Goofy" în 1935, cu desenul Mickey's Service Station. Disney a creat în 1937 propria serie solo a personajului, primul dintre acestea fiind Don Donald. Acest desen de asemenea a introdus povestea de dragoste dintre 🦆Donald si Donna Duck, ce mai târziu va evolua în personajul Daisy Duck pe care îl știm și azi. Nepoții săi, Huey, Dewey și Louie, vor debuta de asemenea un an mai târziu (au fost introduși mai devreme în banda desenată Donald Duck de către Al Taliaferro). Din 1938 a fost arătat că 🦆Donald era cu mult mai popular decât Mickey Mouse. În urma primelor apariții, acesta a ajuns ca parte a faimosului trio Mickey, 🦆Donald, și Goofy.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, 🦆Donald a fost parte a mai multor filme de propagandă, unul din ele, 🎬Der Fuehrer's Face, chiar câștigând 🏆Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație din 1942. În acest episod 🦆Donald are rolul unui muncitor din fabrica de artilerie din "Nutzi Land", Germania Nazistă. 

Alte desene notabile constă în o miniserie de șapte filme ce urmărește viața rățoiului în Armata Statelor Unite ale Americii. Datorită acestor filme, opere de artă cu 🦆Donald au fost puse pe fiecare tip de combatere a avioanelor de către Aliații din al Doilea Război Mondial.

După aceea, 🦆rățoiul a fost pus în desenele următoare ca victimă a anticilor sâcâitori, a celorlalte personaje. Este încontinuu atacat, hărțuit și ridiculizat de nepoții lui, Chip și Dale, Pete, Humphrey Ursul și mulți alții. Ca o întoarcere a favorului, 🦆Donald a căpătat și probleme de temperament în urma întoarcerii din război, iar o teorie de pe net... afirmă că este din cauza faptului că 🦆Donald are sindromul de stres posttraumatic. Astfel, la fel ca desenele cu Bugs Bunny de la Warner Bros, artiștii Disney au inversat scenariul "screwball" perfecționat de alții, în care personajul principal este provocatorul acestor comportamente hărțuitoare, și nu victima lor.

🎬În filmul Cine vrea pielea lui Roger Rabbit? (Who Framed Roger Rabbit?) 🦆Donald face un duet la pian cu rivalul și echivalentul său, Daffy Duck de la Warner Bros. De atunci 🦆Donald a apărut în diferite seriale de televiziune și filme de animație, cu sau fără Mickey Mouse și ceilalți prieteni. A avut un rol foarte redus și limitat în serialul 🎬Povești cu Mac-Mac (Ducktales). Acolo 🦆Donald se alătură Marinei din SUA și își lasă nepoții în grija Unchiului Scrooge. Și-a obținut în final propriul serial în 1996, numit 🎬Gașca Rațelor (Quack Pack), care presupune o familie Duck modernizată. 🦆Donald acum poartă un tricou hawaiian, iar Huey, Dewey, și Louie sunt adolescenți cu propria personalitate fiecare. În afară de Ludwig Von Drake nici un alt membru Duck nu apare în Gașca Rațelor.

🦆Donald se întoarce în Fantasia 2000, ca prim ajutor al lui Noe... 🦆Donald conduce animalele către arcă și vrea să le controleze. El crede în mod tragic că a pierdut-o pe Daisy, și aceasta la fel, dar aceștia se reunesc la sfârșitul schiței.

De asemenea, 🦆rățoiul are un rol important în Fabrica de râs a lui Mickey (Mickey Mouse Works) și Casa lui Mickey Mouse (House of Mouse). În al doilea, 🦆Donald este codeținătorul nightclubului lui Mickey. Face parte și din înclinarea de ansamblu a personajelor clasice din Clubul lui Mickey Mouse (Mickey Mouse Clubhouse). Mai apare și în noile scurt-metraje cu Mickey Mouse pentru televiziune de pe Disney Channel din 2013.

🦆Donald a fost jucat prima oară de Clarence Nash, ce i-a fost voce timp de 50 de ani. 

Ultima oară când acesta i-a făcut vocea a fost pentru 🎬Colindul lui Mickey (Mickey's Christmas Carol), făcându-l pe 🦆Donald singurul personaj să fie jucat de actorul lui inițial. Însă acesta a continuat să îi fie voce în promo-uri și spoturi publicitare până la decesul său în 1985. 

După aceea vocea lui 🦆Donald a fost și este jucată și în prezent de Tony Anselmo, care a fost învățat chiar de Nash pentru acest rol. 

În noul serial 🎬Mickey și piloții de curse (Mickey and the Roadster Racers), 🦆rățoiul are vocea lui Daniel Ross.

Pe lângă animație, 🦆Donald este cunoscut și pentru apariții în benzi desenate. 🦆Donald a fost desenat mai ales de Al Taliaferro, Carl Barks, și Don Rosa. 

Barks în particular este cunoscut pentru expansiunea sa, a universului 🦆Donald Duck, în care rățoiul trăiește, și creând multe personaje adiționale ca unchiul incredibil de bogat al său, Scrooge McDuck. 

🦆Donald este foarte popular în Europa, mai ales în cea de Nord unde revista sa lunară 📕Donald Duck&Co a fost cea mai populară publicație din 1950 până în 2009.

Faimosul răţoi 🦆Donald a fost distins şi cu propria stea pe 🌟Walk of Fame de la Hollywood, pe 9 august 2004. Se numără printre cele 17 personaje animate care au primit această distincţie. 

Printre alte personaje Disney care au stele pe Walk of Fame sunt Mickey Mouse😍, primul care a primit-o, Albă ca Zăpada, Winnie the Pooh, Tinker Bell şi Minnie Mouse.

🦆Donald Duck a avut un rol major în multe parcuri Disney tematice de-a lungul anilor, și chiar a fost văzut în mai multe atracții decât Mickey Mouse. A fost văzut în locuri ca Animagique, Mickey Mouse Revue, Mickey's PhilharMagic, Disneyland: The First 50 Magical Years și Gran Fiesta Tour Starring the Three Caballeros. Apare de asemenea în parcuri ca un personaj mascotă costumat...😊

🦆Donald a fost declarat oficial ca al treilea cel mai popular personaj de desene animate din toate timpurile. 

Bugs Bunny de la Warner Bros a ocupat locul doi, iar Mickey Mouse ocupa locul intai. 

🦆Donald este insa personajul cel mai iubit in Suedia... 

In Ajunul Craciunului, toata lumea, cu mic cu mare, se uita la desene animate cu Donald cat e ziua de lunga...

👩In încheiere, cine nu îl cunoaste pe 🦆Donald Duck?

Cine nu a încercat macar o dată să scoata celebrele lui sunete? Eu cred ca noi toți...😊 

🦆Donald Duck este ratoiul faimos, renumit pentru personalitatea și temperamentul exploziv, amuzant și uneori natang, prostit de cele mai multe ori de partenerii săi de film...😊

🦆Donald oferă buna dispozitie și lecții de perseverență tuturor copiilor din lume, dar, din pacate tot timpul este lovit de ghinion, totul îi iese pe dos și pentru că e bun la suflet, e înconjurat, mereu, de o întreagă familie: fermecătoarea Daisy, despre care nu se spune clar daca este prietena lui, soția sau iubita, cei trei nepotei neastamparati (ca și el de altfel) și, bineînțeles, unchiul Scrooge, bogat și morocanos...😊 

Dar, chiar și dupa această carieră  impresionanta, în lumina reflectoarelor, mai rămân încă întrebări fără răspuns, ca de exemplu: de ce ratoiul poartă mereu boneta și tricou de marinar, dar nu are niciodata pantaloni? Sau, și mai grea: desi nu poarta niciodata pantaloni, de ce când iese din baie, are întotdeauna un prosop în jurul braului?

👩Eu zic, să lăsăm întrebările fără raspuns (sau poate au...) și sa-l urmărim cu aceeași placere ca și până acum care cu siguranta ne va mai încânta  generații întregi de copii și nu numai...😍

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Lidia Jiga și Elena Țipa, cele două dresoare românce care au murit în arenă Lidia Jiga, creatoarea unor numere unice în istoria circului, ș...