marți, 30 iulie 2024

***

 Din lumea plantelor medicinale și aromatice

Să ne "îndulcim" la sfârșit de săptămână!


Lemnul dulce sau răculeț (Glycyrrhiza glabra L)


ORIGINEA PLANTEI

Alexandru cel Mare, Iulius Cesar și Napoleon Bonaparte. Toți au căzut sub vraja lemnului dulce. Dar nu trebuie să fiți un lider militar faimos pentru a fi cuceriți de această plantă. Rădăcina de lemn dulce, nu numai că este benefică pentru sănătatea noastră, dar are și un gust foarte bun.

Glycyrrhiza glabra, după cum sună denumirea latină, este o plantă de un metru și jumătate înălțime, cu rădăcini dens ramificate. Fructele sunt sub formă de păstăi, dar medicina populară și medicina modernă au fost mereu interesate de rădăcină, datorită proprietății de a combate rapid tusea și inflamațiile.

Demult această plantă perenă putea fi întâlnită în jurul Mării Mediterane. Hieroglifele dovedesc că abilitățile sale au fost utilizate pe scară largă în imperiul egiptean antic, unde la vremea respectivă au pregătit o băutură foarte populară din rădăcini. Însemnările de-a lungul civilizațiilor și secolelor arată că lemnul dulce era folosit pentru a prepara unele dintre cele mai vechi dulciuri, mai ales în perioadele, în care zahărul era o raritate. În regiunea noastră a fost cultivat abia din secolul al XVI-lea, grație călugărilor din ordinul benedictin.

Rădăcinile plantelor vechi de aproximativ doi-trei ani se adună toamna, când conțin substanțele cele mai importante. Se usucă încet la temperaturi foarte scăzute și apoi se taie în bucăți mici. Lemnul dulce este cunoscut mai ales pentru conținutul de glicirizină, care este de până la 50 de ori mai dulce decât zaharoza. În principal din cauza acesteia, trebuie să beți ceaiul în cantități rezonabile. Sunt suficiente două cești de decoct pe zi timp de maximum șase săptămâni. La doze mai mari, poate fi dăunător, în special pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să consume această infuzie.

(ManuTeea.ro)


Este un subarbust, comun în sudul Europei și în Orient, ale cărei rădăcini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizată pentru aromatizarea dulciurilor și a băuturilor.

Crește la șes, în albiile secate ale unor râuri, pe locuri necultivate, nisipoase.

Se poate cultiva în sudul țării pentru valoarea lui medicinală și aromatică, valorificându-se terenuri improprii pentru alte culturi.

Are portul drept, înalt de 1,5 m, care crește sub aspect de tufă.

Ceea ce interesează la acest arbust este partea subterană, un rizom gros pe care se formează rizomi secundari și numeroase rădăcini lungi de 1 - 2 mm.

Frunzele sunt imparipenat compuse, având câte 5 - 9 foliole.

Florile sunt grupate în ciorchine, îndreptate în sus, de culoare albastru-violet.

Fructul este o păstaie de 1,5 - 2,5 cm.

Rădăcina de lemn dulce, de fapt tulpina subpămînteană - rizomul, conține saponozide (4 - 20%), în special glycirizină, un amestec de săruri de potasiu și calciu al acidului glycirizidic, cca 1% flavone, în special liquiritină, izoliquiritină și liquiritigenină, 1 - 2% amine, asparagină, betaină și colină, aminoacizi,  beta-sitosterol, cumarine, rezine și 0,05% uleiuri esențiale. 

În ceea ce privește compușii din plantă, deși rădăcina de lemn dulce conține sute de astfel de compuși, principala substanță activă este glicirrizina, care este responsabilă atât de gustul dulce al rădăcinii, cât și de proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene .

Cu toate acestea, glicirrizina este, de asemenea, asociată cu multe dintre efectele adverse ale rădăcinii de lemn dulce.  De aceea, unele produse utilizează lemn dulce deglicirrizinat (DGL), care a fost procesat pentru a elimina glicirrizina. Rădăcina de lemn dulce este disponibilă în mai multe forme, inclusiv tablete masticabile, extract lichid, capsule, pulbere și plante uscate, în magazinele naturiste.

Oamenii nu ar trebui să consume bomboane cu lemn dulce, ceaiuri sau suplimente pe termen lung lung, este necesar să discute mai întâi cu un medic. Este mai bine să se utilizeze suplimente cu DGL (licorice deglicirrizinata) în loc de lemn dulce dacă există unele  probleme legate de  tensiunea arterială crescută sau nivelurile scăzute de potasiu.

Lemnul dulce are proprietăți laxative, antiinflamatoare, expectorante, fluidifiante a secretiilor bronșice, diuretice, estrogene, cicatrizante. Datorita gustului dulce-amar, lemnul dulce este utilizat și in gastronomie sau industria dulciurilor și a băuturilor.

Folosit ca ingredient în amestecuri de tuse și pastile de gât, Glycyrrhiza glabra a fost utilizată pentru a trata dureri de gât, ulcere la nivelul gurii, ulcere gastrice, stomac inflamatoriu și indigestie. 

Unele studii arată că are proprietăți anticancer și ajută la sănătatea prostatei.

Este, de asemenea, folosit pentru combaterea otrăvirii alimentare în herbalismul chinez modern. 

Experimental s-a dovedit că acidul glyciretic din lemnul-dulce are o capacitate remarcabilă de a neutraliza toxine precum cea a bacilului tetanic sau alte substanţe cu efect letal cum ar fi stricnina.

Totodată, rădăcina de lemn-dulce este, adesea, folosită ca îndulcitor în băuturi, dulciuri și medicamente. Are o aromă unică, dulce și ușor amară în același timp. Este de 50 de ori mai dulce decât zahărul, dar oferă beneficii pentru sănătate pe care zahărul nu le are. 

Extractul de lemn dulce sau licorice, cum mai este denumit, nu este doar un ingredient dulce și aromat, folosit în alimentație, ci este și foarte eficient pentru îngrijirea pielii.

Are o istorie îndelungată, dovezile utilizării sale datând din civilizațiile antice din Egipt, Grecia și China.

Utilizarea medicinală a rădăcinii de lemn dulce datează încă din Egiptul antic, când rădăcina era folosită pentru a pregăti o băutură dulce pentru faraoni. De-a lungul timpului, a fost utilizată și în medicina tradițională chinezeasca, cea din Orientul Mijlociu și cea greacă pentru contribuția asupra calmarii stomacului deranjat, în reducerea inflamațiilor și a problemelor respiratorii superioare. 

Astăzi, mulți oameni recurg la rădăcina de lemn dulce pentru a ameliora diverse probleme de sănătate, cum ar fi: arsurile la stomac, refluxul gastric, bufeurile, tusea și infecțiile bacteriene și virale. Acesta este disponibil pe scară largă sub forma de capsule sau supliment lichid. În plus, se afirmă că ceaiul de lemn dulce poate contribui la calmarea gâtului iritat, în timp ce gelurile topice sunt folosite pentru a trata problemele pielii, cum ar fi acneea sau eczema.

De asemenea, lemnul dulce este folosit pentru a da aroma unor alimente și băuturi. Surprinzător, multe dintre bomboanele cu aroma de lemn dulce nu conțin de fapt rădăcina de lemn dulce, ci ulei de anason - un ulei esential extras din planta de anason ( Pimpinella anisum L.), care are un gust similar.

 De-a lungul istoriei, oamenii au folosit rădăcina de lemn-dulce pentru a reduce inflamațiile, pentru a calma problemele digestive, pentru a ameliora nivelul de stres, pentru a stimula sistemul imunitar, dar și pentru a trata problemele respiratorii.

Beneficii potențiale:

Cercetările actuale arată promisiuni pentru mai multe dintre utilizările medicinale ale rădăcinii de lemn dulce.

1. Poate ajuta la afecțiuni ale pielii: 

Rădăcina de lemn dulce conține peste 300 de compuși, unii dintre aceștia prezentând efecte antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale puternice. Ca rezultat, extractul de rădăcină de lemn dulce este folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni ale pielii. , inclusiv acneea și eczema. 

2. Poate contribui la reducerea refluxului gastric și la indigestie: 

Extractul de rădăcină de lemn dulce este adesea folosit pentru a ameliora simptomele de indigestie, cum ar fi refluxul acid, stomacul deranjat și arsuri la stomac.

3. Poate contribui la ameliorarea afecțiunilor respiratorii superioare: 

Datorită efectelor sale antiinflamatorii și antimicrobiene, atât extractul de rădăcină de lemn dulce, cât și ceaiul pot ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii superioare. 

4. Poate proteja împotriva cariilor dentare: 

Rădăcina de lemn dulce poate ajuta la protejarea împotriva bacteriilor care pot duce la apariția cariilor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multa cercetare cu privire la doza optimă și forma de administrare a rădăcinii de lemn dulce.


În concluzie, cel puțin șapte beneficii pentru sănătate:

*menține sănătatea căilor respiratorii;

*ajută la sănătatea stomacului;

*ajută la menținerea sănătății intestinelor;

*ajută la sănătatea pielii;

*ajută la sănătatea articulațiilor;

*reduce căderea părului.

Atenție:

* nu se recomandă persoanelor care suferă cu ficatul, ciroze, hipocalcemie,  afecțiuni grave renale și în timpul sarcinii;

*utilizarea îndelungată a produselor pe bază de lemn dulce sau la doze mari există pericolul de retenție de a sodiului și de pierdere a potasiului (hipokalemie) însoțite de hipertensiune, edeme și rareori myoglobinurie.  

*a nu se confunda cu ciorînglanul (Glycyrrhiza echinata L.), ale carei flori sunt de culoare alburii violacee și globuloase.


Studii despre beneficiile Lemnului dulce:

● Ameliorarea simptomelor digestive: Studiul din 2014: " The effect of licorice extract on the symptoms of functional dyspepsia: a randomized controlled trial" de Mohammad Hossein Sadeghi et al. , publicat în Journal of Gastroenterology and Hepatology

● Protejarea ficatului: Studiul din 2015: " Glycyrrhizin protects against ethanol-induced liver injury in rats" de Xueping Zhang et al., published in Journal of Ethnopharmacology "

● Reducerea inflamației: Studiul din 2016: " Glycyrrhizin and glycyrrhetinic acid attenuate inflammatory responses in human endothelial cells " de Xinlei Wang et al., published in Journal of Ethnopharmacology

● Îmbunătățirea sănătății pielii: Studiul din 2017: " Glycyrrhizin ameliorates Wang atopic dermatitis-like and al dermatitis-like. , publicat în Journal of Ethnopharmacology

● Reducerea stresului: Studiul din 2018: „ Glycyrrhizin attenuates stress-induced anxiety and depressive-like behaviors in mice ” de Xinlei Wang et al., publicat în Journal of Ethnopharmacology.

(bebetei.ro)


Sănătate și mult bine!

Mulțumesc!

Surse:

-"Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z" (Academician  farmacist Ovidiu BOJOR);

-ManuTeea.ro)

-Bebetei.ro


Imagini: Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...