sâmbătă, 29 martie 2025

$$$

 ABEL ȘI CAIN


Cain și Abel sunt primii doi fii ai lui Adam și ai Evei după ce au fost expulzați din Grădina Edenului, în cartea biblică Geneza. Potrivit poveștii biblice, Cain l-a ucis pe Abel pentru că Dumnezeu a acceptat sacrificiul lui Abel, dar l-a respins pe cel al lui Cain. Cu acest act de gelozie, Cain a devenit primul criminal.


Jertfele lui Cain și Abel


„Și Adam a cunoscut-o pe Eva, soția sa; și ea a rămas însărcinată și l-a născut pe Cain; și ea a spus: Am luat un bărbat de la Domnul. Și ea a născut din nou pe fratele său Abel; iar Abel era păstor de oi, iar Cain era un lucrător al pământului. Și s-a întâmplat, în decursul timpului, că Cain a adus din rodul pământului o jertfă Domnului. Și Abel, de asemenea, a adus din primii născuți ai turmei sale și din grăsimea ei; și Domnul a avut grijă de Abel și de jertfa lui. Dar nu i-a avut în vedere pe Cain și darul lui.” (Geneza 4:1-5)


Citirea capitolelor de început din Geneza poate fi problematică, deoarece poveștile au fost derivate atât din tradiții orale antice, cât și din materiale editate de-a lungul secolelor. Savanții biblici moderni continuă să încerce să separe tradițiile și sursele și să le situeze în contextele lor istorice. Cu toate acestea, fiind moderni, suntem mult mai interesați să încercăm să stabilim ce s-a întâmplat de fapt și să încercăm să dăm un sens logic detaliilor. Anticii nu făceau asta; au știut să aprecieze o poveste ca pe o poveste, fără a lăsa faptele să stea în cale.


Problema a început când frații au decis să facă sacrificii lui Dumnezeu din produsele lor respective, dar Dumnezeu le-a acceptat doar pe cele ale lui Abel. Cum au știut primii doi oameni de pe pământ să facă sacrificii lui Dumnezeu? Legea lui Moise, care detaliază sacrificiile, nu fusese încă introdusă. Și și mai problematic, de ce a respins Dumnezeu jertfa lui Cain? Textul nu a oferit niciun motiv. Cu toate acestea, un text sumerian antic descria conflictul dintre nomazi și fermierii sedentari timpurii și ar fi putut influența istoria.


Prima Moarte


„Și Cain s-a mâniat foarte tare și i-a căzut fața. Și Domnul a zis lui Cain: De ce ești mâniat? Și de ce ți-a căzut chipul? Dacă te descurci bine, nu este sigur că vei fi acceptat? Și dacă nu faci bine, păcatul se ghemuiește la ușă; și dorința lui este pentru tine, dar tu trebuie să stăpânești asupra ei. Și Cain a vorbit cu fratele său Abel. Și s-a întâmplat că, pe când erau pe câmp, Cain s-a ridicat împotriva fratelui său Abel și l-a omorât. Și Domnul a zis lui Cain: Unde este Abel, fratele tău? Iar el a spus: Nu știu; Sunt paznicul fratelui meu? Și Dumnezeu a zis: Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către mine din pământ. Și acum ești blestemat din pământ, care și-a deschis gura ca să primească din mâna ta sângele fratelui tău. Când vei lucra pământul, nu-ți va mai da puterea; un fugar și un vagabond vei fi pe pământ. Atunci Cain a zis Domnului: „Pedeapsa mea este mai mare decât pot suporta”. Iată, astăzi m-ai izgonit de pe fața pământului și de fața ta voi fi ascuns; și voi fi un fugar și un vagabond pe pământ și oricine mă va găsi mă va ucide. Dar Domnul i-a zis: „De aceea, oricine îl va ucide pe Cain va fi pedepsit de șapte ori.” Și Domnul a pus un semn pe Cain, ca să nu-l omoare cineva care l-a găsit”. (Geneza 14:15-15)


„Sunt eu paznicul fratelui meu?” este o întrebare retorică în care răspunsul evident este da. Este o metaforă modernă a conceptului că ființele umane ar trebui să se îngrijească mereu una de cealaltă. În ceea ce privește „semnul pe Cain”, nu există niciun indiciu în text. Unele opinii tradiționale creștine îl leagă de 666, „numărul fiarei” din Cartea Apocalipsei ( 13:18)


Cain în Țara lui Nod


„Și Cain a ieșit din fața Domnului și a locuit în țara Nod, la răsărit de Eden. Și Cain și-a cunoscut soția; şi ea a rămas însărcinată şi l-a născut pe Enoh; şi el a zidit o cetate şi a pus numele cetăţii după numele fiului său Enoh”. (Geneza 4:16-18)


Ceea ce i-a nedumerit întotdeauna pe comentatori despre acest pasaj este momentul în care Cain s-a căsătorit cu o femeie din țara lui Nod. De unde a venit această femeie? În acest moment al narațiunii, există doar trei oameni pe pământ – Adam, Eva și Cain. În acest moment trebuie să înțelegem ceea ce au fost preocupați să arate autorii acestui text. Detaliile sunt problematice pentru noi, dar autorii au avut probleme mai mari de rezolvat. Cu alte cuvinte, ei iau în considerare imaginea de ansamblu.


„Fiți roditori și înmulțiți-vă ți umpleți pământul” (Geneza 9:1) este prima poruncă adresată oamenilor după crearea lor de către Dumnezeu. Dar cum s-ar fi putut realiza acest lucru? Exista o singură femeie pe pământ, Eva. În sensul literal, pentru a împlini porunca, unul dintre fiii Evei ar trebui să comită incest cu mama sa. Autorii nu ar fi permis niciodată acest lucru; nu există incest în prima familie. Așa că au creat literalmente o femeie din Nod și au introdus-o în narațiune pentru a rezolva problema.


Acesta este același raționament care expșică de ce Dumnezeu a respins jertfa lui Cain. Nu contează din ce motiv. În ceea ce privește structura narativă a complotului, uciderea fratelui său de către Cain face ca primul sânge să curgă pe pământ și pregătește scena pentru introducerea răului și a corupției pe pământ, astfel încât Dumnezeu să trimită potopul.


Geneza 4:17-26 descrie descendenții lui Cain. Acesta este momentul în care oamenii dezvoltă artele civilizației în evoluția orașelor, a muzicii și a metalurgiei ( monede și arme). Violența lui Cain este moștenită în generația următoare. Geneza 5 enumeră apoi descendenții prin Adam, evidențiind cea mai nobilă descendență prin nașterea celui de-al treilea fiu al său, Set. S-a încheiat cu introducerea lui Noe, care era considerat drept în ochii lui Dumnezeu (din descendența lui Adam).


Cain și Abel în tradiția evreiască și creștină


În comentariile lor despre Tora (cărțile lui Moise), rabinii au predicat împotriva rivalității fraterne a tuturor oamenilor (există mai multe povești despre aceasta în Geneza). În interpretarea sa, Abel, ca păstor, avea o îndeletnicire mai bună, deoarece a oferit timp și izolare pentru a reflecta la Dumnezeu. Ei au susținut, de asemenea, că Abel era smerit în fața lui Dumnezeu, dar Cain nu a avut acea umilință. Cain este legat de tema exilului din țara lui Israel, pedeapsa păcatului, așa cum se subliniază în cărțile Profeților.


Într-un pasaj din Evanghelia după Matei, Isus Hristos i-a condamnat pe cărturari și farisei și a prezis suferința adepților săi:


„Pentru ca asupra ta să vină tot sângele drept vărsat pe pământ, de la sângele dreptului Abel până la sângele lui Zaharia, fiul lui Berechia, pe care l-ați ucis între templu și altar”. (23:35)


Când evangheliile au fost scrise în secolul I d.Hr., s-a susținut că toți profeții lui Israel au fost martirizați. În scrisoarea către evrei din Noul Testament, jertfa lui Isus este comparată cu cea a lui Abel. Textul spunea că Abel și Isus împărtășeau același concept de credință în Dumnezeu, pe care Cain aparent nu îl avea (Evrei 12:24).


Cain și Abel în Islam


În Coran, povestea lui Cain și Abel a fost folosită pentru a preda împotriva crimei și a consecințelor acesteia.


„[Profetul] Și spune-le adevărul despre povestea celor doi fii ai lui Adam: fiecare dintre ei a oferit o jertfă, iar aceasta a fost acceptată unuia și nu și celuilalt. Unul a spus: „Te voi omorî”, dar celălalt a spus: „Dumnezeu acceptă doar jertfa celor care își amintesc de El. Dacă ridici mâna ta ca să mă omori, eu nu o voi ridica pe a mea ca să te ucid. Mă tem de Dumnezeu, Domnul tuturor lumilor, și aș prefera ca tu să fii împovărat cu păcatele mele la fel de mult ca ale tale și să fii un astfel de locuitor al focului.” Dar sufletul lui l-a determinat să-și omoare fratele: l-a ucis și a devenit unul dintre învinși. Dumnezeu a trimis un corb să zgârie pământul și să-i arate cum să acopere cadavrul fratelui său și a spus: „Vai de mine! N-aș fi putut să fiu ca acest corb și să acopăr trupul fratelui meu?” I-a părut rău”. (Sura 5:27-31)


Tradițiile ulterioare în Islam au susținut că Diavolul a fost cel care l-a motivat pe Cain și l-a învățat să omoare. O altă tradiție spunea că frații s-au luptat pentru cine se va căsători cu o fiică a lui Adam și a Evei.


În Artă și Literatură


Cain și Abel au fost portretizați în lucrările lui Titian, Peter Paul Rubens și William Blake. În Hamlet al lui William Shakespeare (c. 1600), Claudius și Hamlet îi reprezintă pe Cain și Abel, concurând pentru domnie. East of Eden (1952), de John Steinbeck, a devenit un film de mare succes. Romanul este plasat între războiul civil american (1861–1865) și primul război mondial (1914–1918), cu două generații de frați, al doilea ca gemeni, Aron și Caleb, Cain și, respectiv, Abel.


Povestea lui Cain și Abel continuă să fie folosită în explorarea originilor violenței religioase. Acest lucru este deosebit de relevant în modelul de rivalitate între frați. Modelul este cunoscut sub numele de „Binecuvântarea rivalității”. Dacă un singur fiu (Cain sau Abel, Isaac sau Ismael, Esau sau Iacov, sau simbolic, Isus ca „fiul lui Dumnezeu”) poate fi binecuvântat și legitimat, cum pot fi descendenții ambilor să trăiască împreună în deplină acceptare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 Degetele ei dansau în întuneric, făcând să țăcăne acele de croșetat cu un ritm ce marca trecerea orelor. Fiecare fir, fiecare ochi era un p...