Nimeni din satul Măgura nu credea că fata cu picioare lungi din căsuța de la marginea pădurii va ajunge vreodată mai departe de ulița principală.
Maria stătea în pragul casei din chirpici, privind spre câmpul din spatele școlii unde copiii alergau în uniforme albastre. La doisprezece ani, nu călcase niciodată în clădirea aceea. "La ce-ți trebuie carte?", o întrebase tatăl ei când venise învățătoarea să-i convingă. "Să știe să-și numere banii și să-și scrie numele e destul pentru o fată."
Casa lor, mică și întunecată, adăpostea șapte suflete. Tatăl ei, Constantin, lucra cu ziua prin sat - repara garduri, tăia lemne, orice muncă pentru câțiva lei. Mama ei, Lina, spăla rufe pentru familiile mai înstărite. Frații mai mari dispăreau cu săptămânile, căutând de lucru prin satele învecinate. În familia lor, nimeni nu știa să scrie mai mult decât propriul nume, și mulți nici atât.
În fiecare dimineață, Maria se trezea înaintea tuturor, se spăla cu apa rece din găleata de lângă ușă și alerga până la izvorul din pădure. Nu știa de ce o face, dar simțea o bucurie stranie când picioarele ei atingeau pământul în ritmul acela alert. Era singurul moment din zi când se simțea cu adevărat liberă.
Într-o zi de toamnă, când alerga pe marginea drumului, un bărbat înalt a oprit mașina lângă ea. Era Andrei Popescu, profesorul de sport de la școala din sat, venit acum câțiva ani din oraș.
"Ai picioare bune pentru alergat," i-a spus el, coborând geamul. "De ce nu vii mâine la școală? Facem selecție pentru echipa de atletism."
Maria a clătinat din cap, rușinată de hainele ei ponosite, de părul ei nepieptănat, de tot ce era.
"Nu pot, domnule. Noi... noi nu mergem la școală."
Profesorul a privit-o lung, apoi a zâmbit.
"Mâine la ora cinci, pe terenul școlii. Nu-ți trebuie cărți pentru asta, doar picioarele alea bune și puțină voință."
Maria nu a îndrăznit să-i spună părinților. A doua zi, după ce a terminat de adunat ierburi pentru ceai, așa cum îi ceruse mama, s-a strecurat spre școală, tremurând de emoție.
Terenul era plin de copii în treninguri colorate. Maria, în rochia ei decolorată și cu picioarele goale, a rămas ascunsă după copacul din colț, privind. Când toți au plecat și doar profesorul a rămas, măturând zgura de pe pistă, ea a îndrăznit să se apropie.
"Am crezut că nu vii," i-a spus el, fără să pară surprins. "Hai să vedem ce poți."
În ziua aceea, Maria a alergat pentru prima dată pe o pistă adevărată. Fără să aibă nevoie de explicații, corpul ei a găsit ritmul potrivit, iar picioarele ei desculțe au atins zgura în pași perfect măsurați.
"Dumnezeule," a murmurat profesorul când ea a terminat cursa de 400 de metri. "Ai talent înnăscut, fată. Cu tine putem merge la regionale."
Astfel a început povestea Mariei. La început, venea doar după ore, când terenul era gol. Profesorul îi aducea pantofi de sport vechi de la copiii din oraș și-i cronometa timpii. După câteva săptămâni, când a câștigat prima competiție locală, toată lumea vorbea despre "țigăncușa care aleargă ca vântul".
Părinții ei au fost furioși la început. "Ce-o să zică lumea? O fată mare umblă prin sat în pantaloni scurți?" Dar când primarul i-a înmânat primul premiu - o cupă mică și un plic cu bani - tatăl ei a privit-o altfel. Nu era mândrie, nu încă, dar era acceptare.
Cei care au crescut la sat știu că lucrurile se schimbă greu, precum cursul unui râu care și-a săpat albia adânc în pământ. Tradițiile și mentalitățile sunt ca niște rădăcini bătrâne, greu de smuls. Dar Maria începuse să-și taie propriul drum.
Profesorul Popescu a convins-o să vină și la orele obișnuite, nu doar la antrenamente. La paisprezece ani, Maria a învățat să scrie și să citească, stând până târziu la lumina lămpii cu petrol. Fratele mai mic o privea uimit cum trasează litere stângace pe un caiet primit de la școală.
"Și eu vreau să învăț," i-a șoptit el într-o seară. Astfel, Maria a devenit primul profesor din familia ei.
La șaisprezece ani, a obținut o bursă sportivă la un liceu din orașul apropiat. Pleca lunea cu autobuzul și se întorcea vinerea, cu geanta plină de cărți și cu medalii care începeau să se adune într-o cutie sub pat.
"De ce-ți trebuie atâtea cărți? Nu vezi că te-ai îmbolnăvit? Ești slabă ca un țâr," se plângea mama ei. Dar în vocea ei era și o urmă de mândrie când vecinele o întrebau de fiica ei "cea învățată".
Acei ani au fost cei mai grei. Colegii de la oraș râdeau de accentul ei, de hainele ei simple, de felul stângaci în care folosea tacâmurile la cantină. Dar pe pistă, nimeni nu râdea. Acolo, Maria era regină.
Pe vremuri, femeile din satul nostru aveau doar două drumuri în viață - să se mărite și să facă copii, ori să rămână să aibă grijă de părinți. Pentru o fată de etnie romă, orizontul era și mai limitat. Dar Maria a dovedit că picioarele puternice pot deschide uși pe care mâinile nu le pot atinge.
După liceu, antrenorul de la club a ajutat-o să aplice la Facultatea de Educație Fizică și Sport. În prima zi de facultate, când profesorul a strigat catalogul, Maria a răspuns cu voce tare: "Prezent!" Era prima din familia ei care ajunsese la facultate.
Anii de studenție au trecut ca un vis. Maria învăța cu disperarea celui care știe că aceasta e singura lui șansă. Seara, lucra ca femeie de serviciu la sala de sport, pentru a-și plăti chiria. În weekend-uri, se întorcea acasă cu autobuzul, aducând bomboane pentru frați și câte un cadou mic pentru părinți - o basma nouă pentru mama, o șapcă pentru tata.
"La ce-ți trebuie diploma aia?" o întreba tatăl ei uneori. "Poți să câștigi bani buni cu alergatul, fără să-ți bați capul cu atâtea cărți."
Maria îi explica, cu răbdare, că atletismul profesionist nu ține o viață întreagă. Că vrea să devină profesoară, să ajute și alți copii ca ea. Tatăl ei clătina din cap, neînțelegând pe deplin, dar o lăsa în pace.
În satul lor, ca în multe altele, oamenii au învățat de generații că e mai sigur să nu visezi prea sus, să nu ieși din rândul lumii, să te mulțumești cu ce ai. E nevoie de curaj să rupi acest lanț, să crezi că meriți mai mult decât ți-a fost dat la naștere.
La douăzeci și trei de ani, Maria a absolvit facultatea. În ziua ceremoniei, a adus-o pe mama ei la oraș, îmbrăcată în cele mai bune haine. Era prima oară când Lina călătorea atât de departe de sat. Când și-a văzut fiica în robă, cu diploma în mână, a plâns în tăcere, fără să înțeleagă pe deplin ce sărbătoreau, dar simțind că era ceva important.
"Ești domnișoară învățată acum," i-a spus, mângâindu-i obrajii. "Poți să te duci unde vrei în lume."
Maria a zâmbit, știind deja unde voia să meargă.
Luna următoare, s-a întors în satul Măgura, de data aceasta ca profesoară de sport la școala unde nu călcase până la doisprezece ani. Prima ei misiune a fost să amenajeze o pistă de atletism adevărată, cu ajutorul părinților și al autorităților locale.
În primul an, a descoperit trei fete și doi băieți cu talent pentru alergare - copii din familii sărace, unii de etnie romă ca ea, care nu îndrăzneau să viseze prea departe de ulițele prăfuite ale satului. Le-a cumpărat pantofi sport din primul ei salariu și i-a învățat să alerge nu doar cu picioarele, ci și cu mintea, spre un viitor pe care nu-l puteau încă vedea.
Într-o seară, după un antrenament, tatăl ei a venit să o vadă. A stat pe marginea terenului, tăcut, privind cum fiica lui îndruma copiii, cum vocea ei sigură dădea indicații, cum toți o ascultau cu respect.
"Ești cineva acum," i-a spus el în drum spre casă. Nu era obișnuit să-și arate sentimentele, dar Maria a simțit mândria din vocea lui.
"Am fost cineva și înainte, tată," i-a răspuns ea încet. "Doar că nimeni nu vedea."
Astăzi, la treizeci de ani, Maria nu mai locuiește în casa din chirpici. Și-a construit o casă mică dar luminoasă la marginea satului, cu bibliotecă și cu o mică sală de forță pentru elevii ei. Fratele mai mic a urmat și el școala, inspirat de drumul surorii sale, și acum studiază inginerie la facultate.
În fiecare dimineață, înainte ca satul să se trezească, Maria iese să alerge pe drumul spre pădure, același drum pe care alerga desculță în copilărie. Acum poartă pantofi de calitate și un cronometru la mână, dar bucuria alergării a rămas aceeași - senzația de libertate, de putere, de posibilitate.
Câteodată, pe acest drum, o ajung din urmă copiii pe care îi antrenează - fete și băieți cărora viața nu le-a dat multe, dar care au găsit în alergare același refugiu, aceeași speranță pe care le-a găsit și ea.
Când privim în urmă, vedem cât de mult s-au schimbat lucrurile în satele noastre. Pe vremuri, educația era un lux pentru mulți, iar pentru comunitățile marginalizate părea un vis imposibil. Azi, datorită oamenilor ca Maria, care s-au întors să dea înapoi comunității, drumul e puțin mai ușor pentru cei care vin din urmă.
Maria nu a uitat niciodată de unde a plecat. În fiecare an, organizează "Cupa Speranței" - o competiție locală unde copiii din comunitățile defavorizate pot participa gratuit. Îi învață nu doar să alerge, ci și să citească, să viseze, să creadă în ei înșiși.
"Cel mai greu obstacol de depășit," le spune ea adesea, "nu e sărăcia sau prejudecata altora, ci lipsa de încredere în tine însuți. Când înveți să crezi că meriți mai mult, picioarele te vor duce acolo, oricât de lung ar fi drumul."
Și astfel, fata care altădată stătea în pragul casei visând la o lume dincolo de ulița prăfuită, acum deschide porți pentru alții, arătându-le că orice drum, oricât de anevoios, poate fi parcurs dacă ai curajul să faci primul pas.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu