vineri, 26 iulie 2024

***

 👩MINUTUL CU SĂNĂTATE...💚

Producția abundentă de 🍆vinete din iulie și până în toamnă ne dă ocazia să ne bucuram de toate calitățile acestei legume. Gustul de 🍆vanata coapta, complimentat de ceapa tocata fin si acompaniata de o salata de 🍅rosii cu patrunjel, servite pe o felie de paine rumenita pe vatra, se gaseste, pe buna dreptate, in topul celor mai savuroase retete traditionale romanesti...😋

Cu toate astea, exista multiple feluri de a prepara aceasta leguma si, de asemenea, numeroase beneficii pentru sanatate pe care ni le aduce dar si contraindicatii. 

🍆Ce contin vinetele?

Vinetele contin o multime de vitamine si minerale, dar au un continut scazut de grasimi si calorii. Din punct de vedere botanic, ele sunt inrudite cu 🍅rosiile, 🥔cartofii sau ardeiul gras. Acestea mai contin antioxidanti, precum nasunina, care protejeaza organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacina, cupru sau magneziu.

Beneficiile vinetelor:

🍆Bune pentru silueta...

Pentru toti cei care vor sa-si subtieze sau sa-si mentina silueta, vanata este o alegere excelenta, pentru ca una medie contine doar 35 de calorii. Mai mult, cei care tin cont de indicele glicemic al alimentelor si persoanele afectate de diabet sau aflate la cura de slabire, se vor bucura sa afle ca acest indice are valoarea scazuta de 15 in cazul consumului de vinete. Explicatia vine din faptul ca aceasta leguma contine peste 90% apa si doar 0,15% grasime si 4,5% carbohidrati. In schimb fibrele, care ocupa 2,5% din compozitie, indeplinesc doua roluri importante: protejeaza tractul digestiv, facilitand tranzitul intestinal si prevenind aparitia cancerului de colon, si confera senzatia de satietate. Cu alte cuvinte, te saturi repede, fara sa mananci mult.

🍆Excelente pentru circulatie...

Vinetele sunt bogate in bioflavonoide, substanta care da culoarea mov a cojii si care actioneaza ca un puternic antioxidant al sangelui, cu beneficii auxiliare de a regla tensiunea si a curata depunerile de colesterol din peretii vaselor sangvine. Studiile arata ca un consum regulat de vinete ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange din organism, cu conditia ca leguma sa fie proaspata. Vinetele sunt bogate in vitaminele din complexul B, precum niacina, tiamina si acidul patoteic, dar si minerale, cum sunt potasiul, fierul, magneziul.

🍆Sprijina functiile cerebrale...

Vinetele contin fitonutrienti benefici pentru sistemul cognitiv si sanatatea mintala. Aceste substante protejeaza creierul de toxine si imbunatatesc circulatia la nivel cerebral, promovand o mai buna concentrare, memorie si capacitate de analiza.

🍆Scad riscul afectiunilor cardiovasculare...

Vinetele sunt boagte in potasiu, care ajuta la mentinerea unui ritm cardiac normal si stabil. De asemenea, flavonoidele ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau din sange, crescand, simultan, nivelul colesterolului bun. Astfel, riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare scade.

🍆Cine poate consuma vinete?

🍆Atentie la alergii:

Desi alergia la vinete este o afectiune rar intalnita, trebuie solicitat consultul unui medic specialist in cazul in care suspectezi o astfel de alergie. De asemenea, unele persoane prefera sa evite astfel de legume, deoarece ele ar putea cauza inflamatie in organism.

🍆Efecte adverse:

Nasunina poate duce la o absorbtie deficitara a fierului in corp, astfel incat persoanele cu deficiente sau anemii ar trebui sa nu consume mari cantitati de vinete.

🍆Trebuie evitat consumul de frunze sau tuberculi de vinete deoarece pot produce simptome gastrointestinale, arsuri in gat sau aritmii cardiace. Aceste reactii sunt cauzate de o substanta numita solanina. 

🍆Totusi, vinetele contin o cantitate redusa care nu provoaca neplaceri in conditii normale de consum al acestei legume.

🍆Cum alegem vinetele? 

Alegeti vinetele care sunt ferme la atingere si care nu au pete sau alte semne de deteriorare pe coaja. Legumele trebuie sa aiba luciul specific si o culoare mov inchis intensa. Pe de alta parte, tulpina si capacul vinetelor trebuie sa fie de culoare verde aprins. Sezonul acestei legume este din vara pana in octombrie, insa ele pot fi gasite, cu putin noroc, pe tot parcursul anului.

🍆Vinetele sunt delicioase😋 daca stii cum sa le prepari si ofera organismului o multime de substante nutritive benefice. Incercati si voi retete cu 🍆vinete si bucurati-va de o dieta sanatoasa, plina de vitamine si minerale...😊

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Lidia Jiga și Elena Țipa, cele două dresoare românce care au murit în arenă Lidia Jiga, creatoarea unor numere unice în istoria circului, ș...