Stau câte patru ore în drum ca un orășean să-mi spună că laptele din supermarket e mai bun și mai ieftin. Dar al meu vine de la vaci pe care le știu pe nume.
În fiecare dimineață, Maria se trezește la patru și jumătate. Nu are nevoie de ceas deșteptător – la șaptezeci de ani, corpul ei știe rutina mai bine decât orice mecanism. Aprinde lumina în bucătăria mică, pune de o cană de ceai din plante culese de ea, apoi se spală cu apa rece din ligheanul emailat. Hainele curate, pregătite de cu seară, o așteaptă pe spătarul scaunului – fusta închisă la culoare, bluza de bumbac, baticul înflorat.
La cinci este deja în grajdul mic de lângă casă, unde Joiana și Florica, cele două vaci ale ei, o întâmpină cu mugete familiare. "Bună dimineața și vouă, fetelor," le spune, mângâindu-le blând pe spinare. Mulsul este un dans pe care mâinile ei îl știu pe dinafară – degetele noduroase, marcate de artrită, încă au puterea și îndemânarea să extragă laptele cald în găleata de metal care strălucește în lumina slabă a becului.
După ce termină cu mulsul și dă de mâncare animalelor, Maria filtrează laptele prin tifon curat, îl pune în sticle de plastic pe care le spală și le sterilizează cu grijă după fiecare utilizare. Pregătește cele douăsprezece sticle și le aranjează într-o lădiță de lemn veche.
"E joi, zi de vânzare," își spune ea, privind pe fereastra mică spre șoseaua asfaltată care trece pe lângă sat. De când au modernizat drumul județean acum cinci ani, mașinile bucureștenilor trec în fiecare weekend spre munte. Unii se opresc să cumpere produse proaspete de la țărani. Pentru alții, Maria e doar o bătrână la marginea drumului pe care o văd cu coada ochiului în timp ce accelerează.
La șapte și jumătate, Maria este deja instalată în locul ei obișnuit, la intersecția dintre ulița satului și șoseaua asfaltată. Are un scăunel pliant mic, lădița cu sticle de lapte și un carton pe care a scris cu litere mari, tremurânde: "LAPTE PROASPĂT DE LA VACĂ, 7 LEI LITRUL".
Primele ore sunt cele mai liniștite. Doar câțiva localnici trec și o salută, dar nu cumpără – ei au propriile animale sau rude care le dau lapte. Maria așteaptă mașinile de la București, care de obicei încep să apară după nouă, când orășenii pornesc spre munte pentru weekend.
Soarele urcă încet pe cer, căldura se intensifică. Maria își tamponează fruntea cu o batistă, dar rămâne dreaptă pe scaunul ei, privind cu demnitate fiecare mașină care trece.
În jurul orei zece, o mașină încetinește și trage pe dreapta. Din ea coboară un cuplu tânăr, cu un copil de vreo cinci ani.
"De unde e laptele, mamaie?" întreabă femeia, apropiindu-se.
"De aici din sat, draga mea. De la vacile mele," răspunde Maria, cu o licărire de speranță în ochi. "Muls azi-dimineață, proaspăt, nu ca ăla din cutii."
"E pasteurizat?" întreabă bărbatul, examinând sceptic sticlele.
"Nu-i pasteurizat, dar e sănătos. Așa bem noi la țară de când lumea," explică ea.
Cuplul schimbă priviri îngrijorate. "Mulțumim, dar căutăm altceva," spune femeia, luându-și copilul de mână. "Haide, Tudor, mergem."
La scurt timp după ei, oprește un SUV negru. Un bărbat în tricou de firmă coboară și se apropie.
"Cât costă laptele?" întreabă el, privind spre telefon.
"Șapte lei litrul, maică."
Bărbatul ridică sprâncenele. "La Kaufland e patru nouăzeci și nouă," spune el, zâmbind condescendent. "Și e pasteurizat, verificat, sigur."
Maria nu răspunde. A auzit acest argument de nenumărate ori. Cum ar putea ea explica diferența dintre laptele ei și cel din cutiile frumos colorate din supermarket? Cum ar putea vorbi despre dimineți reci în grajd, despre fânul cosit cu mâna ei pentru a hrăni Joiana și Florica, despre grija cu care spală ugerul fiecărei vaci înainte de muls?
O tânără mamă trece cu un copil de mână. Băiețelul arată spre sticlele cu lapte.
"Mami, vreau lapte!"
"Nu, dragul mamei, cumpărăm de la supermarket. Ăsta nu e pasteurizat, are bacterii," răspunde mama, trăgându-l de mână.
Maria strânge din buze și își îndreaptă baticul. Bunicul acestei femei probabil a crescut cu lapte de la vacă. Poate chiar și mama ei. Dar undeva, de-a lungul drumului, lanțul s-a rupt. Acum, laptele vine în cutii, nu de la animale cu nume și personalitate.
Singura constantă în viața noastră modernă pare să fie schimbarea. Ritualurile care au ținut satele românești vii timp de generații dispar unul câte unul, înlocuite de comoditate și eficiență. Oare câți din cei care grăbesc astăzi pe străzile Bucureștiului știu cum miroase un grajd în zori de zi sau cum se simte căldura unei vaci sub palmele tale în timp ce o mulgi?
La prânz, Maria a vândut doar două sticle din cele douăsprezece. Își face un calcul rapid – a câștigat paisprezece lei pentru cinci ore de stat la drum, plus munca de îngrijit vacile și muls. Dar nu se plânge. Ce altceva ar putea face la vârsta ei?
Soarele e acum deasupra capului, iar umbra salcâmului de lângă drum abia o mai acoperă. Va trebui să-și mute scaunul în curând, dar nu vrea să riște să fie mai puțin vizibilă pentru mașinile care trec.
Pe la două după-amiază, o mașină cu număr de București încetinește și oprește chiar în fața ei. Un bărbat de vreo șaizeci de ani coboară.
"Mai ai lapte, tanti?" întreabă el, apropiindu-se.
"Mai am, cum să nu! Vrei o sticlă?"
"Îmi dai trei, dacă ai. Nevastă-mea face prăjituri pentru nepoți și are nevoie de lapte bun, nu din ăla din cutie."
Maria simte cum oboseala zilei se risipește brusc. Scoate trei sticle și le întinde bărbatului. El îi trei bancnote de zece de lei.
"Păstrează restul," spune el. "Laptop-ul și telefonul nu m-au învățat niciodată ce înseamnă laptele adevărat. Am crescut la țară, la Botoșani, și îmi amintesc gustul laptelui proaspăt. Ne-am mutat la București acum treizeci de ani, dar gusturile alea nu le uiți niciodată."
Până la apusul soarelui, Maria reușește să mai vândă doar două sticle. Rămâne cu cinci, pe care le va duce înapoi acasă. Nu-i place să irosească - va folosi o parte pentru ea, iar restul pentru pisicile și câinele din curte.
Pe măsură ce lumina scade, traficul se subțiază. Majoritatea bucureștenilor s-au instalat deja la cabanele sau pensiunile lor de weekend. Maria strânge lădița, se ridică cu greu de pe scăunel și pornește pe ulița satului spre casă.
În drum, o întâlnește pe Viorica, vecina ei, care se întoarce de la grădina de legume.
"Ai vândut ceva azi?" o întreabă Viorica, privindu-i sticlele rămase.
"Șapte sticle. Putea fi mai rău," răspunde Maria, încercând să pară mulțumită.
"La mine nici nu s-au oprit pentru roșii," oftează Viorica. "Un domn mi-a spus că la supermarket sunt mai ieftine și mai frumoase. I-am zis să guste una de-a mea, să vadă diferența. Nici n-a vrut."
Doar cei care au trăit viața simplă de la țară pot înțelege cu adevărat satisfacția de a produce ceva cu propriile mâini. De a vedea drumul alimentelor de la sursă până la masă, fără intermediari, fără conservanți, fără ambalaje colorate. Este o conexiune cu pământul și animalele pe care generațiile mai tinere o pierd treptat, concentrându-se pe etichete nutriționale și date de expirare.
Când ajunge acasă, e aproape opt seara. O zi întreagă petrecută la marginea drumului, pentru câțiva lei profit. Dar când intră în curte și aude mugetul familiar al vacilor care o recunosc, Maria știe că va face la fel și săptămâna viitoare. Nu pentru bani, ci pentru că asta știe să facă, pentru că asta a făcut toată viața.
În bucătăria mică, aprinde lumina și pune de ceai. Mâine se trezește din nou la patru și jumătate. Vacile nu știu de zile libere sau de oboseală.
Înainte de culcare, se uită la telefonul vechi de pe masa din bucătărie. Mai sunt câteva zile până vine nepotul ei în vizită. El lucrează în București, face ceva cu calculatoarele. Întotdeauna îi aduce cadouri și bani, deși ea nu cere niciodată. Dar cel mai mult se bucură de zâmbetul lui când bea laptele proaspăt, spunând: "Nimeni nu are lapte ca al tău, bunico."
Ultima dată, nepotul a fotografiat-o cum mulgea vacile și a pus poza pe internet. "Ai devenit virală, bunico," i-a spus el râzând. Maria nu înțelege exact ce înseamnă asta, dar știe că e ceva bun după expresia lui. Poate de aceea săptămâna trecută s-au oprit mai multe mașini ca de obicei.
Generațiile noi trăiesc într-o lume pe care Maria nu o va înțelege niciodată pe deplin – o lume de imagini virtuale, de conexiuni la distanță, de experiențe mediate prin ecrane. În același timp, ele pierd contactul cu simplitatea profundă a vieții care a susținut umanitatea mii de ani – căldura unui animal sub palmele tale în timp ce-l mulgi, mirosul pământului proaspăt arat, gustul unui fruct cules direct din pom.
Pentru acele zâmbete ale nepotului și pentru bucuria de a menține vie o tradiție, merită să te trezești în zori și să stai ore întregi în soare pe marginea drumului.
Te-ai întrebat vreodată de ce continuă bătrânii ca Maria să lupte, chiar când totul pare împotriva lor? Poate pentru că în fiecare găleată de lapte, în fiecare pâine coaptă în țest, în fiecare legumă crescută în grădină, ei păstrează vie o lume care dispare încet, dar sigur. O lume în care alimentele aveau gust, nume și poveste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu