POVEȘTI DE IUBIRE:
BERENICE, IUBITA ÎMPĂRATULUI TITUS
Imperiul Roman a avut norocul să aibă personaje feminine neobișnuite. Și deși nu toți au devenit împărătești, de multe ori au fost amintiți de istorie. Acesta a fost cazul cezarului Titus, fiul lui Vespasian, descendent al familiei Flavian. Oficial, soțiile sale erau Arrecina Tertulla și Marcia Furnilla. Una dintre ele a fost mama singurei sale fiice, Julia.
Dar nu datorită soțiilor sale Titus a devenit faimos. Acest mare sentiment pentru prințesa evreiască Berenice l-a făcut pe împărat să ia în considerare abdicarea. Deci cine a fost femeia care, la fel ca Cleopatra, a distrus pacea romană și a devenit eroina unuia dintre cele mai mari scandaluri ale antichității?
Berenice a fost strănepoata lui Irod cel Mare. Tatăl ei, Irod Agripa I, a condus o parte din regatul bunicului său. Pe când era o fată foarte tânără, Berenice s-a căsătorit cu Marcus Julius Alexander, un descendent al unei familii de evrei bogate și influente din Alexandria. Dar, mirele a murit la scurt timp după nuntă. La scurt timp după acest eveniment, tatăl i-a oferit văduvei o a doua căsătorie, de data aceasta cu propriul său frate, Irod Polio, conducătorul regatului Calcis. Berenice avea atunci vreo 16 ani, unchiul ei avea peste cincizeci de ani. De asemenea, această căsătorie nu a durat prea mult, (poliomielită) a murit la 48 de ani.
Tânără văduvă de douăzeci de ani, s-a mutat cu fratele ei, Irod Agripa al II-lea. Curând au apărut zvonuri despre relația lor incestuoasă. Ca dovadă, istoricul evreu Josephus în „Antichities of the Jews” raportează:
„[…] dar în ceea ce privește pe Bernice, ea a trăit văduvă la mult timp după moartea lui Irod [ regele Calcis], care era atât soțul ei, cât și unchiul ei, dar când s-a auzit că a avut o discuție criminală cu fratele ei [Agrippa junior], ea l-a convins pe Polemo, care era regele Ciliciei, să fie circumcis și să se căsătorească cu ea ca să-i dovedească astfel că zvonurile sunt false. Și Polemo s-a lăsat convins. Și asta în principal din cauza bogățiilor ei. Dar această căsătorie nu a durat mult și Bernice l-a părăsit pe Polemo”. Josephus , Antichități ale evreilor , XX.7.3
Curând după aceea, a izbucnit răscoala evreiască. După un timp, frații au părăsit orașul, iar insurgenții au ars palatul. Când armata lui Vespasian a înaintat în Galileea în anul 67 e.n., Agripa și Bernice s-au predat romanilor și de atunci le-au stat credincioși alături.
Tot atunci a început relația lui Berenice cu Titus, fiul mai mare al lui Vespasian. Îndrăgostiții s-au întâlnit probabil în Cezareea Filipilor, unde aveau tabăra Vespasian și fiul său.
Romantismul ar putea fi șocant din mai multe motive. Pentru romani, Bernice a fost un alt conducător din estul legendar, corupt, care, la fel cum Cleopatra i-a sedus pe Cezar și pe Marc Antoniu în trecut, așa acum succesorul ei l-a prins pe Titus. În plus, Berenice era evreică. Ea aparținea unui popor a cărui religie și obiceiuri Roma nu le înțelegea și cu care trebuia să lupte din greu. Adevărat, Berenice și fratele ei erau aliați, dar erau priviți în mod nefavorabil. De asemenea, au avut îndoieli cu privire la relația cu fratele ei, care a scandalizat Roma. În plus, regina avea deja 39 de ani. Era o femeie frumoasă, dar pe vremea aceea era mult mai în vârstă decât alesul ei. Titus era cu 11 ani mai tânăr. Din punctul de vedere al evreilor, a fost controversată și afacerea cu comandantul roman al armatei care a distrus Templul din Ierusalim.
Când Titus s-a întors din est, Vespasian a devenit împărat. Berenice era atunci susținătoarea lui înflăcărată. Tacitus scria: „Regina Berenice a dat dovadă de spirit ascuțit în a-l ajuta pe Vespasian. Avea o mare frumusețe tinerească și s-a dat pe lângă Vespasian prin darurile splendide pe care i le făcea”. Regina bogată putea sprijini rebeliunea cu banii de care avea nevoie noul împărat. Dar ceva vreme, relația a fost ascunsă. Cu toate acestea, Berenice a apărut în capitala lumii și ea și Titus și-au reînnoit relația. Vespasian i-a ordonat femeii să părăsească Roma la un moment dat.
Când, după moartea tatălui său, Titus a preluat tronul, a luat în considerare întoarcerea Berenicei. Cu toate acestea, sentimentul anti-evreiesc în societatea romană a predominat. Berenice nu a fost invitată la Roma și mai târziu istoria tace despre ea. Titus a domnit pentru scurt timp, unii cred că a fost otrăvit de fratele său mai mic.
Povestea marii pasiuni a lui Titus și Berenice arată adevărul vechi, etern, că acolo unde are loc marea politică, nu este întotdeauna loc pentru sentimente. Până astăzi însă, povestea celor doi trezește un mare interes în rândul istoricilor, artiștilor și cercetătorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu