vineri, 26 iulie 2024

***

 17 lucruri despre Turcia pe care nu le știai:


Turcia se întinde pe două continente, cu o parte din terenul său situat atât în Europa, cât și în Asia.

2. Istanbulul, cunoscut anterior sub numele de Bizanț și Constantinopol, este singurul oraș din lume situat pe două continente, făcându-l o oală de topire a culturilor și influențelor.

3. Hagia Sophia, situată în Istanbul, este Patrimoniul Mondial UNESCO și a fost inițial construită ca o catedrală creștină în secolul al VI-lea, transformată ulterior în moschee, iar acum servește ca muzeu.

4. Cappadocia, cunoscută pentru peisajele sale suprarealiste, coșurile de fum și orașele subterane, este o destinație populară pentru plimbări cu balonul cu aer cald, drumeții și explorarea locuințelor antice din peșteri.

5. Turcia găzduiește orașul antic Troia, renumit pentru legendarul război troian și miticul cal troian.

6. Pamukkale, însemnând „castel de bumbac” în turcă, este o minune naturală renumită pentru terasele sale de bazine cu travertin umplute cu ape termale bogate în minerale, despre care se crede că are proprietăți vindecătoare.

7. Moscheea Albastră (Moscheea Sultan Ahmed) din Istanbul este renumită pentru plăcile albastre izbitoare și șase minarete, fiind una dintre cele mai importante moschei din Turcia.

8. Bucătăria turcească este o fuziune între aromele din Orientul Mijlociu, Mediterană, Asia Centrală și Balcanice, cu preparate precum kebab, baclava, mezeuri (aperitive) , deliciul turcesc încântător al papilelor gustative.

9. Efes, un oraș grecesc antic situat în apropierea orașului modern Sel çuk, este unul dintre cele mai bine conservate orașe antice din regiunea mediteraneană și găzduiește Templul Artemis, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

10. Strâmtoarea Bosfor, care separă părţile europene şi asiatice ale Istanbulului, este una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume şi este renumită pentru croazierele pitoreşti cu barca şi vilele istorice  de pe malul apei.

11. Turcia găzduiește Göbekli Tepe, cel mai vechi complex de temple cunoscut din lume, datând de peste 11.000 de ani ,surclasand  Stonehenge cu mii de ani.

12 . Palatul Topkapi din Istanbul a fost reședința primară a sultanilor otomani timp de peste 400 de ani și acum este un muzeu care găzduiește o vastă colecție de artefacte, inclusiv Diamantul Spoonmaker și Pumnalul Topkapi.

13. Dervișii Vârtej, urmașii poetului sufi Rumi, realizează tradiționala ceremonie sema, un ritual de dans fascinant care simbolizează ascensiunea spirituală și uniunea cu divinul.

14. Muntele Nemrut, situat în sud-estul Turciei, găzduiește un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cu statui colosale și pietre funerare ridicate de regele Antioh I al Commagene în secolul I î.Hr.

15 . Cafeaua turcească, preparată prin fierberea boabelor de cafea fin măcinată cu zahăr într-o oală specială numită cezve, pe nisip,este cunoscută pentru aroma sa bogată și textura groasă, catifelată, și este servită în mod tradițional alături de un pahar cu apă , deliciu turcesc.

16 . Orașul antic Hierapolis, situat lângă Pamukkale, este renumit pentru ruinele sale romane bine conservate, inclusiv teatru, necropolă și piscina Cleopatra, un izvor termal despre care se crede că a fost folosit chiar de Cleopatra.

17 . Marele Bazar din Istanbul este una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, cu peste 4.000 de magazine care vând totul, de la bijuterii și textile la condimente și suveniruri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Lidia Jiga și Elena Țipa, cele două dresoare românce care au murit în arenă Lidia Jiga, creatoarea unor numere unice în istoria circului, ș...