vineri, 20 septembrie 2024

***

 Jimi Hendrix. A avut nevoie doar de o chitară pentru a schimba lumea. A decedat pe 18 septembrie 1970, la doar 27/28 de ani...


James Marshall Hendrix s-a născut pe 27 noiembrie 1942. În ziua morții sale, tatăl său, James, arhitect peisagist, a vorbit despre copilăria fiului său. Familia Hendrix locuia într-o casă simplă, cu gazon și grădină, în cea mai mare parte a cartierului negru din Seattle, în apropiere de Lacul Washington. Ultima dată când familia l-a văzut pe Jimi a fost pe 26 iulie 1970. Ca întotdeauna când a fost în Seattle, Jimi a stat la casa Hendrix în acel weekend.

Domnul Hendrix și-a amintit că Jimi a devenit interesat de muzică când avea 10 ani. Tatăl lui își amintește că a intrat în camera lui Jimi într-o noapte pe întuneric și s-a împiedicat de o mătură. L-a întrebat pe Jimi de ce mătura era acolo, din moment ce, evident, nu o folosea pentru a-și face curat în camera.

„Asta e chitara mea, tată. Învăț să cânt.”

Când avea 11 ani, tatăl său i-a cumpărat o chitară acustică ieftină, iar la 12 ani, Jimi și-a luat prima chitară electrică. A învățat repede și cânta în formații la 13 ani. Când avea 14 ani, prima chitară electrică (inscripționată „Jimmy”) a fost furată și nu a putut să o înlocuiască până în anul doi la Liceul Garfield.

Membrii trupelor lui Jimi au fost destul de surprinși când a devenit vedetă. El a fost atunci doar un muzician mediu, și nu a dat nici un indiciu de creativitatea aproape compulsivă pe care a arătat-o mai târziu. El era, de asemenea, foarte timid și rezervat.

A renunțat la liceu și a mers la locul de muncă dat de tatăl său. Presupunea, în cea mai mare parte, grădinărit. Într-o zi, în timp ce lucrau, Jimi i-a spus tatălui său că munca este o piedică, și că s-a decis să se alăture armatei. Asta a fost în 1963.

A plecat din Seattle în câteva zile și s-a alăturat Diviziei 101, staționată în sud. Tatăl său își amintește că a intrat în camera lui Jimi imediat după ce a plecat, văzând chitara și exprimându-și surprinderea că Jimi nu a luat-o cu el. Câteva zile mai târziu a primit un telefon de la Jimi, care a spus că armata îl face să inebuneasca și că are nevoie de chitara lui „imediat.”

Începe să cânte cu mai multe trupe

Cu excepția unei fotografii pe care a primit-o prin poștă, a fost ultima dată când domnul Hendrix a auzit de fiul său până când Jimi a ajuns în Anglia în 1966. El a fost eliberat din armată după 14 luni, când a suferit o accidentare la spate într-un salt cu parașuta. A petrecut următorii doi ani traversând Statele Unite, cântând cu mai mult de 40 de grupuri de ritm și blues. Folosind numele Jimmy James, a cântat timp de șase luni cu un grup din New York numit Blue Flames. În diferite momente, i-a sprijinit pe Little Richard, Jackie Wilson, Isley Brothers și Wilson Pickett.

De asemenea, a cântat cu un grup numit Curtis Knight and the Squires, și, după ce a devenit vedetă în 1967, Capitol Records l-a făcut de râs prin lansarea unui album numit Got That Feeling; Jimi Hendrix Plays, Curtis Knight Sings, un album slab înregistrat și fără valoare istorică. A dezvăluit doar urme ale artei Hendrix. Hendrix a spus: „Capitol nu ne-au zis că vor lansa porcăria aia.”

Chandler a fost entuziasmat de Hendrix, care a adunat un grup muzical, dar Jimi și-a exprimat îndoielile cu privire la propria sa capacitate muzicală și cu privire la afirmația lui Chandler că ar putea deveni un star. Două săptămâni mai târziu, după un tur rapid cu Animals, Chandler s-a întors la New York, a confirmat primele impresii și l-a convins pe Hendrix să se întoarcă în Anglia cu el. Asta s-a făcut în septembrie 1966. Câteva zile mai târziu, tatăl lui Hendrix a primit un telefon la aproximativ 4 a.m.

„Sunt eu, Jimi. Sunt în Anglia, tată. Am întâlnit niște oameni și mă vor face o mare vedetă. Mi-am schimbat numele în J-i-m-i.”

Surprins, tatăl său l-a întrebat de ce și-a schimbat numele, iar Jimi a răspuns că este „doar pentru a fi diferit”. Dl Hendrix își amintește că i-a spus lui Jimi că dacă într-adevăr sună de la Londra, apelul va fi foarte scump. Amândoi au început să plângă la telefon.”Eram amândoi atât de încântați încât am uitat să-i spun că m-am recăsătorit”, spune tatăl său.

Odată ajuns în Anglia, Hendrix a format o nouă trupă. Noel Redding, care venise la audiție pe post de chitarist la Animals, l-a cunoscut pe Hendrix prin Chandler. „Poți să cânți la bas?” a fost prima întrebare pe care Jimi i-a pus-o lui Redding. Deși nu era înainte, el a devenit imediat basist, și, uneori, chitarist, cu Jimi Hendrix Experience. Mitch Mitchell, un alt englez, a fost ales ca baterist.

“Vreau o trupă mare. Nu mă refer la trei harpe și 14 viori. Mă refer la o trupă mare plină de muzicieni competenți pentru care pot conduce și scrie. Și cu muzica vom picta imagini pământesti și spațiale, astfel încât ascultătorul să poată fi transpus în alte lumi.”

Au plecat într-un tur al Europei. La Teatrul din Sevilla din Londra, ei au fost primul act care a vândut ambele spectacole, iar când un angajament de întoarcere a fost rezervat o lună mai târziu, biletele s-au vândut în ziua în care au devenit disponibile. Experiența Jimi Hendrix a fost, după a spus presa europeană, o lovitură peste noapte.

Acum e timpul să ne întoarcem în America. Cu mai multe single-uri de succes și un album în spate, Hendrix și-a făcut debutul în SUA în 1967 la Festivalul Internațional Pop de la Monterey. Puțini din public știau că, până acum nouă luni, Hendrix și-a trăit întreaga viață în această țară. Puțini știau ceva despre el, cu excepția faptului că acest „ciudat negru englez bluesman” a debutat în America.

Lou Adler, împreună cu John Phillips, co-producător al festivalului, a spus că a auzit de Hendrix de la Paul McCartney – „Mi-a spus despre un tip din Anglia care cântă la chitară cu dinții.” Pete Johnson de Warner Brothers descrie performanța live:

„Apariția lor la festival a fost magică; felul în care arătau, felul în care se descurcau și felul în care sunau erau la ani lumină distanță de orice văzuse cineva înainte. Jimi Hendrix Experience deținea viitorul, iar publicul o știa.”

Moartea lui Jimi, 1970

Natura exactă a morții este încă vagă, iar ancheta medicului legist are loc la Londra pe 30 septembrie. Poliția, cu toate acestea, spune că a fost o supradoză de droguri. Se spune că a luat nouă somnifere și a murit prin sufocare cu propria vomă.

Jimi i-a lăsat prietenei sale un „bilet de sinucidere”

Potrivit lui Eric Burdon, Hendrix a lăsat în urmă pentru prietena în al cărei apartament a murit, ceea ce Burdon a numit un „bilet de sinucidere”, care era un poem de mai multe pagini. Poemul este acum în posesia lui Burdon, ultimul muzician cu care Hendrix a cântat înainte de a muri.

„Poezia spune doar lucrurile pe care Hendrix le-a spus întotdeauna, dar pe care nimeni nu le-a ascultat vreodată. A fost o notă de rămas bun și o notă de salut. Nu cred că Jimi s-a sinucis în mod convențional. S-a decis să ias ă din scenă când a vrut.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sophia Loren împlinește 90 de ani Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 la Roma, fiind fiica Romildei Villani și a lui R...