WILLIAM FAULKNER
Născut: 25 septembrie 1897
New Albany, Mississippi
Moarte: 6 iulie 1962
Byhalia, Mississippi
Autor american
William Faulkner, un autor important american din secolul al XX-lea, a scris romane istorice care descriu declinul și decăderea clasei superioare a societății sudice. Puterea imaginativă și profunzimea psihologică a operei sale îl plasează drept unul dintre cei mai mari romancieri ai Americii. A primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Literatură în 1949.
Tinerețe și experiență
William Cuthbert Falkner (așa cum familia și-a scris numele) s-a născut pe 25 septembrie 1897, în New Albany, Mississippi. A crescut în Oxford, Mississippi, cel mai mare dintre cei patru frați. Ambii părinți proveneau din familii bogate reduse la sărăcie de Războiul Civil (1861 – 65; război purtat între statele de Nord și de Sud ale Statelor Unite). Un străbunic, colonelul William Falkner, scrisese „Trandafirul alb din Memphis” , un roman popular din anii 1880. William a fost numit în onoarea străbunicului său. Tatăl lui William deținea un magazin de hardware și un grajd de livree (un loc în care animalele și vehiculele sunt ținute și închiriate) în Oxford și a devenit mai târziu manager de afaceri al universității de stat. William nu a urmat în mod constant școala publică după clasa a cincea; a părăsit liceul înainte de absolvire pentru a lucra la banca bunicului său. William nu și-a câștigat niciodată diploma de liceu, în ciuda faptului că era un cititor pasionat și un iubitor de poezie.
În 1918, după ce armata SUA l-a respins pentru că era subponderal și prea scund (5 picioare și 5 inci), Faulkner s-a înrolat în Forțele Aeriene Canadene. În timpul scurtului său serviciu în Primul Război Mondial (1914 – 18; un război care a implicat majoritatea țărilor din Europa, precum și multe alte națiuni din lume și la care au participat Statele Unite între 1917 – 18), a suferit o rănire la picior într-un accident de avion. În 1918 a părăsit forțele aeriene și s-a întors acasă la Oxford.
În 1919, Faulkner s-a înscris la Universitatea din Mississippi ca student special, dar a plecat anul următor la New York. După mai multe slujbe ciudate la New York, a plecat și s-a întors din nou în Mississippi, unde a devenit director de poștă la stația universitară din Mississippi. A fost concediat în 1924 pentru că a citit la serviciu. În 1925, el și un prieten au făcut un tur prin Europa, întorcându-se acasă în 1926.
În anii 1926 până în 1930, Faulkner a publicat o serie de romane, fără succes comercial. Dar în 1931, succesul „Sanctuary” l-a eliberat de grijile financiare. A mers la Hollywood timp de un an ca scenarist și consilier.
Abia după cel de-al Doilea Război Mondial (1939 – 45; un război în care Franța, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică și China au luptat împotriva Germaniei, Italiei și Japoniei ) Faulkner a primit elogiile criticilor. Punctul de cotitură pentru reputația lui Faulkner a venit în 1946, când Malcolm Cowley a publicat influentul „The Portable Faulkner” (în acest moment toate cărțile lui Faulkner erau epuizate). Lauda rapidă și răspândită pentru munca lui Faulkner a fost recunoscută într-un premiu Nobel pentru literatură din 1949.
Faulkner se căsătorise cu Estelle Oldham, iubita sa din copilărie, în 1929, și au locuit împreună la Oxford până la moartea lui. Era un bărbat tăcut, atrăgător, politicos, cu mustață și cu ochi ascuțiți. El a refuzat în mod constant rolul de celebritate: nu a permis să se intre în viața sa privată și a acordat rareori interviuri. William Faulkner a murit pe 6 iulie 1962, într-un spital din Byhalia, Mississippi. Avea şaizeci şi patru de ani.
Poezie și nuvele
La începutul anilor 1920, Faulkner a scris poezie și ficțiune. În volumul de versuri „The Marble Faun” (1922), o eroare a tipografiei ar fi introdus „u” în numele autorului, pe care acesta a decis să-l păstreze. Prietenul său, Philip Stone, i-aa oferit bani pentru a scoate o altă carte de poezii, „The Green Bough” (1933).
Faulkner este considerat un bun scriitor de nuvele, iar unele dintre povestirile sale, cum ar fi „A Rose for Emily”, sunt larg antologizate (introduse într-o colecție de literatură). Colecțiile sale — „These Thirteen” (1931), „Doctor Martino and Other Stories” (1934), „Go Down, Moses and Other Stories” (1942) și „Knight's Gambit” (1949) — tratează teme similare cu cele din romanele sale și includ multe dintre aceleași personaje.
Romane timpurii
„Soldiers' Pay” (1926) și „Mosquitoes” (1927) preced „Sartoris” (1927), prima operă importantă a lui Faulkner, în care își începe saga „Yoknapatawpha”. Această saga, recrearea imaginativă de către Faulkner a tragediei din sudul american, este scrisă astfel încât fiecare roman să armonizeze împreună cu celelalte pentru a clarifica și redefini personajele. Romanul prezintă familii care reapar în multe dintre romanele și povestirile lui Faulkner: familiile Sartoris și Compson, reprezentând Vechiul Sud aristocratic și proprietar de pămân și clanul Snopes, reprezentând nemilosul, comercialul New South.
Sunetul și Furia
Cartea, în general, considerată capodopera lui Faulkner, „Sunetul și furia” (1929), este scrisă într-un stil care diferă de majoritatea romanelor vremii. Folosește o metodă a fluxului de conștiință (în care autorul își lasă gândurile să curgă liber), creând un mod diferit de gândire în fiecare dintre cele patru secțiuni ale sale. Romanul înregistrează destrămarea familiei Compson, ceea ce servește pentru a sugera o defalcare a căilor sudice ale trecutului. Fiecare secțiune are loc într-o singură zi; trei secțiuni sunt stabilite în 1928 și una în 1910. Dificultățile încep cu faptul că secțiunea stabilită în 1910 este plasată pe locul al doilea în carte, în timp ce celelalte trei stabilite în 1928 nu sunt în ordinea în care apar pe parcursul celor trei zile.
„Secțiunea Benjy” (7 aprilie 1928) este cea mai greu de citit. Deoarece Benjy cu deficiențe mintale trăiește într-o stare în care lucrurile se schimbă rareori, raportul său este pur fizic, iar cititorul trebuie să-și dea seama de propria ordine de timp. Cu toate acestea, Faulkner oferă două ajutoare: dispozitivul de semnalizare a schimbărilor de timp prin alternarea tipului de literă între aldine și cursive și diferitele persoane care participă în Benjy.
Din raportul confuz al lui Benjy provin informații de fundal pentru roman. Are treizeci și trei de ani și este în grija constantă a unui tânăr afro-american pe nume Luster. Benjy este tulburat de absența surorii lui, Candace, deși ea nu mai este în gospodărie de optsprezece ani. Fiul cel mare, Quentin, a fost trimis la Harvard, unde s-a sinucis. Doamna Compson este o femeie care se compătimește pe sine, domnul Compson este un bețiv, unchiul Maury este un afemeiat, Candace este lipsită de morală și, la rândul ei, fiica ei, numită în mod confuz Quentin (după unchiul ei mort), este și ea libertină din punct de vedere moral.
În mod ironic, cel mai sensibil și inteligent Compson, Quentin (a cărui zi în roman este 1 iunie 1910), împărtășește obsesia lui Benjy pentru sora lor. Candace și trecutul domină secțiunea lui Quentin, care are loc în Boston în ziua în care acesta se sinucide. El este șocat de știrea că Candace, însărcinată, urmează să fie căsătorită cu un bancher din nord. Căsătoria viitoare este motivul gândului său de sinucidere.
Jason, al treilea frate Compson, a cărui zi în roman este 6 aprilie 1928, este unul dintre marii răufăcători comici ai literaturii. Are o ură irațională și geloasă față de Candace. Acum cap al familiei, el se plânge de responsabilitățile sale ca gardian al fiicei lui Candace, Quentin, în timp ce fură sistematic banii pe care Candace îi trimite pentru îngrijirea ei. Jason este lacom, viclean și preocupat doar de bani și posesiuni. Ceea ce îl face plin de umor este autocompătimirea lui. Lipsa de suflet a lui Jason este evidentă în toate obiceiurile sale. El nu lasă urme pe nimic și trăiește total în prezent, care servește la reprezentarea Noului Sud.
Secțiunea finală a romanului, singura povestită la persoana a treia, oferă punctul de vedere al bătrânei servitoare neagră, sensibilă, Dilsey (ziua ei este 8 aprilie 1928). Ca și în cazul altor personaje afro-americane la Faulkner, prezența ei este în principal practică: bunul simț și soliditatea ei indică egoismul și autoabsorbția personajelor albe. În această secțiune, Jason se confruntă cu o înfrângere copleșitoare. Presupunerea principală a romanului este că modul de viață sudic este condamnat.
Lucrări ulterioare
„As I Lay Dying” (1930) este o epopee absurdă care folosește metoda fluxului multiplu de conștiință pentru a spune povestea ridicolă și plină de umor a unei familii de albi săraci hotărâți să îndeplinească cererea de înmormântare a mamei pe patul de moarte. Povestea din „Light in August” (1932) are loc într-o singură zi. Deși complicat, „Light in August” generează o putere enormă și probabil ocupă locul al doilea dintre cărțile lui Faulkner.
Creativitatea lui Faulkner a scăzut după 1935. Deși uneori interesantă și uneori strălucitoare, munca sa tindea să fie din ce în ce mai repetitivă.