duminică, 15 septembrie 2024

***

 Agatha Mary Clarissa Miller, cunoscută publicului larg ca Agatha Christie, s-a născut pe 15 septembrie 1890 în Torquay, Devon, Regatul Unit. Părinții ei erau Frederick Alvah Miller, un broker american bogat și Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui căpitan din armata britanică. 

      Agatha Christie a scris despre lumea pe care a cunoscut-o și pe care a văzut-o, bazându-se pe ofițerii, lorzii, mătușile, văduvele și doctorii cercului de prieteni și cunoștințe al familiei sale. A fost un observator natural, iar descrierile ei sunt adesea dureros de exacte. 

      Primul ei roman, "The Mysterious Affair at Styles/ Misterioasa Afacere de la Styles", a fost publicat în 1920 și introduce personajul detectivului Hercule Poirot, ce avea să apară în încă 33 de alte romane și 54 de povestiri scurte ale autoarei.

      Cel de al doilea personaj foarte cunoscut, Miss Marple, a fost introdus în romanul "Crimă la vicariat" din 1930. Personajul este bazat pe bunica autoarei și amicele acesteia.

      Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită "Regina Crimei", ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.

      Majoritatea operelor Agathei Christie sunt focalizate pe descoperirea autorului unei crime, mediul social fiind acela al clasei de mijloc sau bogate engleze. De obicei un detectiv se ocupă de identificarea criminalului, acesta procedând la interogarea suspecților principali, analizează locul crimei și identifică fiecare indiciu, astfel încât cititorul să aibă șansa să rezolve el însuși enigma. 

      Spre finalul operei, de multe ori unul dintre suspecți este omorât, deoarece a descoperit din întâmplare criminalul și este astfel redus la tăcere. În scena finală, detectivul organizează o întâlnire a tuturor suspecților și denunță făptașul treptat, implicând de multe ori și numeroase aspecte menite să distragă atenția criminalului.

      Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții - ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.

      A devenit "Comandant al Ordinului Imperiului Britanic" în 1956 și "Dame Commander" din același ordin în 1971. Soțul ei a fost numit cavaler în 1968. 

      Agatha a continuat să scrie până în 1974, deși problemele ei de sănătate i-au afectat stilul de scris. Memoria ei a fost problematică timp de câțiva ani și a avut probleme în a-și aminti detaliile propriei lucrări, chiar și în timp ce o scria. Ea a murit din cauze naturale la 12 ianua rie 1976.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 BOALA – MARIN SORESCU Doctore, simt ceva mortal Aici, în regiunea ființei mele Mă dor toate organele, Ziua mă doare soarele Iar noaptea lun...