joi, 27 martie 2025

$$$

 CĂDEREA TROIEI - MIT SAU REALITATE ISTORICĂ ?


La mii de ani după ce „Iliada” lui Homer a descris evenimentele războiului troian, rezonanța sa dramatică și personajele memorabile au păstrat faima conflictului. Până de curând, se credea că nu este altceva decât o legendă. Dar totul sa schimbat în 1868 odată cu descoperirea unui oraș antic ars.


În cei 150 de ani de atunci, istoricii și arheologii au fost forțați să concluzioneze, în cea mai mare parte, că ceva s-a întâmplat pe locul Troiei la începutul secolului al XII-lea î.Hr. și chiar că datele exacte propuse de savantul grec Eratosthenes ar putea fi exacte. Dacă da, asta ar duce la căderea orașului la 11 iunie 1184 î.Hr.


Dovezile arheologice


Deci, ce s-a întâmplat cu adevărat la Troia, cunoscută acum ca Hisarlîk în vestul Turciei, în timpul epocii bronzului ? Sursa noastră principală de informații provine din descoperirile arheologice. Este de netăgăduit că un oraș a fost localizat la locul identificat pentru prima dată ca o posibilă locație a Troiei încă din 1822 și confirmat ulterior în 1868.


Săpăturile au scos la iveală ziduri și stiluri distinctive de ceramică, permițându-ne să datăm existența orașului la mijlocul secolului al XIII-lea î.Hr., aliniindu-se îndeaproape cu cronologia oferită de savanții greci antici, până la posibila distrugere a acestuia în jurul anului 1190 î.Hr.


Dacă a fost creat de Poseidon și Apollo, așa cum susțin aceiași savanți, este de dezbătut. În plus față de aceste descoperiri izbitoare, există, de asemenea, dovezi clare că distrugerea orașului a fost violentă, cu urme ale unui incendiu și rămășițe umane găsite care poartă răni înspăimântătoare probabil cauzate de armele din epoca bronzului.


În plus, au fost găsite mai multe vârfuri de săgeți împrăștiate pe site și săpăturile continuă să dezgroape din ce în ce mai multe.


În 2001, au fost efectuate examinări geologice minuțioase ale zonei, situl părând a se asemăna foarte mult cu descrierile generoase ale lui Homer despre câmpiile Troiei, unde ar fi avut loc o mare parte din luptele din războiul troian.


Grecii și troienii chiar s-au luptat?


Deci, se pare că avem dovezi destul de solide ale jefuirii unui oraș în jurul anului 1200 î.Hr., dar a fost o luptă între greci și troieni, așa cum va pretinde Homer 400 de ani mai târziu? Răspunsul este că încă nu știm sigur. Dar există câteva dovezi scrise interesante de pe vremea incendierii sitului arheologic din Troia.


Cele două puteri principale în această perioadă au fost hitiții care conduceau teritoriile din Turcia modernă și deja venerabilul regat al Egiptului. Ambele au lăsat înregistrări scrise, iar unele dintre acestea sunt interesante pentru oamenii de știință care caută mai multe informații despre Troia.


Că hitiții erau conștienți de greci și interacționau cu ei este cert, pentru că o scrisoare scrisă de regele hitit Hattusili III menționează un regat al lui Ahhiyawa, care poate fi tradus cu ușurință în Ahea, numele antic al Greciei.


Scrisoarea menționează, de asemenea, o confederație din vestul Turciei numită Assuwa, care include orașul Wilusa (greacă Ilium, numele grecesc pentru Troia - de unde Iliada). Assuwa făcuse parte din Imperiul Hitit până când acesta a dezertat după bătălia de la Kadesh – o ciocnire de epocă între hitiți și Egiptul lui Ramses al II-lea.


Drept urmare, știm cu siguranță două puteri rivale de o parte și de alta a Mării Egee care au existat cu siguranță și au intrat în contact una cu cealaltă în timpul războiului troian. Faptul că ar fi putut fi o ciocnire între puteri importante pe o zonă mult mai largă este susținut de fapt de Iliada, care extinde luptele și în alte zone care erau în confederația Assuwa.


Alte dovezi


Există, de asemenea, mari asemănări între popoarele asiatice de la Marea Egee, care făceau raiduri în Egipt în acea vreme și descrise în detaliu de Ramses, și aliații estici ai Troiei, care sunt numiți și descriși de Homer.


Deoarece Grecia era condusă de puternicul și războinicul Imperiu Micenian în acest moment, expansiunea agresivă în est nu ar fi fost puțin probabilă.


Civilizația miceniană a căzut în anul 1100 î.Hr. din motive care nu au fost niciodată înțelese corect. Se pare că această cădere a fost un eveniment apocaliptic similar cu căderea Romei 1.500 de ani mai târziu, pentru că dovezile din Grecia se pierd, ducând la ceea ce este cunoscut inițial ca „Epoca întunecată a Greciei”.


Homer își compunea poemele epice (care au fost interpretate inițial oral, mai degrabă decât scrise) exact în momentul în care Grecia și Ionia (Vestul Turciei cu influență greacă) începeau să se ciocnească și se pare că se baza pe relatările orale despre un război care a avut loc în ceea ce era acum o epocă de aur îndepărtată - așa cum este descris în Iliada.


Oricum, poemul rămâne poate cea mai influentă operă a literaturii occidentale, iar găsirea sâmburelui de adevăr în spatele ei nu a făcut decât să-i sporească atractivitatea legendară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 WILLIAM FAULKNER Născut: 25 septembrie 1897 New Albany, Mississippi Moarte: 6 iulie 1962 Byhalia, Mississippi Autor american William Faulkn...