sâmbătă, 14 septembrie 2024

***

 Într-o zi, doi bărbați au decis să meargă la o casă veche în căutarea unei comori îngropate încă din timpul revoluției.

Cei doi bărbați, cărora locația aurului le fusese dezvăluită de un bătrân, au pornit în aventură.


Ambii bărbați nu dețineau nicio greutate sau unealtă pentru a găsi comoara mult dorită, așa că au început să sape cu mâinile, profitând de sezonul ploios și de moliciunea pământului.

După trei zile de oboseală continuă a mâinilor lor pentru a săpa pământul, cei doi bărbați au găsit câte o monedă de aur pentru fiecare dintre ei, ceea ce i-a umplut de bucurie pe căutătorii de bogății.


Unul dintre ei, fericit de isprava sa, nu a pierdut timpul și a mers la un restaurant pentru a cumpăra cea mai bună mâncare, cele mai bune haine și cel mai la modă telefon mobil, deoarece moneda sa de aur valora aproximativ cincizeci de mii de pesos.


Celălalt prospector, însă, luând lucrurile mai încet, a cumpărat mâncare ieftină pentru 15 zile, precum și târnăcoape, lopeți și o roabă.


După 15 zile, primul om, care își dăruise câteva zile de bogăție, s-a întors la casă în căutare de mai multă bogăție pentru a continua să trăiască confortabil.

Merită menționat faptul că acesta s-a întors fără nimic și a fost nevoit să își continue căutarea cu mâinile, în timp ce al doilea om a folosit uneltele pe care le cumpărase.

Nu a trecut mult timp până când ambii bărbați au găsit din nou bogății, de data aceasta au fost 3 monede de aur pentru omul care a săpat cu mâinile, în timp ce omul care a folosit unelte a găsit 10 monede.

Ca la început, primul om a plecat să trăiască o viață bogată, dar de data aceasta pentru două luni.

Pe de altă parte, al doilea om a cumpărat un excavator și terenul unde se afla vechea casă în care se găsea comoara.


După o vreme, bărbatul care trăia o viață de om bogat de fiecare dată când găsea niște monede s-a întors la locul respectiv și a găsit o surpriză la care nu se așteptase.

Terenul fusese cumpărat de celălalt bărbat, iar la intrare era un semn pe care scria: „NU TRECEȚI, PROPRIETATE PRIVATĂ”.


Omului care și-a cheltuit primul ban pe lopeți și târnăcoape, iar apoi a cumpărat un excavator și terenul, nu i-a luat mult timp să găsească o comoară imposibil de cuantificat.


El a putut apoi să își trăiască întreaga viață în confortul la care visează majoritatea oamenilor.


Este bogăția o chestiune de noroc?


Nu este întotdeauna așa. Adesea, secretul oamenilor care reușesc să construiască un imperiu este constanța, prudența și inteligența.

Unul dintre bărbați, în loc să își risipească averea, a reinvestit-o până când a avut suficient pentru a trăi confortabil, nu pentru câteva săptămâni sau luni, ci pentru toată viața. Celălalt bărbat și-a continuat viața plângându-se de sărăcia sa și de ghinionul car e îl însoțea.

  Sursa: net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 BOALA – MARIN SORESCU Doctore, simt ceva mortal Aici, în regiunea ființei mele Mă dor toate organele, Ziua mă doare soarele Iar noaptea lun...