vineri, 11 aprilie 2025

$$$

 Mâinile mici au învățat azi să scoată o comoară din pământ.


"Trage ușor, să nu rupi frunzele," îl îndrumă Mihai pe Matei, în timp ce băiețelul de șase ani se chinuie să scoată primul morcov din pământul moale al grădinii. Cu limba între dinți de concentrare, nepotul trage cu grijă și, deodată, un morcov portocaliu perfect apare din pământ, ca prin magie.


"Am reușit, bunicule!" strigă el triumfător, ridicând morcovul deasupra capului ca pe un trofeu.


Mihai, la șaizeci și doi de ani, zâmbește cu toată fața. Nu e primul morcov pe care-l vede în viață, dar bucuria din ochii nepotului face ca această recoltă să pară cea mai importantă din câte a trăit vreodată.


"Acum scutură-l de pământ și pune-l în coș," îl îndrumă el, întinzându-i coșul de nuiele împletit cu propriile mâini.


E prima vară când Matei stă toată vacanța la bunici. Părinții lui, plecați la muncă în Germania, l-au lăsat în grija lor, temându-se că se va plictisi fără telefon, tabletă și internet. Dar după trei săptămâni, Matei pare să fi uitat complet de jocurile de pe tabletă. Fiecare zi e o nouă aventură: hrănitul găinilor dimineața, mersul cu bunicul la pescuit la râul din apropiere, culesul fructelor direct din pom.


Și astăzi, marele eveniment - prima recoltă din grădina pe care a plantat-o împreună cu bunicul în primăvară.


"Când eram de vârsta ta, așa învățam toate secretele pământului," spune Mihai, ajutându-l să scoată următorul morcov. "Nimeni nu-ți poate explica bucuria de a mânca ceva crescut de mâinile tale. Asta trebuie simțit."


După ce umplu jumătate de coș cu morcovi, se mută la straturile de ceapă verde și ridichi. Matei descoperă că fiecare legumă are propriul ei secret de recoltare, propria tehnică. Bunicul îl lasă să greșească, să învețe, doar intervenind când e absolut necesar.


La prânz, bunica Maria pregătește o salată din legumele proaspăt culese. Niciodată o salată nu i s-a părut lui Matei atât de gustoasă.


"E mai bună pentru că ai muncit pentru ea," explică bunica, ciufulindu-i părul. "Mâncarea are gustul mâinilor care au crescut-o."


După-amiază, Matei și bunicul duc o parte din recoltă vecinei Florica, o bătrână care nu mai poate lucra pământul. Ochii ei se luminează când vede legumele proaspete și mâinile micuțe care i le întind.


"Cine ar fi crezut că orășenii mai știu să lucreze pământul?" glumește ea, dându-i lui Matei o prăjitură în schimb.


Seara, când soarele începe să coboare și umbrele se lungesc în curte, Mihai și Matei stau pe prispa casei. Băiatul are un caiet în care desenează fiecare legumă recoltată azi, adăugând detalii despre cum se plantează și cum se culege.


"O să fie un jurnal pentru mama și tata," explică el. "Să învețe și ei când se întorc."


Mihai își privește nepotul cu o căldură care-i umple sufletul. Poate că lumea s-a schimbat, poate că tinerii pleacă tot mai departe de sat, dar unele învățături trec dincolo de generații și distanțe - bucuria de a crește ceva cu propriile mâini, satisfacția muncii care dă roade, conexiunea cu pământul care ne hrănește.


"Mâine culegem roșiile," spune Mihai, arătând spre grădina unde fructele roșii se coc la soarele verii.


"Și facem bulion ca să avem toată iarna?" întreabă Matei, cu ochii strălucind de entuziasm.


"Exact," confirmă bunicul. "Pentru că verile vin și trec, dar amintirile lor pot fi păstrate pentru zilele reci."


În liniștea serii, un gând cald îi umple inima: poate că cea mai importantă recoltă din această vară nu sunt legumele, ci sămânța de dragoste pentru pământ și muncă plantată în sufletul nepotului său.


Ne-am îndepărtat atât de mult de esența vieții, încât am uitat cât de simple sunt, de fapt, cele mai profunde bucurii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 TEORIA CHIBRITULUI - ORIGINEA EXPRESIEI Teoria chibritului este o expresie cu o puternică amprentă autohtonă, trădează ceva din firea român...