sâmbătă, 5 aprilie 2025

$$$

 MUSTAFA KEMAL (ATATÜRK)


Atatürk, „tatăl turcilor"


La jumătatea drumului între trecutul musulman și laicitatea occidentală, Mustafa Kemal a impus reformele care au pus bazele Turciei moderne. Mustafa Kemal, ofițer otoman strălucit, ia parte la conflictul din primul război mondial alături de Germania, căreia țara lui îi este aliată.


Un șef rebel


Prestigiul său militar datează din această perioadă: e unicul comandant turc de corp de armată care a repurtat victorii împotriva francezilor și englezilor fără ajutorul aliaților germani.


Deoarece are o atitudine mai degrabă critică față de modul în care trupele turcești sunt folosite de comandamentul german, este îndepărtat, însă popularitatea sa este deja mare: un an mai târziu, e rechemat. Mustafa Kemal nu acceptă nici retragerea turcă din Orientul Apropriat în momentul armistițiului din 1918 și demisionează din armată.


Apoi, în 1919, din patriotism, refuză „protectoratul" celor ce au învins Turcia și duce o campanie națională împotriva nimicirii țării. Găsește la foștii luptători, dar și în clasele de mijloc, sprijinul solid care îi permite în aprilie 1920 să proclame reprezentativă adunarea națională convocată de el la Ankara.


Războiul de independență începe imediat, căci sultanul aflat oficial la putere în Istambul a obținut ajutorul militar al Aliaților, care au favorizat în ascuns mișcarea de revoltă a grecilor din Turcia. Kemal organizează o armată.


Deoarece promite o putere populară și independență, obține imediat sprijinul națiunii, care se unește împotriva occidentalilor și a grecilor, dușmanii dintotdeauna...


Războiul se întoarce repede în avantajul armatelor naționaliste ale lui Mustafa Kemal, datorită competenței sale și entuziasmului patriotic al luptătorilor. În octombrie 1921, dupa înfrângerea grecilor, Aliații recunosc guvernul naționalist turc, care luna următoare proclamă republica, detronându-l pe sultan.


Un președinte popular


Fondator al partidului Republican al Poporului, Mustafa Kemal este ales președinte al Republicii Turce în mod triumfal. Datorită imensei sale popularități, impune o dictatură luminată, destinată să impună efectiv laicizarea și modernizarea țării.


Eliberatorul femeilor


Pentru a slăbi simțitor puterea fețelor bisericești, aliate dintotdeauna sultanilor, Ataturk a pus bazele școlii laice și a suprimat obligația femeilor de a purta văl, a înlocuit alfabetul arab cu cel latin. Dupa abolirea poligamiei și acordarea dreptului de vot, Ataturk a devenit liderul mișcării de eliberare a femeilor turce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 "La munte, bulzul cu urdă e rugăciunea noastră de seară", șoptește Mihai, în timp ce mâinile lui aspre modelează mămăliga aurie. ...