miercuri, 26 martie 2025

Eșecul, cel mai bun mentor. Cum îl transformăm în succes?

 Fără a avea preocupări în domeniul afacerilor, prin 2020 urmăream emisiunea "Imperiul leilor". Îmi plăcea felul cum tinerii antreprenori aflați la început de drum căutau surse de finanțare de la investitori cu experiență, pe care îi făceau cumva parteneri până la recuperarea investiției făcute. 



La un moment dat unul dintre cei veniți în fața "leilor" pentru a face rost de resurse financiare mi s-a părut cunoscut. Sau mai bine spus cunoșteam ideea de afacere. Era Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-Ieftin.ro, un Depozit Virtual de materiale de construcții. Ideea era inedită, net in favoarea potențialilor clienți. Tânărul și-a prezentat proiectul de afaceri așa cum s-a priceput mai bine, cerând o investiție de 780.000 de euro, dar nu a reușit să convingă nici un investitor să i se alăture. Mai mult ca sigur nici unul dintre investitorii prezenți atunci nu era convins de potențialul de succes al unei astfel de idee de afacere.
Pe moment tânărul investitor a acceptat eșecul de moment și a încercat să se dezvolte pe cont propriu. 
Doi ani mai târziu s-a întors în emisiune cu o creștere spectaculoasă și o solicitare de 2,5 milioane de euro pentru 10% din acțiuni. De data aceasta investitorii păreau dornici să-l susțină, dar Cosmin a ales să refuze ofertele, ca și cum le-ar fi plătit cu aceeași monedă gestul făcut în urmă cu doi ani, preferând de data aceasta să crească pe cont propriu, pentru a păstra viziunea și valorile afacerii sale și să nu facă concesii nici unui potențial asociat.
Se pare că în cazul acesta eșecul pare a fi cel mai bun mentor. Oricât ar fi de dureros, dintr-un eșec de moment poți trage învățămintele necesare.
În primul rând nu trebuie neapărat să perseverezi să-i convingi pe ceilalți de potențialul de succes al unui anumit proiect. Totul este să fii tu convins la propriu că ideile pe care le deții și vrei să le pui in practică pot avea succes dacă crezi cu adevărat în ele și dacă în spatele ideii stă un plat extrem de bine pus la punct până în cele mai mici detalii. Și în plus trebuie să fii convins că poți folosi in folosul tău toate oportunitățile apărute în cale. Și în plus cred că a mai contat ceva: dacă lucrezi mult în avantajul potențialilor clienți, fără a-ți crea dezavantaje, s-ar putea ca avantajul oferit clienților să se întoarcă curând în beneficiul propriu. În fond, cu cât mai mulți clienți cu atât mai mulți bani rulați în cadrul afacerii respective, oferind o dinamică substanțială procesului respectiv.
În altă ordine de idei, este greu de crezut că poți convinge pe cineva de potențialul unui proiect propriu în condițiile în care respectivul proiect nu respectă în totalitate caracteristicile clasice ale unui proiect de afaceri sau de orice altă activitate, mai ales când activitatea se desfășoară după criterii mai rigide, mai complexe, mai inflexibile, mai greu adaptabile la transformări. 
În plus, cineva cu mai multă experiență poate fi mai reticent la schimbare și la nou, atunci când nu poate prevedea evoluția ulterioară a activității respective. Și în atare condiții își asumă mai greu anumite activități dacă nu are flerul necesar pentru a intui direcția de acțiune și de mers al afacerilor. Un tânăr aflat la început de drum aproape că nu are ce pierde și își asumă orice risc pentru mersul propriei afaceri. Și poate de aceea uneori este greu să-și împartă ideile cu cineva care, posibil, nu va reuși să țină pasul pe un drum mai puțin umblat și într-un mod diferit de ceea ce s-a practicat până atunci.
Nu știu ce aș fi făcut într-o situație similară. Nu mă văd în postura de antreprenor. Dar în viața de zi cu zi, orice aș face, nu m-aș lăsa învinsă sau cel puțin marcată în orice fel de un eșec, oricum ar fi acesta. Sunt de părere că odată ce cazi sau cel puțin ești îngenuncheat trebuie să ai puterea să te ridici și să mergi mai departe. In principiu este bine să mergi pe același drum pe care ai pornit. Dar dacă nu poți continua pe aceeași direcție, e mai bine să schimbi puțin traseul, să virezi așa cum simți că e mai sigur și ceva mai ușor de înaintat.
Mă întreb uneori dacă este bine să accept ajutorul celor din jur in orice condiții. Răspunsul ar fi DA, e binevenit orice ajutor dat din suflet și mai ales necondiționat. Dar cu siguranță că ajutorul necondiționat nu este găsit la fiecare pas. Mereu te lovești de neîncrederea celor din jur in forțele proprii ție. 
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2025

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 WILLIAM FAULKNER Născut: 25 septembrie 1897 New Albany, Mississippi Moarte: 6 iulie 1962 Byhalia, Mississippi Autor american William Faulkn...