sâmbătă, 7 septembrie 2024

***

 Pe 6 septembrie 2021 a incetat din viata Jean-Paul Belmondo...


 S-a născut pe 9 aprilie 1933 în orășelul Neuilly-sur-Seine, lângă Paris, și a fost fiul lui Paul Belmondo, un sculptor de origine italiană născut în Algeria. În copilărie Jean-Paul a fost mai interesat de sport decât de școală, fiind foarte pasionat de box și de fotbal. Tânărul a urmat o școală privată de teatru, timp în care a jucat mici roluri de comedie, apoi și-a făcut serviciul militar în Algeria, iar când s-a întors din armată s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică, unde a studiat timp de trei ani.

Cariera sa de actor a început în 1953, cu două spectacole la Theatre de L’Atelier din Paris, apoi a plecat într-un turneu în provincie, fiind însoțit de Annie Girardot și Guy Bedos.

Prima apariție în cinematografie a avut-o în 1956, a jucat apoi în comedia “Be Beautiful But Shut Up”, alături de tânărul Alain Delon, dar primul său rol principal a fost în filmul “Les Copains du dimanche”, în 1958. Un an mai târziu l-a interpretat pe D’Artagnan în “Cei trei muschetari”, o producție realizată de televiziunea franceză.

Filmul „Breathless” a avut un succes uriaș în Franța și l-a lansat Belmondo ca reprezentant al Noului Val, chiar dacă, așa cum spunea chiar el: “Nu știu ce înseamnă acest Nou Val”. Au urmat, pe rând, filmele “Cu sufletul la gură”, în regia lui Jean-Luc Godard, “Ciociara”, în regia Vittorio De Sica, „Cartouche”, „Denunțătorul”, „O maimuță în iarnă”, „Omul din Rio”, „Week-end la Zuydcoote”, „Arde Parisul?”, „Creierul”, „Borsalino”, „Mirii anului II”, „Spărgătorii”, „Un surâs, o palmă, un sărut”, „Animalul”, „Polițist sau delincvent”, „Măscăriciul”, „Asul așilor”.

Inspirat de succesul pe care Alain Delon îl avusese ca producător al propriilor sale filme, Belmondo a fondat o companie de producție, Cerito Films, numită după bunica sa, Rosina Cerrito.

În 1987 s-a întors la teatru după o absență de 26 de ani. “Am făcut teatru timp de zece ani înainte de a intra în film și în fiecare an plănuiam să mă întorc”, își va aminti el.

Pe 4 decembrie 1952, Belmondo s-a căsătorit cu Élodie Constantin, cu care a avut trei copii: Patricia, care a murit într-un incendiu, Florence și Paul. Cei doi soți s-au despărțit însă în 1966 și marele actor a avut, pe rând, relații cu Ursula Andress, Laura Antonelli, Carlos Sotto Mayor și Barbara Gandolfi.

În 1989, când Belmondo avea deja 50 de ani, a cunoscut-o pe dansatoarea Natty Tardivel, care avea la acel moment 24 de ani. Cei doi au locuit împreună mai bine de un deceniu înainte de a se căsători în 2002, iar un an mai târziu Natty a născut cel de-al patrulea copil al lui Belmondo, pe Stella Eva Angelina. Cuplul a divorțat în 2008.

Marele actor a murit pe 6 septembrie 2021, la vârsta de 88 de ani, în locuința sa din Paris, după o perioadă de suferință. Guvernul francez a organizat, în memoria marelui dispărut, o ceremonie impresionantă în fața Hôtel des Invalides, eveniment la care a participat și președintele Emmanuel Macron. Ceremonia religioasă de înmormântare a avut loc pe 10 septembrie la Biserica Saint-Germain-des-Prés, în prezența familiei, rămășițele lui Belmondo fiind apoi incinerate la crematoriul Cimitirului Père Lachaise, iar cenușa îngropată în același mormânt în care se aflau osemintele tatălui său, sculptorul Paul Belmondo, la Cimitirul Mon tparnasse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 BOALA – MARIN SORESCU Doctore, simt ceva mortal Aici, în regiunea ființei mele Mă dor toate organele, Ziua mă doare soarele Iar noaptea lun...