duminică, 15 septembrie 2024

***

 „NU DA EXPLICAȚII NIMĂNUI. NU AI DATORII FAȚĂ DE OAMENI. AI DOAR O DATORIE FAȚĂ DE TINE: SĂ FII LINIȘTIT SUFLETEȘTE. 

ȘI O DATORIE FAȚĂ DE DUMNEZEU: SĂ FII UN OM BUN”


Mai tot ce facem da nastere la fel si fel de intrebari din partea celor din jur. Toti cei din jur fie prieteni, necunoscuti, chiar si cei din familie incearca sa-si dea cu parerea despre ceea ce am facut sau de ceea ce am zis. Toti cei care te cunosc cred ca stiu mai bine ce este bun si cine ar merita sa-ti fie alaturi. Dar lucrurile nu stau chiar asa…

Psihologia ne spune ca nu este nevoie sa oferim nimanui explicatii in legatura cu actiunile, gandurile sau alegerile noastre de zi cu zi. La baza acestei devize se afla interesul personal, nevoia de a ne cunoaste pe noi insine si a actiona conform principiilor si valorilor noastre, respectandu-i simultan pe cei din jur.


Explicatiile sunt necesare in anumite situatii in care deciziile noastre afecteaza si alte persoane. Insa asumarea responsabilitatilor merge mana in mana cu abilitatea de a sti cum sa actionam pe cont propriu si cum sa luam decizii fara a ne justifica in fata celorlalti.


Nu trebuie sa oferi explicatii cu privire la prioritatile tale in viata.

Ceea ce este important pentru tine nu te priveste decat pe tine. Daca pasiunea vietii tale este sa calatoresti, nu toti te vor intelege atunci cand economisesti bani pentru o calatorie in loc sa achizitionezi o masina de spalat sau un autoturism.

Nu este nevoie sa te justifici acestor persoane. Daca simti nevoia sa faci asta, nu te justifica mai mult de o singura data.


Nu trebuie sa oferi explicatii cu privire la credintele si valorile tale. Valorile, credintele si opiniile tale nu trebuie nici explicate, nici justificate.

Esti suma tuturor alegerilor tale, iar ceilalti au obligatia sa te accepte asa cum esti fara a-ti cere explicatii.


• Convietuirea presupune respect si acceptare reciproca. Asa cum spus anterior, explicatiile nu sunt necesare decat in situatiile de disputa sau pentru a pune capat problemelor de natura personala.


Traieste-ti viata in mod liber si in conformitate cu valorile tale. Respecta-i pe ceilalti si fii multumit de tot ceea ce ai realizat pana acum. Si singurul caruia trebuie sa i te justifici este Dumnezeu – lui trebuie sa ii arati ca esti un om bun."

 

Sursa: alinablagoi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 8 curiozități despre Steven Spielberg, regizorul care a absolvit facultatea de film la 55 de ani Născut la 18 decembrie 1946, Steven Spielb...