AMZA PELLEA - Geniul din Băilești, s-a născut în urmă cu 92 de ani.
Rămâne în sufletele noastre, aceeaşi figură vie, dinamică, plină de forţa creatoare, de inventivitate şi har care nu va pieri niciodată.
Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film din România.
A jucat în foarte multe piese de teatru, în foarte multe filme, a fost profesor, dar mai intai de toate a fost un mare OM.
A debutat in teatru, in anul 1956, pe scena Teatrului National din Craiova, iar in filme in anul 1961.
Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei romaneşti.
A fost profesor la IATC. A fost creatorul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i–a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie, Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice, contemporane, cât şi personaje din repertoriul clasic universal. Printre acestea se numără: Mihai Viteazul (Filmul a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. El se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile) Vlădica Hariton din Tudor din Vladimiri, Voievodul Basarab din „Croitorii cei mari din Valahia”, rolurile din „Tudor”, „Răscoala”, „Haiducii”, „Nemuritorii”, „Dacii”, „Columna”, Manolache Preda din „Osânda”, Ipu din „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (Umilul, şi câteodată veselul Ipu recăpăta, în finalul filmului, figura dârză şi tragică a soldatului ţăran din Primul Război Mondial), Ailinicii din Secunda 58, Manole din „Somnoroasa aventură”, Esteban din „Fântâna turmelor”, Horaţiu din „Hamlet”, Platonov din „Un Hamlet de provincie” de Cehov, „Nea Mărin miliardar” (Amza Pellea joacă în dublu rol. Filmul se află pe locul 1 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România)
În anul 1977, Amza Pellea a câştigat premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional (Manlache Preda) din filmul ,,Osânda”, unde a jucat alături de Gheorghe Dinica şi Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim şi Veler Doamne” de Victor Ion Popă.
Versuri scrise de Amza la naşterea fetiţei lui, Oana:
„Te-ai întrupat din stele,
din pulbere, din vânt,
din gândurile mele,
din apă, din pământ
şi din iubirea noastră
clocotitoare, vie ...
Prin tine-ntind o mână
spre-nalt, spre infinit,
iar tu te legi prin mine
de cei care-au murit.
Prin tine devin veşnic
şi capăt sens şi tel,
prin tine sunt puternic,
sunt piatra, sunt oţel
şi, datorită ţie,
fetiţa mea cea mică,
de-acuma lui tăticu
de moarte nu-i e frică!”
„Modul cum a ştiut să îşi trăiască viaţa e cel mai mare exemplu pe care putea să mi-l dea... nu ştiu dacă vă puteţi imagina că se poate trăi bucuros fiecare clipă... că cineva se poate dărui pe sine continuu tuturor... Amza s-a respectat şi a ştiut să respecte Viaţa şi s-o iubească!
Nu mi-a dat sfaturi... Vorbe... În schimb... fapte. Multe fapte. Prin cum a ştiut să treacă prin această lume... mi-a devenit „maestru”... La fel şi mama...”
- Oana Pellea.
Fragment din balada lui Tudor Gheorghe.
...Nea Mărine, Nea Mărine,
Mă-ntreabă Jiul de tine
Că te-aşteaptă suspinând
Din Băileşti să vii râzând,
Nea Mărine, Nea Mărine ...
Şi către-nceput de iarnă
Ţi-ai întins o gheară, doamnă,
Şi l-ai luat pe drumu-ăl mare
Nici cu puşca, nici călare
Ni l-ai răstignit sub stele
Târfă neagră şi-n putere
Nea Mărine, Nea Mărine,
Ce-a avut moartea cu tine ?
Că te-a scos din rod, din viaţă
Rupe-i-s-ar coasă-n braţe...''
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu