SHERWOOD ANDERSON
Sherwood Anderson s-a născut în Camden, Ohio, la 13 septembrie 1876. A fost al treilea dintre cei șapte copii copii ai lui Irwin și Emma Anderson. Datorită slujbei lui Irwin ca producător de greutăți, soții Anderson au călătorit dintr-un oraș mic în altul în primii opt ani din viața lui Sherwood. A fost în 1884 când familia s-a stabilit în Clyde, Ohio, orașul care mai târziu avea să fie inspirația din spatele „Winesburg, Ohio”. Clyde, Ohio părea să fie destinat să devină următorul Columb sau Toledo, dar sosirea familiei la Clyde a adus emoții amestecate tânărului Sherwood. A fost prima dată când familia sa a rămas într-o zonă pentru o perioadă semnificativă de timp, dar a însemnat și un nou rol al lui Anderson în familia sa. Familia sa aștepta al cincilea copil, iar de afacerile nereușite ale lui Irwin Anderson au pus familia în dificultate financiară. Familia era una dintre cele mai sărace din Clyde și în curând Sherwood a trebuit să-și asume o parte din povara economică. Tânărul Anderson a fost poreclit în curând „Jobby” din cauza tuturor locurilor de muncă pe care băiatul le-a preluat.
Greutățile pe care le-a întâmpinat băiatul când a crescut muncind și nu a avut o figură de tată puternic în viața lui, au născut oarecare resentimente față de Irwin Anderson. De fapt, Sherwood nu a simțit că are nicio relație cu tatăl său. În memoriile sale, Anderson își amintește amintirile din copilărie și spune: „Am crezut că este groaznic. Nu am văzut cum poate suporta mama... A trebuit să-l urăsc”. Când Sherwood avea 19 ani, mama lui a murit de tuberculoză, iar Sherwood și frații săi nu au mai putut ține familia unită. Anderson a plecat la Chicago cu fratele său și s-a îndrăgostit de marele oraș. Viața de familie era încă greu de gestionat, așa că Anderson a decis să-i părăsească pe toți pentru o vreme și s-a înscris în Garda Națională, la puțin mai puțin de trei ani de la sosirea la Chicago. Când s-a întors, Anderson a decis să se îndrepte spre Springfield, Ohio, pentru a termina liceul. La scurt timp după absolvire, cu ajutorul prietenului său Marco Morrow, Sherwood a putut să se întoarcă la Chicago cu un loc de muncă la o firmă de publicitate.
În timpul celei de-a doua evadari a lui Anderson la Chicago, el a cunoscut-o și s-a îndrăgostit de Cornelia Lane din Toledo. S-au căsătorit în 1904 și doi ani mai târziu s-au îndreptat spre Cleveland, unde a acceptat postul de președinte al United Factories Company. După nașterea primului fiu al lui Cornelia și Sherwood, Robert, în 1907, Anderson a decis că trebuie să facă mai mulți bani pentru a-și întreține familia. Anderson și-a înființat propria companie și până în 1908, „Anderson Manufacturing Company” a fost un succes. Cam în aceeași perioadă, pasiunea lui pentru literatură a crescut. Anderson a încercat cu disperare să-și îndeplinească atât obligațiile financiare față de familia sa, cât și obsesia personală pentru literatură, dar lupta a fost dificilă. Sherwood avea probleme și în căsnicia lui. În călătoriile sale de afaceri, „Anderson scăpa de ei [întâlnirile de afaceri], pe o alee, pentru a-și petrece timpul scriind sau se înregistra într-un hotel sub un alt nume.” Tensiunea dintre pasiunile sale personale, căsnicia lui tulbure și obligațiile familiale s-a manifestat în noiembrie 1912.
După recuperarea sa, Anderson a părăsit lumea afacerilor și s-a întors la scris în Chicago. Cu ajutorul prietenilor, un editor l-a luat în curând pe Sherwood. Cornelia a stat cu copiii în Ohio până când casa s-a vândut și apoi și-a petrecut primăvara și verile cu sora ei în Michigan și iernile și toamna în Ozarks, unde Anderson venea să-i viziteze în weekend. În 1916, Cornelia și Sherwood au decis să divorțeze. La trei zile după ce a fost finalizat divoțul, Anderson s-a căsătorit cu Tennessee Mitchell. În timp ce viața lui de familie nu era ideală, cariera lui începea să ia avâmt. Primul său roman „Windy McPherson's Son” a fost publicat în același an. În anul următor publică cartea „Winesburg, OhioMarching Men” . În cele din urmă, în 1919, a fost creată cea mai bună operă literară a lui Anderson, „Winesburg, Ohio”. Crearea acestui roman a fost o luptă între Anderson și editorii săi, deoarece aceștia nu au putut vedea complexitatea sau semnificația unui astfel de roman. După o luptă scurtă și recenzii îngrozitoare, „Winesburg, Ohio” a fost publicată. În timp ce romanul șocant s-ar putea să nu fi fost apreciat în timpul vieții lui Anderson, impactul romanului a avut o mare influență asupra altor scriitori precum Faulkner și Hemingway, pe lângă stabilirea unui nou standard pentru literatura din Midwest.
Prin memoriile lui Anderson, cititorii învață despre cum aproape fiecare dintre poveștile sau personajele sale provin de la oameni pe care îi cunoștea personal sau pe care i-a întâlnit. Winesburg, Ohio nu a făcut excepție. La mijlocul anilor douăzeci, aproape toată opera lui Anderson a fost biografică, sau cel puțin semi-biografică. În 1924, după ce a divorțat în Tennessee, s-a căsătorit cu Elizabeth Prall. Această căsătorie a durat doar până în 1928. Anderson a cunoscut-o apoi pe Eleanor Copenhaver în același an, dar nu se căsătorește cu ea până în 1933. Călătoriile sale cu ea în sud și în întreaga lume au fost reprezentate în poveștile lui Anderson prin anii 1930. Eleanor Copenhaver îi inspirase interesul lui Anderson pentru fata muncitoare din fabricile din sud, care a fost motivația din spatele scrierii romanului său „Perhaps Woman”. Anderson a rămas cu ea până când a murit la Colon, Panama, la 8 martie 1941.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu